Βγαίνοντας «έξω από το κουτί»

Έλληνες  14/11/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αναμφίβολα, η απεργία της περασμένης Τετάρτης ήταν η μεγαλύτερη σε όγκο απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων ετών, από την άποψη τής συμμετοχής τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις. Βεβαίως, δεν χρειαζόταν αυτή η απεργία, διοργανωμένη από τις γνωστές γραφειοκρατικές καταστάσεις των αιώνιων εργατοπατέρων, για να γίνει φανερό ότι κάτι πολύ σοβαρό απασχολεί την κοινωνία.

Ένα σωματείο από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είχε ως σύνθημα στο πανό του την φράση «Thing and Fight out of the box» (Σκέψου και πολέμα έξω από το κουτί). Κλάδος αιχμής, νέοι εργαζόμενοι με συνθήκες εργασίας από εξαιρετικά δύσκολες έως πολύ ξεχειλωμένες. Πόσο «έξω από το κουτί» όμως; Αρκετά επιτηδευμένα, και αυτήν την φορά, διατηρήθηκαν όλα τα συνηθισμένα τελετουργικά, οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η αναμονή ωρών για την πορεία, με ομιλίες εκπροσώπων συχνά φωνακλάδικες, αλλά χωρίς ουσία και αιχμές. Παραμονή στο έδαφος αιτημάτων και διεκδικήσεων χωρίς κάτι συνεκτικό, ενώ στην ΓΣΕΕ με πολύ… κομψό τρόπο το πολιτικό νόημα έδειχνε αποκλειστικά την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Εννοείται ότι υπήρξε και το κλασσικό περιορισμένο σκηνικό «έντασης» και «επαναστατικής γυμναστικής» έξω από την Βουλή. Και έτσι έμειναν όλοι πολύ ευχαριστημένοι…

Το τέλος της «κανονικότητας», όχι μόνο στην Χώρα μας αλλά και διεθνώς, το νιώθει καθημερινά η συντριπτική πλειοψηφία. Δεν το αντέχει και γι’ αυτό υπάρχουν διεργασίες στις κοινωνίες και αναζητήσεις στους δρόμους μέσα από τους οποίους θα εκφραστούν πολιτικά. «Η ακρίβεια έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους», έγραφε στους τίτλους για την απεργία μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι. Η αλήθεια είναι εξαίρεση, καθώς επί της ουσίας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από τις διαμαρτυρίες, ακριβώς επειδή καταλαβαίνουν ότι θα είναι εφιαλτικός ο χειμώνας. Η λαϊκή δυσφορία οφείλει να μπει στο «κουτί», σε ανώδυνα προεκλογικά πλαίσια, να μην πάρει αντισυστημικές διαστάσεις, να μην αποκτήσει δική της πολιτική υπόσταση, ως ανεξάρτητη και ενεργή μεταβλητή.

Αντιλαμβάνονται ότι έχει συσσωρευθεί μεγάλο φορτίο στην κοινωνία μετά από 12 χρόνια εθνοκτόνα μνημόνια, αυταπάτες, διαψεύσεις, κωλοτούμπες, ανίκανους χειρισμούς, απαγορεύσεις, φτωχοποίηση, γενική διάλυση, γεωπολιτικές απειλές. Κι ενώ υπάρχουν όλα αυτά, η διεθνής γραμμή είναι η εξής: «Προσαρμοστείτε πλέον στην νέα κανονικότητα, φορέστε δυο πουλόβερ γιατί έχουμε κρίση και θα την λύσουμε και με πόλεμο και με έκτακτες καταστάσεις».

Και εδώ στην Χώρα μας, παρόμοια λένε, σε ένα δυσώδες περιβάλλον με καθημερινά σκάνδαλα, αλαζονεία, μπόχα από την ταύτιση που έχει ο συστημικός πολιτικός κόσμος με τα αρπακτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τον κάθε είδους υπόκοσμο. Όντως, οφείλουμε να βγούμε «έξω από το κουτί». Αλλά με θετικό πρόσημο και περιεχόμενο, ως ρεύμα επιρροής μέσα στην κοινωνία, έξω και πέρα από την δομική συμπολίτευση που υπάρχει σήμερα, συνάντηση με τα υπαρκτά «αντισώματα» και ανήσυχα - σκεπτικά πνεύματα του Λαού μας που δεν αφορούν μόνο στα στενά και εργασιακά ζητήματα, συναίσθηση ότι δυσκολεύουν πολύ περισσότερο όλες οι καταστάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μόνο ο εγκλωβισμός στις εσωτερικές αντιθέσεις και μοιρασιές του συστήματος.

Βγαίνουμε, λοιπόν, «έξω από το κουτί» ενισχύοντας τον Έντιμο και Νόμιμο αγώνα του Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης