Εμπαιγμός της κυβέρνησης σε νοικοκυριά και συνταξιούχους

Έλληνες  20/10/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δικαιολογία το υψηλό έλλειμμα της χώρας, παρά το γεγονός ότι ισχύει η δημοσιονομική ευελιξία φέτος και του χρόνου, φαίνεται πως βρίσκει το οικονομικό επιτελείο για να αποφύγει βασικές παρεμβάσεις στην κοινωνία. Με τις τιμές στα καύσιμα να σκαρφαλώνουν όλο και υψηλότερα καθημερινά, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, την οποία ζητούν οι φορείς του κλάδου, παρουσιάζοντάς την ως τη μοναδική λύση στο πρόβλημα.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αρνήθηκε ότι μπορεί να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα, λέγοντας ότι «έχουμε έλλειμμα 7,3%», ενώ σημείωσε πως δεν ισχύουν όσα γράφονται, ότι η μείωση του φόρου θα αυξήσει την κατανάλωση και τα έσοδα, από τη στιγμή μάλιστα που η αύξηση των τιμών θα είναι παροδική.

Η ίδια δικαιολογία τέθηκε και για το κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους που η ίδια η κυβέρνηση διακινεί ως σενάριο εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα. Μάλιστα, είχαν αφήσει να διαρρεύσουν και λεπτομέρειες, όπως ότι θα το λάβουν όσοι δεν είχαν πέρυσι αναδρομικά και είχαν συνολικό εισόδημα από κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.000 ευρώ. Στον αντίποδα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης «εγώ δεν θα το εισηγηθώ»!

Ωστόσο για τη στήριξη των ευάλωτων οικονομικά ομάδων υπάρχει εδώ και χρόνια το σχετικό πλαίσιο, το οποίο κάνει λόγο για διανομή του 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ.

Με δεδομένο ότι έχει ήδη διανεμηθεί ένα ποσό κοντά στα 250.000.000 ευρώ, στα ταμεία του κράτους απομένουν σχεδόν 658.000.000 ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα.

Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «τηρούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων», ενώ σχολίασε πως ο νόμος προβλέπει και τη φορολόγηση των αναδρομικών, αλλά με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν τη χρονιά που έπρεπε κανονικά να εισπράξουν τα ποσά της σύνταξης.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης