Εθνική Αρχή Διαφάνειας: «Πρωταθλητές της διαφθοράς Μέσα Μαζικής ενημέρωσης και Πολιτική»

Έλληνες  13/12/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σοκάρουν τα στοιχεία από την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας!

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έδωσε στη δημοσιότητα την έρευνά της για τη διαφθορά στην Ελλάδα.

Το Qatargate, το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, αποτελεί τις τελευταίες ημέρες μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Την ώρα που το αιματοβαμμένο Μουντιάλ του Κατάρ φτάνει προς το τέλος του, αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερα για το πώς η συγκεκριμένη χώρα κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στον απόηχο αυτών των αποκαλύψεων, ακόμα μεγαλύτερη αξία αποκτά η έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη διαφθορά στην Ελλάδα που έγινε τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε.

Μέσα από 11 ερωτήσεις, παρουσιάζονται οι απαντήσεις των πολιτών στην Ελλάδα σε σχέση με το εύρος της διαφθοράς στη χώρα, κατά πόσο επηρεάζει την καθημερινότητά μας, ποιο πεδίο διαφθοράς θεωρείται από τους πολίτες το πιο σημαντικό, ποιος τομέας του δημόσιου βίου είναι πιο διεφθαρμένος, ποιοι είναι οι λόγοι που συντηρούνται τα φαινόμενα διαφθοράς, για την κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τους λόγους που υπάρχει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.

Αρχικά, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σημειώνει τι ορίζεται ως διαφθορά: «Ως διαφθορά ορίζεται η κατάχρηση ανατεθείσας εξουσίας προς ίδιον όφελος (Πηγές: ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνής Διαφάνεια).

Στην ανάλυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σημειώνεται ότι: «Στην 1η ερώτηση που ζητήσαμε να απαντήσουν οι πολίτες σχετικά με το αν θεωρούν ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στην Ελλάδα και σε ποιο βαθμό, περίπου 8 στους 10 ερωτώμενους απάντησαν ότι υπάρχουν σε πολύ μεγάλο ή/και μεγάλο βαθμό. Η τάση αυτή δεν είναι καινούργια καθώς εμφανίζεται και σε όλες τις σχετικές προηγούμενες έρευνες.

Ποιος τομέας είναι πιο διεφθαρμένος

Τα ΜΜΕ και την πολιτική θεωρούν ως τους πιο διεφθαρμένους τομείς του δημόσιου βίου στην Ελλάδα οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα. 

Οι «πρωταθλητές της διαφθοράς»

Στην ανάλυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας υπογραμμίζεται ότι: «Και περνάμε στην 3η ερώτηση που περιμένουν πολλοί αναφορικά με τους τομείς της δημόσιας ζωής τους οποίους κρίνουν ως πιο επιρρεπείς στη διαφθορά, ή αλλιώς τους «πρωταθλητές της διαφθοράς», σύμφωνα πάντα με τις αντιλήψεις των ερωτώμενων.

Πάρα πολύ κοντά βρίσκονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η πολιτική με ποσοστό περίπου 85%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις με ποσοστό 26% και ο Πολιτισμός με 41%, τομείς τους οποίους οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι υπάρχει διαφθορά σε μικρότερο βαθμό.

Και στην περίπτωση αυτή, όπως και προηγουμένως, στη δημογραφική ανάλυση, υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στις ηλικίες 17-39. Επειδή όπως αναφέραμε και πριν η διαφθορά είναι κάτι εξαιρετικά ευρύ όπως και ο τρόπος με τον οποίο τον αντιλαμβάνονται οι ερωτώμενοι ενώ και η έρευνα αποτυπώνει στάσεις και παγιωμένες αντιλήψεις της κοινής γνώμης απαιτείται εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας με στοχευμένες δράσεις προκειμένου οι τάσεις αυτές να μεταβληθούν προς το καλύτερο, να βελτιωθούν».

Γιατί συντηρούνται τα φαινόμενα διαφθοράς

Οι πελατειακές σχέσεις και η ευνοιοκρατία, καθώς η ατιμωρησία είναι οι βασικοί λόγοι που τα φαινόμενα διαφθοράς συνεχίζουν να υπάρχουν, σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών. 

Στην ανάλυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας τονίζεται: «Στην 5η ερώτηση ζητήσαμε την άποψη τους για το ποιοι λόγοι συντηρούν τα φαινόμενα διαφθοράς. Εδώ βρίσκονται σχεδόν με ίδιο ποσοστό στις 2 πρώτες θέσεις οι πελατειακές σχέσεις και η ευνοιοκρατία μαζί με την απουσία αυστηρού νομικού πλαισίου και την ατιμωρησία με 4 στους 10 να δηλώνουν ότι είναι οι σημαντικότεροι λόγοι κατά την άποψη τους για τη συντήρηση φαινομένων διαφθοράς, ποσοστά τα οποία είναι ακόμα υψηλότερα στους νέους 17-39.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η απουσία πολιτικής βούλησης με 34,7% ενώ με 28,1% βρίσκεται στην 4η θέση η αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι γεγονός ότι παγιωμένες στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας, αναφορικά με τις πελατειακές σχέσεις, αυτό που λέμε σε απλά ελληνικά αν δεν έχεις γνωστό δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου δεν μπορούν να μεταβληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα».


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης