Αναγκαία η Αντίσταση

Έλληνες  20/10/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ανάγκες του καλπάζει ο πληθωρισμός, ανεβαίνουν τα τιμολόγια (μόνο που αυτές οι τάσεις προϋπήρχαν του πολέμου), ενώ φυσικά παίζονται μεγάλα χρηματιστικά παιχνίδια και εκβιασμοί. Ο «Στρατηγός Χειμώνας» σε επίπεδο Ευρώπης θα αυξήσει κι άλλο την ένδεια των εργαζόμενων σε βαθμό που δεν έχουν γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονταν από ΕΕ και κυβερνήσεις. Τώρα, έχει παρθεί η εξής απόφαση: Το κόστος των πολεμικών προετοιμασιών, το κόστος της ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία, το κόστος των μέτρων που αναγκαστικά αυτή παίρνει για να αντιμετωπίζει τις κυρώσεις που ψηφίζουν εναντίον της οι κυβερνήσεις της ΕΕ, πρέπει να πέσει στις πλάτες των Εθνών και των Λαών της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για αναγκαστική - αμυντική κίνηση, αλλά για μια επιθετική πρωτοβουλία των κεφαλαιοκρατικών ελίτ.

Γιατί πρόκειται για μια επιθετική πρωτοβουλία των ελίτ; Διότι ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία, «που βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης», μια «ολοένα και πιο συγχρονισμένη ύφεση», και ολόκληρο το «οικοδόμημα», βρίσκονται πολύ κοντά «στον κίνδυνο συστημικού ατυχήματος». Αυτές οι διατυπώσεις δεν ανήκουν στις αντισυστημικές δυνάμεις, αλλά έχουν λεχθεί και γραφτεί πρόσφατα από τους πιο έγκυρους εκπροσώπους θεσμών και ιδρυμάτων (ΔΝΤ, Τράπεζες, κ.λπ.).

Οι «μεταβάσεις» που σχεδιάζουν οι κυρίαρχες ελίτ σε όλον τον κόσμο πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την τεράστια περιστολή και περικοπή της φερέγγυας ζήτησης, από το πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα, από την υπεξαίρεση αποθεμάτων και οικονομιών, από την γενικευμένη φτωχοποίηση. Καθώς δεν φτάνει ο κλασσικός νεοφιλελευθερισμός, χρειάζεται η «πολεμική οικονομία» με τις καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης». Παράλληλα, στήνονται απίστευτα «ράλι» αισχροκέρδειας ανακατανομής πλούτου και ισχύος, συγκεντροποίησης κεφαλαίων. Η «πολεμική οικονομία» προστατεύει το (ασύδοτο) κέρδος, την «ελευθερία της αγοράς και τον ανταγωνισμό», και εχθρεύεται κάθε κίνηση επιβολής «πλαφόν» στις τιμές. Είναι ένα momentum υπερκερδών για τους ισχυρούς ομίλους της ενέργειας, της πολεμικής βιομηχανίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο «Στρατηγός Χειμώνας» και όσα απεργάζονται συνειδητά οι ελίτ θα σημάνουν για τα Έθνη και τους Λαούς των αδυνατισμένων χωρών της Ευρώπης, έναν κρίσιμο αγώνα επιβίωσης, αντιμετώπισης του κρύου και της ακρίβειας. Οι μετακινήσεις θα περιοριστούν, η θέρμανση δημόσιων κτιρίων, σχολείων, πανεπιστημίων, χώρων εργασίας θα είναι ελλιπέστατη. Θα δυναμώσει κι άλλο η «τηλεργασία», η εντατικοποίηση των σχέσεων εργασίας και των ωραρίων. Θα πέσει πείνα και κλείσιμο επιχειρήσεων.

Οι εγχώριες συστημικές δυνάμεις δεν κάνουν τίποτα για να αντισταθούν στην υποβάθμιση και αδιαφορία για την Χώρα μας που συνεχίζει να επιβάλλει η ΕΕ και οι αποφάσεις της για την ενέργεια, την οικονομία, τον πόλεμο ενάντια στην Ρωσία, την πλήρη ΝΑΤΟποίησή της. Αντιθέτως, «βάζουν πλάτη» στην αισχροκέρδεια των «καρτέλ» ενέργειας, εμπορίου, τραπεζών και εφοπλιστών στην Χώρα  μας. Και ας βουλιάζει η κοινωνία.

Σε τέτοιες συνθήκες είναι αναγκαία η Αντίσταση της Κοινωνίας. Είναι αναγκαία η Κοινωνικότητα και όχι η διάλυσή της. Είναι αναγκαία η οργάνωση και ο αγώνας σε κάθε γειτονιά, συνοικία, χωριό, πόλη, νομό, περιφέρεια για την Ανόρθωση και την Επιβίωση της Πατρίδας και του Λαού των Ελλήνων, απέναντι σε έναν διαρκή «Στρατηγό Χειμώνα».

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης