Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη…

Έλληνες  07/04/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Άρης Πορτοσάλτε είναι γνωστός «λαγός», τόσο του συστήματος διαχρονικά όσο και της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην παρούσα περίοδο. Το νέο του… κατόρθωμα είναι ότι απεφάνθη ως «ειδικός», πως για να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να γίνεται διακοπή σε όλους από μια ώρα σε καθημερινή βάση… Πιο συγκεκριμένα, σε «ενημερωτική» τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ανέφερε: «Εάν επιμεριζόμασταν από μια ώρα διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα ήταν το ίδιο κόστος». Με τέτοιου είδους προκλητικές δηλώσεις προετοιμάζουν πρακτικά την κοινωνία για το τι θα μπορεί να ακολουθήσει. Εξ’ ου και ο αρχικός χαρακτηρισμός «λαγός».

Η συγκεκριμένη δήλωση, για την καθημερινή ωριαία διακοπή του ρεύματος προκειμένου να μειωθεί η τιμή του, περιέχει δυο στοιχεία. Το πρώτο είναι το οικονομικό. «Στόχος» του η μείωση κόστους ρεύματος, που αποτελεί την δικαιολογητική βάση της «πρότασης», που έγινε σε συζήτηση για την αισχροκέρδεια, η οποία στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ο κανόνας σε αυτήν την περίοδο. Κάνοντας αυτήν την προκλητική πρόταση επιχείρησε να ξεφύγει από το καυτό θέμα της αισχροκέρδειας με την γνωστή «πρακτική» της στρουθοκαμήλου: βάζω το κεφάλι στην άμμο, δεν βλέπω τίποτε, (θεωρώ ότι) είμαι αθέατη από τους άλλους, άρα δεν υφίσταται πρόβλημα. Έτσι, με αυτήν ακριβώς την «πρακτική» της στρουθοκαμήλου, δεν υπάρχει πρόβλημα αισχροκέρδειας με την τιμή του ρεύματος κι ας έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη… Όσον αφορά την πρόταση με την αιτιολογία που την συνοδεύει, δεν περιέχει κανένα απολύτως στοιχείο του πως θα μειωθεί το κόστος του ρεύματος και κατ’ επέκταση η τιμή του. Φυσικά, αν πραγματοποιηθεί δεν θα δούμε χαμηλότερες τιμές. Βεβαίως, ο ίδιος δεν μπήκε στον κόπο να το εξηγήσει. Προφανώς, είναι αυταπόδεικτος κανόνας της πορτοσάλτειας «λογικής», ή είναι κάτι ισότιμο με το πασίγνωστο «μαθηματικό αξίωμα» ότι «0+0=14%» του  Κώστα Μητσοτάκη, πατρός του σημερινού πρωθυπουργού, όταν αυτός κυβερνούσε κατά τα έτη 1990-1993.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η προετοιμασία για τα ακόμη χειρότερα που έρχονται, οπότε και θα είναι μονόδρομος η «οικειοθελής» διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Με την πορεία των πραγμάτων, ως προς το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά, η εξέλιξη θα είναι, στον βαθμό που θα συνεχιστεί ή/και θα επιδεινωθεί η κατάσταση, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων υποκατάστασης ή ακόμα και κατάργησης του ηλεκτρικού ρεύματος από κάποιες χρήσεις υψηλής κατανάλωσης. Και για όσους δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα ήδη υπέρογκα τιμολόγια, η κατάληξη είναι γνωστή: Διακοπή παροχής ρεύματος από την ΔΕΗ ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Θα επανέρθουμε δηλαδή σταδιακά στις πλέον «μαύρες μέρες» των μνημονίων, που για ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού Λαού συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Όπως π.χ συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει με την θέρμανση, είτε να ανάβουν κάρβουνα ή καυσόξυλα για να ζεσταθούν μια σειρά οικογένειες, είτε να προσπαθούν να ζήσουν χωρίς καθόλου θέρμανση, με τα γνωστά αποτελέσματα θανάτων από διάφορες αιτίες, αλλά και επιδείνωσης της υγείας.

Αντίστοιχα φαίνεται ότι θα κινηθούμε και με το ηλεκτρικό ρεύμα και γι’ αυτό ο «λαγός» Πορτοσάλτε προετοιμάζει το έδαφος. Στην πορεία το «σχέδιο» προβλέπει, αντί για μέτρα ουσίας απέναντι στην αισχροκέρδεια και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής (καθώς λύσεις υπάρχουν), την συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής, με την «λύση» να την δίνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος.

Τόσο ο Πορτοσάλτε όσο και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι - στυλοβάτες του συστήματος διαχρονικά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην παρούσα περίοδο, έχουν ως σκοπό να «βοηθήσουν» την κοινωνική συνείδηση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα χωρίς να υπάρχουν λαϊκές αναταράξεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί την δικαιολογητική βάση για τις συνθήκες της «πολεμικής οικονομίας» σε όλους τους τομείς, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις ακόμη χειρότερες συνθήκες που περιμένουν την συντριπτική πλειοψηφία του Λαού. Εάν δεν περιορίσουμε «μόνοι» μας την κατανάλωση ρεύματος θα μας κόψουν το ρεύμα αυτοί, αφού δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κόστος αισχροκέρδειας των εκλεκτών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του συστήματος γενικότερα.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης