Έρχεται ο ψηφιακός έλεγχος ταυτοπροσωπίας;

Έλληνες  16/10/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την οδική ασφάλεια παρουσίασε προχθές ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, που φέρει τίτλο «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών» επιχειρείται μεταξύ άλλων, η αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση, τη θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων.

Αυτή είναι η επίσημη θέση του κυβερνητικού αφηγήματος. Μολονότι διαβάζοντας συνολικά το νομοσχέδιο κάποιες αλλαγές τοποθετούνται προς την σωστή κατεύθυνση, όπως διαπιστώνουμε, παρακάτω κρύβονται κάποια πολύ ύποπτα στοιχεία που ακροβατούν επικίνδυνα στα όρια της νομιμότητας αλλά και της ηθική τάξης, οδηγώντας μας στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο ψηφιακός έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα επεκταθεί παντού στο μέλλον, πράγμα βεβαίως που αποτελεί την ταφόπλακα στα προσωπικά μας δεδομένα και στις προσωπικές μας ελευθερίες.

Όπως διαβάζουμε λοιπόν στο σχέδιο νόμου:

«Δειγματοληπτικός έλεγχος ταυτοπροσωπίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών, για τη διενέργεια του οποίου διασταυρώνεται η φωτογραφία που συμπεριλαμβάνεται στο Δ.Ε.Ε. του υποψηφίου με ψηφιακή φωτογραφία που λαμβάνεται κατά την είσοδο του υποψηφίου στο εξεταστικό κέντρο από κάμερα που χρησιμοποιείται μόνο για αυτό το σκοπό, διασφαλίζοντας την ασφαλή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Οφείλουμε να σταθούμε στο συγκεκριμένο σημείο καθώς τίποτα δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Το "μόνο για αυτό τον σκοπό" ποιος το διασφαλίζει; Ποιος εγγυάται ότι οποιοδήποτε υλικό δεν θα διοχετευθεί και αλλού; Η χρήση καμερών αλλά και η ψηφιακή φωτογραφία των υποψηφίων ΔΕΝ είναι ούτε μέτρο πρόληψης αλλά ούτε και μέτρο αποτροπής. Η ταυτοπροσωπία πρέπει να γίνεται δια ζώσης, με φυσική παρουσία των υποψηφίων από την αρχή της διαδικασίας, μέχρι το τέλος.

Κάθε απόπειρα εκτροπής και συνήθειας σε μια "νέα κανονικότητα" πρέπει να βρίσκει αντίθετο κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο πολίτη!

Γιώργος Μανούσος


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης