Εάν υπήρχε εθνική κυβέρνηση…

Έλληνες  26/01/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Ευστάθιος Δαφνομήλης

Μία από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιάς, είναι οι σπίθες και οι φωτιές που προκύπτουν από το υπέργειο ηλεκτροδοτικό δίκτυο.

Το πράγμα περιπλέκεται, όταν λόγω πυρκαγιάς, πέφτουν δέντρα και καταστρέφουν το δίκτυο, με αποτέλεσμα το αίτιο να γίνεται αιτιατό και τούμπαλιν.

Αν συνδυαστεί με πτώσεις δέντρων από θύελλες, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, η καταστροφή του δικτύου ηλεκτροδοσίας επιτείνει τις δυσκολίες που μπορούν να προκύψουν από μια θεομηνία.

Ένας λογικός άνθρωπος, μια εθνική κυβέρνηση, μια χρηστή διοίκηση, θα κατέληγε από χρόνια στο συμπέρασμα πως το δίκτυο ηλεκτροδοσίας πρέπει να υπογειοποιηθεί, όπως έχει γίνει σε δεκάδες προηγμένες χώρες, στις οποίες πλέον ανήκουν και κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως.

Αυτό είναι σαφώς ένα έργο τιτάνιο, από πλευράς μεγέθους, έκτασης, κόστους, ένα έργο που θα προσομοίαζε στην αρχική κατασκευή του υδροδοτικού και αποχευτευτικού δικτύου των Αθηνών την δεκαετία του '30.

Είναι ένα έργο το οποίο υπό την παρούσα περίοδο που η χώρα είναι παραδομένη σε προδότες, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί καθώς τα εμπόδια από τις μίζες, τις κρυφές συμφωνίες, τα παντοιοτρόπως φουσκωμένα κόστη, θα το έκαναν αντίστοιχο κάποιου σχεδίου κατασκευής αποικίας στον Άρη.

Κι όμως, ένα τέτοιο σχέδιο υπό μια εθνική κυβέρνηση, εκτός από τα προβλήματα που θα έλυνε στην διαβίωσή μας, εκτός από τις πυρκαγιές και καταστροφές που θα μειώνονταν (που αποτελούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ετήσιο έκτακτο κόστος), θα αποτελούσε και άξονα ανάπτυξης τόσο για την ελληνική βιομηχανία (Ελληνικά Καλώδια) όσο και για άλλους τεχνικούς και πολυτεχνικούς κλάδους. Υπάρχουν ακόμα επιστήμονες και τεχνίτες στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να το φέρουν εις πέρας με cost efficient προτάσεις και σχέδιο.

Σήμερα, είναι τρίτη ημέρα για συμπολίτες μας που διαβιούν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω πτώσεως δέντρων. Αδυνατούμε να φανταστούμε την ανικανότητα του παρόντος μηχανισμού, σε περίπτωση πολέμου και την ανταπόκρισή του σε ανάγκες που θα προκύψουν από φθορές οφειλόμενες όχι σε τυχαία καιρικά φαινόμενα αλλά σε στοχευμένες στρατηγικές κινήσεις.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης