ΕΛΛΗΝΕΣ: Με πρόγραμμα Ελληνικό, υπερήφανο και αποτελεσματικό!

Έλληνες  09/06/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος,

Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Έχει ήδη μπει το καλοκαίρι και οι άνθρωποι θα έπρεπε να σκέφτονται τις διακοπές, τα νησιά και την θάλασσα, την άδεια από την δουλειά και την ξεκούραση. Αυτό όμως το καλοκαίρι διαφέρει από όλα τα άλλα. Είναι το καλοκαίρι της εν διαμέσου της Ουκρανίας αντιπαράθεσης της Δύσης με την Ρωσία, είναι το καλοκαίρι της ορνιθοειδούς έπαρσης των γειτόνων μας Τούρκων, είναι το καλοκαίρι των ανατιμήσεων, της ακρίβειας και των ελλείψεων. Είναι το καλοκαίρι της προσπάθειας εκφοβισμού με τις νέες υποθετικές πανδημίες που ανακύπτουν. Πίσω όμως από όλα αυτά, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται γαλάζια κομμάτια ουρανού στον συννεφιασμένο γεωπολιτικό ουρανό.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχουν εμφανιστεί εντονότερα από πριν, απόψεις δυτικών αξιωματούχων που θεωρούν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να δεχτεί πιθανή μείωση της επικράτειάς της και ότι η όποια βοήθεια της Δύσης δεν μπορεί να σταματήσει την σταθερή προέλαση των Ρώσων προς την Οδησσό. Οι δυτικοί παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν πού αναπτύσσονται τα όπλα που δίνουν στην Ουκρανία και η Ρωσία καταφέρνει συνεχώς πλήγματα, αχρηστεύοντας την βοήθεια αυτή, πολλές φορές πριν ακόμη αναπτυχθεί στα μέτωπα. Τελευταίο παράδειγμα, τα ιταλικά πυροβόλα τύπου howitzer που πιθανόν να καταστράφηκαν από τους Ρώσους.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα σε μήνυμά του ανέφερε ότι «με διαύγεια και θάρρος, πρέπει να τεθεί τέλος στον παραλογισμό του πολέμου και να προαχθούν τα δίκαια αιτήματα της ειρήνης». Ο ίδιος ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «...πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα σε αυτό που ζούμε...,  καθώς οι συζητήσεις με την Ρωσία είναι πιθανώς απαραίτητες για τον τερματισμό του πολέμου». Από πλευράς ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι «Δεν θα στείλουμε στην Ουκρανία συστήματα ρουκετών που μπορούν να πλήξουν στόχους μέσα στη Ρωσία», ενώ πολλοί Ρεμπουμπλικάνοι πολιτικοί όπως ο γερουσιαστής Τζος Χάουλι, εκφράζουν επιφυλάξεις για το κόστος της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.ΗΠΑ, μπορεό ο Μπάιντεν

Όσον αφορά στην γείτονα Τουρκία, αυτή όπως είναι φυσικό εκμεταλλεύεται κάθε περίσταση για να αποκομίσει οφέλη. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα η Τουρκία πιθανόν να θέσει ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ως μέρος των διαπραγματεύσεων για να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επίσης έντονες είναι οι αναφορές των Τούρκων για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και η αμφισβήτηση της Ελληνικής Κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα. Όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε μια επεκτατική πολιτική με τέσσερις κύριους άξονες. Ο πρώτος, όπως ανέφερε ο Ερντογάν στην Βουλή τους, είναι «η δημιουργία μόνιμων οικονομικών ζωνών στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο». Ο δεύτερος είναι η κατάληψη της Κύπρου και η προσάρτησή της στην Τουρκία. Ο τρίτος είναι η εξωτερίκευση ή η δημιουργία εντάσεων στην γειτονιά της, με πρόθεση εσωτερικής πολιτικής εκμετάλλευσης. Ο τέταρτος είναι η εξάλειψη των Κουρδικών απειλών και η δημιουργία ζωνών ανάσχεσης στα νότια και ανατολικά σύνορά της.

Το «όραμα» όμως των Τούρκων, όπως διατυπώθηκε από τον Ερντογάν την προηγούμενη Κυριακή στον εορτασμό για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, είναι «Όπως οι πρόγονοί μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμά μας για το 2053 καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας». Συμπλήρωσε ότι οι Τούρκοι πρέπει να είναι ενωμένοι καθώς και ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. Δυστυχώς αυτός ο λόγος έχει εκλείψει από καιρό από τους ενδοτικούς Έλληνες πολιτικούς που ασχολούνται μόνο με μακέτες, μνημόνια και ψευτοεπενδύσεις.

Όσον αφορά στο Αιγαίο, αξιοσημείωτη είναι η ρητορική του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, που δήλωσε ότι «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: “μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν”. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε»! Επίσης ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε πως τα Δωδεκάνησα «θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους είτε με το καλό είτε με το ζόρι». Επιπλέον ο Τσαβούσογλου ζήτησε την απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων από 16 νησιά, από τη Σαμοθράκη μέχρι και το Καστελόριζο!

Την παρούσα περίοδο η πολιτική των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας δεν φαίνεται να αποδίδει σε διεθνές επίπεδο, αλλά εκτιμώ ότι το ίδιο αναμένει και η Τουρκία. Οι δηλώσεις των δυτικών ηγετών κυμαίνονται από την αντίθεση της Γαλλίας, την επιτηδευμένη ουδετερότητα των ΗΠΑ που μας καλεί «να τα βρούμε», έως την ανεπίσημη στήριξη των Τούρκων από την Γερμανία. Όλες αυτές τις κινήσεις των γειτόνων θα πρέπει να τις θεωρήσουμε ως την δημιουργία του απαιτούμενου υπόβαθρου για να προχωρήσει η Τουρκία στην επόμενη φάση, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι, με δυναμικές κινήσεις κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι κινήσεις που εξυπηρετούν όλες τις πλευρές, από τις ΗΠΑ και την Ρωσία, μέχρι την αντινατιβιστική (ανθελληνική) κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη.

Η τουρκική κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο πιθανότατα με γεωτρήσεις σε συνδυασμό με παράλληλες δυναμικές κινήσεις αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για την έναρξη της αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία. Η Δύση σίγουρα δεν επιθυμεί την δημιουργία εσωτερικών εντάσεων και θα πιέσει για υποχωρήσεις της Ελλάδας, όσο και για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εδραίωση της Τουρκίας στον εγγύς ενεργειακό και πολιτικό χάρτη, με σημαντική υποβάθμιση της Ελλάδας και της Κύπρου. Πέραν από τις όποιες αντίθετες δηλώσεις των δυτικών, η οποιαδήποτε δυναμική κίνηση των Τούρκων, μόνον οφέλη αναμένεται να τους προσδώσει τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό. Η θέση της Τουρκίας ενδυναμώνεται επιπλέον από την πρότασή της για τουρκική «μεσολάβηση» με επιτήρηση του λιμανιού της Οδησσού απ’ όπου θα διοχετευθεί το σιτάρι προς πάσα κατεύθυνση μέσω Ευξείνου Πόντου. Η πρόταση αυτή είναι σίγουρα καλοδεχούμενη από τις ΗΠΑ και όλη την Δύση, αρκεί να υπάρχει και η αποδοχή της Ρωσίας.

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, ο γερμανός καγκελάριος κος Σολτς και όχι ο κος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την συμφωνία για παραχώρηση των ΤΟΜΑ τύπου ΒΜΡ-1 που είναι στα νησιά μας, στην Ουκρανία. Στην θέση τους η Γερμανία θα μας δώσει τα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder 1A3/5, όμως αυτά δεν πρόκειται να προωθηθούν στα νησιά αλλά στον Έβρο μαζί με τα Leopard. Η πιθανή προώθηση των υπέργηρων και αναποτελεσματικών ΤΟΜΠ Μ-113 στα νησιά δεν αναμένεται να έχει κάποιο επιχειρησιακό αποτέλεσμα παρά μόνον να ρίξει στάχτη στα μάτια όσων ενδιαφέρονται για την άμυνα των νησιών μας απέναντι στην Στρατιά του Αιγαίου και τις νέες υβριδικές απειλές. Όσον αφορά στην προμήθεια των σύγρονων γερμανικών ΤΟΜΑ Lynx, υπάρχουν πολλές παράμετροι και σίγουρα θα απαιτηθεί πολύς χρόνος. Η προ καιρού δήλωση του κου ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλου ότι «Δεν θα αποδυναμώσουμε τα νησιά μας για να στείλουμε οπλικά συστήματα στην Ουκρανία» ομοιάζει πλέον παντελώς έωλη και εξωπραγματική. Ο κος Π/Θ είναι έτοιμος να δώσει στην Ουκρανία ό,τι του ζητήσουν και αντί να το ανακοινώσει ο ίδιος, πώς να το πει άλλωστε, αφήνει να μας το ανακοινώνουν οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί.

Στο εσωτερικό, η παραπληροφόρηση, η διακωμώδηση και η αδιαφορία των κυβερνώντων εις βάρος των Ελλήνων είναι κατάφωρη, επιδεικτική και συνεχής. Οι δηλώσεις των κυβερνώντων αποτελούν εμπαιγμό στην νοημοσύνη των πολιτών. Ο κος Γεωργιάδης στην Βουλή ανέφερε ότι «Έχουμε πάμφθηνη βενζίνη… χωρίς τους φόρους». Αυτό ακριβώς είναι το θέμα και για να το στηρίξουν φέρνουν ψευτοδιλήμματα όπως «φόροι ή μνημόνια», ενώ για πραγματική ανάπτυξη δεν υπάρχει καμία σκέψη. Ούτε η δυνατότητα όμως θεωρούν ότι υπάρχει, αφού όπως είπε ο κος Π/Θ στην ΚΩ εμπαίζοντας έναν πτωχό κτηνοτρόφο, «έχει κάνει το καλύτερο που μπορεί και θα επανέλθει στο θέμα». Κε Π/Θ το βλέπουμε ότι έχετε κάνει το καλύτερο που μπορείτε, όχι βέβαια για τους Έλληνες πολίτες. Το ζούμε καθημερινά, βιώνουμε τις δυσκολίες της μέσα στην «καταπληκτική ποιότητα ζωής», με την ανέχεια και την απειλή επανεμφάνισης των «πανδημιών». Δυστυχώς δεν μπορούμε να δούμε ολιστικά το θέμα γιατί πλέον ούτε οι συγγενείς μας έχουν διαθέσιμους πόρους. Δεν μιλάμε πλέον για χρήματα, αλλά για τα απαραίτητα προς το ζην. Το ανησυχητικό είναι ότι σχεδιάζετε να επανέλθετε στο θέμα. Το οποιοδήποτε θερμό σκηνικό στηθεί το καλοκαίρι σίγουρα βολεύει την κυβέρνηση για να κουκουλώσει όλα τα εσωτερικά προβλήματα, όμως αυτά υπάρχουν, οξύνονται και απαιτούν ενέργειες. Επιπρόσθετα τα πανεπιστήμια βράζουν, οι μετανάστες συμπλέκονται διαρκώς με όλους και εσείς κοιτάτε μόνον να εκμεταλλεύεστε το ξεπούλημα που καλείτε «επενδύσεις» και να δημιουργείτε ψευτοφιέστες τύπου 15 Ιουνίου. Αφού εσείς έχετε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσατε, είναι λοιπόν καιρός να αποχωρήσετε και να αφήσετε τους ΕΛΛΗΝΕΣ να αναδομήσουν την χώρα μας με σύνεση, ανθρωπιά και πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα Ελληνικό, υπερήφανο, αποτελεσματικό και διαφορετικό από την ενδοτικότητα και το ξεπούλημα. Μέχρι την επόμενη Κυριακή, καλή δύναμη και καλή συνέχεια. Χριστός Ανέστη, το ίδιο προσδοκούμε και για την Ελλάδα.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης