Η απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και ο Πρόεδρος Τραμπ

Έλληνες  21/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Χριστόφορος Τσάγκας

Κατά τη διάρκεια της 4ετούς θητείας του, ο Πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε επανειλημμένα τα «πυρά» του Τύπου για διάφορες αποφάσεις του οι οποίες πήγαιναν κόντρα στις εισηγήσεις των λεγομένων «ειδικών» (τεχνοκρατών, γραφειοκρατών, επιστημονικών επιτροπών κλπ.).

Κάθε φορά λοιπόν που ο Τραμπ έπαιρνε μία τέτοια απόφαση, το σύνολο των καθεστωτικών δημοσιολογούντων έσπευδε να τον στολίσει με διάφορα κοσμητικά επίθετα όπως «αλλοπρόσαλλος», «επικίνδυνος» «ανισόρροπος», «εκτροχιασμένος», «διαταραγμένος», «παραληρηματικός», «φαντασιόπληκτος», «ψυχικά ασταθής» «φρενοβλαβής» «ακραίος», «ναρκισσιστής» κ.α. (όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, βρήκαμε όλους αυτούς τους όρους σε ένα και μοναδικό άρθρο για τον Τραμπ!).

Τώρα όμως που ο νέος Πρόεδρος, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, έλαβε μία αντίστοιχη τέτοια απόφαση κόντρα στις εισηγήσεις των ειδικών στρατιωτικών και διπλωματικών συμβούλων, διατάσσοντας την άνευ όρων και προϋποθέσεων αποχώρηση του συνόλου των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2021, η αντίδραση του Τύπου υπήρξε τελείως διαφορετική.

Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο δεν εκτοξεύθηκαν λεκτικές επιθέσεις που να θίγουν τις ικανότητες και το πρόσωπο του Μπάιντεν, αλλά αντιθέτως οι δημοσιογράφοι επιδαψίλευσαν επαίνους στον ίδιο: «έβαλε τέλος στον ατελείωτο πόλεμο», «οι πόροι που αφιερώνονται σε έναν μάταιο πόλεμο θα διοχετευθούν στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων και στις δημόσιες επενδύσεις» κλπ. (βλ. Το ΒΗΜΑ της Κυριακής, 18/04/2021, σελ. 54).

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ζήτησε «να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις πριν από την απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στη χώρα αυτή», ενώ σύσσωμες οι αμερικανικές υπηρεσίες άμυνας και ασφάλειας προειδοποίησαν με έκθεσή τους ότι «αμέσως μετά την απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών, η αδύναμη αφγανική κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει και να ενταθεί ο εμφύλιος με τους Ταλιμπάν…Οι συνθήκες αυτές μπορεί να ευνοήσουν τελικά την ανάκαμψη της Αλ Κάιντα.».

Με τα παραπάνω, δεν στοχεύω φυσικά στο να υποστηρίξω τις επεμβάσεις που έχουν κάνει οι Αμερικανοί σε Ιράκ και Αφγανιστάν και οι οποίες έχουν προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και αναρίθμητα δεινά. Φυσικά και είμαι αντίθετος σε αυτές.

Επιχειρώ απλώς να καταδείξω ότι τα εγχώρια και ξένα συγκροτήματα των ΜΜΕ, εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αξιολόγηση των δημοσίων πραγμάτων και των δημοσίων προσώπων. Μέσω της δημοσίευσης πληθώρας στοχευμένων άρθρων, κάνουν πλύση εγκεφάλου και προσπαθούν να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη προκειμένου άλλοι μεν ηγέτες να θεωρούνται "ηθικοί" και "σωτήρες της ανθρωπότητας", άλλοι δε "ανεύθυνοι" και "ακραίοι".


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης