Επίσημα στοιχεία: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέλυσε την οικονομία και γονάτισε την εστίαση

Έλληνες  10/12/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής το 2020 μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται μείωση και για το 2021 κατά 76,2 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ICAP για την εκτίμηση της οικονομικής ζημίας από τα άχρηστα μέτρα της κυβέρνησης, που επέβαλλε σταλινικούς περιορισμούς, για τον κλάδο της εστίασης, το έτος 2020 καθώς και για την πρόβλεψη για το έτος 2021 στην περιφέρεια Αττικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ποσοστιαία μεταβολή πωλήσεων το 2020 έναντι του 2019 ανήλθε σε -42,7%, ενώ για το 2021 προβλέπεται μείωση κατά -10,6% έναντι του 2020.
Σε ό,τι αφορά στη μείωση του τζίρου, εκτιμάται ότι έφτασε σε -607,4 εκατ. ευρώ στις πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης, σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης ως προμηθευτές (πχ υπηρεσίες διαμονής, είδη διατροφής-ποτά, χονδρικό εμπόριο, ακίνητη περιουσία, λιανικό εμπόριο κλπ). Επιπλέον, η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης το 2020 προκάλεσε εκτιμώμενη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στην εστίαση κατά -139,9 εκατ. ευρώ. Η απασχόληση στην εστίαση βάσει της έρευνας, το 2020 μειώθηκε κατά -0,9%, ενώ η πρόβλεψη για το 2021 υπολογίζει αύξηση 3,5%. Συνολικά η προκαλούμενη από την εστίαση πολλαπλασιαστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας εκτιμήθηκε για το 2020 σε -20,4 χιλ. εργαζόμενους.

Στον πάγο η τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης - Ανύπαρκτες κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Ανήσυχοι, αν και όχι αιφνιδιασμένοι, εμφανίζονται οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης που τέτοια περίοδο πριν τις γιορτές, τις χρονιές πριν ενσκήψει ο κορωνοϊός, είχαν ήδη κρατήσεις για το μεγαλύτερο μέρος των δωματίων τους. Φέτος οι κρατήσεις όπως λένε είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Σε κάποια ξενοδοχεία υπάρχουν κάποιες λίγες κρατήσεις από πρακτορεία, οι οποίες είναι περισσότερο εικονικές παρά πραγματικές δεδομένου πως δεν έχουν δοθεί προκαταβολές.

Η αγορά της… βόλτας

Άδεια είναι στην πλειονότητά τους τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης με ελάχιστες περιπτώσεις, αυτές των καταστημάτων πολυεθνικών αλυσίδων που συγκεντρώνουν το οποίο καταναλωτικό ενδιαφέρον. Όμως όπως μαρτυρούν οι σχεδόν μόνιμα μειωμένες τιμές που προσφέρουν σε συγκεκριμένα είδη από τα e-shops τους, οι πολυεθνικές αλυσίδες, μάλλον και αυτές έχουν θορυβηθεί από την καταναλωτική ανομβρία που επικρατεί σε γενικές γραμμές στην ελληνική αγορά.

Η εστίαση αγωνιά

Για σημαντικά μειωμένη κίνηση κάνουν λόγο οι άνθρωποι της εστίασης που πλέον όπως λένε δουλεύουν μόνο Σάββατο όλη μέρα και την Παρασκευή και την Κυριακή τα μεσημέρια. «Ουσιαστικά δουλεύουμε δυο ημέρες, την υπόλοιπη εβδομάδα, σχεδόν δεν κινείται φύλλο» λένε άνθρωποι του χώρου, οι οποίοι φοβούνται τόσο το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown αλλά και τα λουκέτα που όπως τονίζουν είναι περισσότερο ορατά παρά ποτέ.

Την απόλυτη ευθύνη για την καταστροφή της οικονομίας έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όσο πιο γρήγορα προσφύγει στην κάλπη, τόσο το καλύτερο για τους Έλληνες.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης