Η βιομιμητική ως τεχνολογία του μέλλοντος

Έλληνες  11/01/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, στο γεγονός ότι η Ελλάς διαθέτει πλήθος καταξιωμένων επιστημόνων οι οποίοι αν στηρίζονταν επαρκώς από την πολιτεία θα μπορούσαν όχι μόνο να καινοτομούν και να παρέχουν προϊόντα υψηλής ποιότητας αλλά και να φέρουν την πατρίδα μας στην κορυφή της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι σε όλες τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και οργανισμούς στον κόσμο βρίσκονται Έλληνες επιστήμονες σε θέσεις ευθύνης, παράγωντας πλούσιο έργο και δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα τεχνολογίας στην διεθνή κοινότητα.

Τα παραδείγματα πολλά. Από την NASA και την Amazon μέχρι τις υπηρεσίες υγείας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται πάντα, στην κορυφή της ιεραρχίας.

Το όραμα του Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ είναι όλα αυτά τα λαμπρά και καταξιωμένα μυαλά που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης να επιστρέψουν κάποια μέρα στην μητέρα πατρίδα και να τους δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για να δημιουργήσουν από κοινού, την Ελλάδα του μέλλοντος. Είναι εφικτό αυτό;

Για εμάς είναι όχι μόνο εφικτό αλλά και απαραίτητο. Από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα μέχρι την μεταποίηση και από την αμυντική βιομηχανία μέχρι και την αυτοματοποίηση νέων τεχνολογιών, η χώρα μας μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία εφεύρεση από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης οι οποίοι αντέγραψαν τα τζιτζίκια για την εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας! Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην ενημερωτική ιστοσελίδα neakriti.gr:

Έλληνες επιστήμονες, ως επί το πλείστον από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, προχώρησαν σε μια σημαντική εφεύρεση την οποία κατοχύρωσαν με πατέντα. Πρόκειται για την ελαχιστοποίηση της αντανάκλασης από γυάλινες επιφάνειες έως και 99%. Μια σειρά από έντομα, και κυρίως τα τζιτζίκια αποτέλεσαν έμπνευση για την επιστημονική κοινότητα λόγω των διάφανων φτερών τους.

«Υπάρχουν διάφορα έντομα, είτε είναι ενδογενή ή στο εξωτερικό, τα οποία έχουν στα φτερά τους σημαντικές αντι-ανακλαστικές ιδιότητες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Τεχνολογίας της νεοφυούς επιχείρησης Biomimetic, Βαγγέλης Σκουλάς και συνεχίζει: «Μερικά από αυτά είναι οι τζίτζικες που γνωρίζουμε εμείς ή η πεταλούδα με τα "γυάλινα φτερά" και κάποια είδη σκόρου που στο μάτι τους χρησιμοποιούν αντίστοιχους μηχανισμούς. Αυτό είναι αποτέλεσμα εξελικτικής πίεσης και χιλιάδων χρόνων εξέλιξης. Συμβαίνει στα έντομα για να μην τα εντοπίζουν οι θηρευτές πάνω από τα δέντρα, όταν υπάρχει φως, έτσι ώστε να μην καθρεφτίζουν τα φτερά τους και είναι πιο εύκολα θύματα».

Τα φτερά του τζίτζικα έχουν κάποιες μικροσκοπικές μορφολογικές απολίξεις οι οποίες δημιουργούν την πολυπόθητη αντι-ανακλαστικότητα. Πρόκειται δηλαδή για νανοδομές που ξεγελούν το φως και έτσι δεν ανακλάται τόσο ισχυρά. Τα πέντε ιδρυτικά μέλη της νεοφυούς επιχείρησης κατάφεραν να αντιγράψουν αυτές τις δομές και να τις σμιλέψουν με ακτίνες laser πάνω σε γυάλινες επιφάνειες. «Η φύση εντυπωσιάζει με την ικανότητά της να βρίσκει λύσεις και η επιστημονική κοινότητα εμπνέεται από αυτή. Η Biomimetic είναι μια εταιρεία τεχνοβλαστός η οποία προέρχεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Laser», αναφέρει ο υπεύθυνος για τα ηλεκτρονικά και αυτοματισμούς της νεοφυούς επιχείρησης, Ανδρέας Λεμονής.

Η πατέντα αυτή θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που μέχρι σήμερα μοιάζουν τελειοποιημένα. Για παράδειγμα, στα φωτοβολταϊκά πάρκα η ανάκλαση του φωτός μειώνει τη διαπερατότητα και συνεπώς την μεγαλύτερη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. «Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι μια πολύ σημαντική καινοτομία. Κάνουμε μια κατεργασία με μοναδικό τρόπο, δεν χρησιμοποιούμε χημικά», επισημαίνει ο Β. Σκουλάς.

«Η βιομιμητική υπήρχε σε μαθήματα που κάνουμε στο πανεπιστήμιο, στο Tμήμα Yλικών που ήμουν εγώ. Tο προνόμιο που έχουμε στις μέρες μας, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι εμείς δεν χρειάστηκε να παρατηρήσουμε τίποτα. Διαβάσαμε μελέτες ξένων πανεπιστημίων πάνω στο θέμα και εμπνευστήκαμε από αυτές. Είδαμε ότι μπορούμε να αναπαράξουμε κάτι αντίστοιχο σε γυαλιά. Βγήκαμε έξω, πιάσαμε τζίτζικες για να δούμε την απόδοση των φτερών τους. Όντως ήρθαμε σε επαφή με τη φύση, για να είμαστε σίγουροι και να αποδεικνύεται αυτό που λέει η μελέτη. Σήμερα ένας νέος επιστήμονας βρίσκει μέσω του διαδικτύου τρομερό ποσό γνώσης. Εμείς εμπνευστήκαμε από ένα paper το οποίο βγήκε το 2017», συμπληρώνει ο Υπεύθυνος Τεχνολογίας της νεοφυούς επιχείρησης.

Tι ακριβώς όμως είναι η βιομιμητική; Με απλά λόγια, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω μιλάμε για την επιστήμη που ο άνθρωπος "αντιγράφει" την φύση. Όπως ακριβώς έκανε και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι που έφτιαξε την πρώτη ιπτάμενη μηχανή παρακολουθώντας τα περιστέρια του. Η παρατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και η υιοθέτηση του τρόπου αλληλεπίδρασής του, από τον άνθρωπο, είναι βέβαιο ότι θα ωθήσει την έρευνα και την τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα στο άμεσο μέλλον.

Γιώργος Μανούσος

Μηχανικός Πληροφορικής Τ.Ε

Τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης