Ακύρωση της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών!

Έλληνες  10/11/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος,

Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Την εβδομάδα που μας πέρασε κατά την ταπεινή μου γνώμη το σημαντικότερο γεγονός που σημειώθηκε και αφορά την πατρίδα μας είναι οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο κρατιδιακό μόρφωμα βόρεια της Μακεδονίας, την περασμένη Κυριακή διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Πρωθυπουργό Ζάεφ να υφίσταται συντριπτική ήττα τόσο στην πόλη των Σκοπίων όσο και  σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας.

Οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι σε μερικούς δήμους αρνούνται να υπογράψουν τις πανηγυρικές δηλώσεις με το συνταγματικό όνομα της χώρας και καταπατώντας την Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιούν τον αντισυνταγματικό όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο  οποίος είναι ο νικητής των δημοτικών εκλογών και  αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ζήτησε την άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σε ερώτηση εάν το κόμμα του θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία, αν και αρχικά ήταν απόλυτα αντίθετος με τη συμφωνία, τώρα δήλωσε ότι δεν του αρέσει αυτή η πραγματικότητα αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή στο πλαίσιο της διοικητικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του κράτους. Όμως θα εργαστεί προκειμένου μία μέρα που θα εμφανιστεί η ευκαιρία, να την αλλάξει. Αυτή η “πολιτική” τοποθέτηση μπορεί κάλλιστα να ερμηνευτεί ότι δεν υπάρχει κάποια πρόθεση από πλευράς τους να γίνει προσπάθεια αλλαγής της Συμφωνίας των Πρεσπών, άσχετα με το αν τους αρέσει ή όχι. Από τις δηλώσεις και των δύο πολιτικών της γείτονος χώρας γίνεται πλέον φανερό ότι προσπαθούν να κερδίσουν πίστωση χρόνου ώστε είτε να επικυρώσουν την συμφωνία, είτε να μεταθέσουν το θέμα στο μέλλον, περιμένοντας να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους πιθανές εξελίξεις.

Μετά τα παραπάνω, είναι φανερό ότι δίνεται στην Ελλάδα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσει τις διαδικασίες για να απαλλαγεί από αυτήν την επαίσχυντη  και προβληματική συμφωνία. Την συμφωνία που παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κου Μητσοτάκη όταν πήρε την ψήφο και την εντολή ουσιαστικά των Ελλήνων πολιτών, αυτός έκανε τα αντίθετα και μέχρι τώρα δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να την ακυρώσει. Τώρα παρουσιάστηκε η ευκαιρία για να ακυρωθεί επίσημα, για να μην συγκεντρωθούν από την Βουλή οι 180 ψήφοι που πραγματικά απαιτούνται για την κύρωση των μνημονίων και  να αρχίσει η διαδικασία ακύρωσής της. Μπορεί είτε να ακυρώσει το σύνολο της συμφωνίας αφού προβεί σε καταγγελία αυτής και των τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή της από πλευράς Σκοπίων, είτε να προχωρήσει σε άμεση διαπραγμάτευση των βασικών της όρων, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την ΕΕ.

Ως βασικά σημεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ακύρωσή της, μπορούμε να αναφέρουμε πρώτον ότι η συμφωνία παραβιάζει τις συνθήκες του 1913, όπως την  Ελληνο-Σερβική Συμφωνία και το Οριοθετικόν Πρακτικόν Βενιζέλου – Πάσιτς, αλλά και  την Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, στην οποία δεν υπάρχει κρατική οντότητα μεταξύ των ελληνοσερβικών συνόρων με την ονομασία “Μακεδονία” και δεύτερον ότι στο ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχουν πολλές παραλείψεις και σφάλματα σε ό,τι αφορά τα προβλεπόμενα στη  Συνθήκη της Βιέννης περί του Δικαίου των Συνθηκών του 1969, που διέπει όλες εν γένει τις συμφωνίες. Για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια απαιτείται φυσικά σύμπνοια τόσο εσωκομματική όσο και διακομματική, στοιχεία που μέχρι τώρα δεν εμφανίζονται στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ποια είναι όμως η στάση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων πολιτικών;  Ο κος Μητσοτάκης ανέφερε στην συνέντευξη που έδωσε στο MEGA την περασμένη Τετάρτη, ότι “Οι συμφωνίες γίνονται από τα κράτη και όχι από τις κυβερνήσεις. Η κύρωση των Μνημονίων που την συνοδεύουν θα γίνει όταν πρέπει”. Αυτό ερμηνεύεται πρώτον ως απροθυμία ανάληψης κάθε ενέργειας για την ακύρωση της Συμφωνίας, αλλά και δεύτερον ως αδυναμία κύρωσης των συνοδευτικών μνημονίων, κυρίως λόγω έντονων εσωκομματικών αντιθέσεων που πιθανότατα θα σημειωθούν.  Δεν τολμά δηλαδή να κάνει κάποιο βήμα για την ακύρωση της Συμφωνίας, γιατί η οποιαδήποτε κίνησή του θα αποβεί εις βάρος του. Κράτος σημαίνει εξουσία και αυτή δίνεται ως εντολή από τους πολίτες με την ψήφο τους προς την κυβέρνηση. Όταν υπογράφεται μια συμφωνία εκπροσωπούνται οι Έλληνες πολίτες και η στάση μας σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών ήταν και ξεκάθαρα αρνητική αλλά ταυτόχρονα και καθοριστική για να εκλεγεί το κόμμα της ΝΔ. Δεν μπορεί λοιπόν ο κος Μητσοτάκης να εξακολουθεί να χαράσσει διαφορετική πολιτική από αυτήν που είχε ως προεκλογικό εφαλτήριο νίκης έναντι του επίσης ανακόλουθου κου Τσίπρα, ιδιαίτερα μάλιστα αυτήν την περίοδο που οι συνθήκες ευνοούν τις κινήσεις εκ μέρους μας για την ακύρωση της συμφωνίας.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ κου Δένδια, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Σερβίας την προηγούμενη Τρίτη υπογράμμισε ότι προσβλέπει στην πλήρη και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και χρησιμοποίησε τον λατινικό όρο “Pacta Sunt Servanda” που σημαίνει ότι “Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται” και χρησιμοποιείται στο διεθνές δίκαιο για να υποσημειώσει ότι οι όροι μιας συμφωνίας είναι δεσμευτικοί για τα μέρη που την συνομολογούν. Βέβαια του ξεφεύγει του κου Δένδια η συνέχεια του λατινικού όρου που είναι στην πλήρη μορφή του “pacta sunt servanda rebus sic stantibus”, δηλαδή “η συμφωνία πρέπει να τηρείται, με τα πράγματα ως έχουν”. Και “τα πράγματα έχουν”, ότι άλλα μας έλεγε ο κος Μητσοτάκης προεκλογικά και άλλα έκανε, μην αναφέροντας βέβαια ότι απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία στην Βουλή για να περάσει, δίνοντας έτσι άφεση στον τότε Π/Θ κο Τσίπρα αλλά κερδίζοντας και ο ίδιος πίστωση χρόνου. “Συμφωνήσατε” κε Μητσοτάκη, κάνατε “Pacta” με τους Έλληνες πολίτες ότι θα ακυρώνατε τις Πρέσπες και η συμφωνία σας αυτή πρέπει να τηρηθεί.  Αυτή την θέση εκτιμώ ότι έχουν και μερικά στελέχη εντός της ΝΔ,  όπως αναφέρει και ο κος Τσίπρας, για αυτό και δεν έχει κάνει καμία κίνηση ακόμη ο Πρωθυπουργός.

Σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ, η πολιτική της Βουλγαρίας είναι ξεκάθαρα κατά των προσπαθειών των γειτόνων μας. Τον Μάρτιο του 2020, η Βουλγαρία έθεσε βέτο στην προσπάθεια ένταξής τους στην ΕΕ, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να υποστηρίξει μία τέτοια εξέλιξη, λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της αποκαλούμενης "Βόρειας Μακεδονίας". 

Το Εθνικό κόμμα των ΕΛΛΗΝΩΝ έχει θέσει ανοικτά, ξεκάθαρα και αμετάκλητα την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η θέση αυτή έχει επίσημα κατατεθεί και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη στην σελίδα του κόμματος. Εκφράζει πλήρως τα εθνικά συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών αλλά και όλων των στελεχών του κόμματος και αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία όπου  θα εστιάσουμε την πολιτική μας. Θεωρούμε ότι  η συμφωνία αυτή και η οποιαδήποτε χρήση από τους βόρειους γείτονές μας του ονόματος της Μακεδονίας, αποτελεί ύβρι για την ελληνική ιστορία και απειλή για την εθνική μας κυριαρχία. Η καταγγελία της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας όταν αναλάβουμε τις τύχες της χώρας.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης