Ένα ιδιότυπο προεκλογικό καλοκαίρι

Έλληνες  09/06/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το καλοκαιρινό επικοινωνιακό μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο καθησυχασμός, ότι όλα είναι υπό έλεγχο με βάση τον σχεδιασμό της και την προετοιμασία για εκλογές. Αντίστοιχα, το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα δίνει την επικοινωνιακή μάχη των (ακήρυκτων) εκλογών με περιοδείες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο όσον αφορά τις απαντήσεις στα προβλήματα.

Μάλιστα, στο βαθμό που προχωρούν κάποιες κατ’ ιδίαν συζητήσεις στην ουσία των προβλημάτων, το μήνυμα που εκπέμπει κύρια η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι οι συνθήκες θεωρούνται τέτοιες που αναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί. Συνεπώς, η μεν κυβέρνηση ωραιοποιεί την κατάσταση και απέχει από την λήψη μέτρων ουσίας, πέρα από τα «επιδοματάκια» για σαφείς επικοινωνιακούς λόγους, η δε αντιπολίτευση χωρίς πολιτικό λόγο ζητά να «γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη» και μας προετοιμάζει για τους «συμβιβασμούς» που θα ακολουθήσουν.

Έτσι κυλάει ένα ιδιότυπο προεκλογικό καλοκαίρι, όπου η αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί ανά πάσα στιγμή, αν συμβεί «κάποια στραβή» που δεν έχει προβλεφθεί στον επικοινωνιακό προγραμματισμό των κομματικών επιτελείων.

Την ίδια στιγμή, η πραγματικότητα «μυρίζει» γεωπολιτικές ανακατατάξεις και όξυνση της επιθετικότητας και του επεκτατισμού της Τουρκίας. Και για όλα αυτά τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» δεν θέλουν να λένε πολλά, αλλά φαίνεται να ακολουθούν τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί - σε αδρές γραμμές - από τους «συμμάχους».

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης