Η γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων και η καθ’ ημάς Ανατολή

Έλληνες  05/05/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Χριστόφορος Τσάγκας

Το περασμένο Σάββατο 24 Απριλίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι αναγνωρίζει επισήμως ως Γενοκτονία τις σφαγές που διέπραξαν οι Τούρκοι σε βάρος των Αρμενίων κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ανήμερα της επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατό τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης.»

Στο παραπάνω απόσπασμα, εκτός από το γεγονός της χρήσης`των όρων «Γενοκτονία» και «Κωνσταντινούπολη», ιδιαίτερη αξία έχει και η φράση: «δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μία τέτοια θηριωδία». Η σημασία της περικοπής αυτής βαίνει πέραν του πεδίου της ηθικής και του ιστορικού συμβολισμού και συνιστά παραδοχή ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το σύγχρονο τουρκικό κράτος επίφοβο να επαναλάβει τέτοιες σφαγές (π.χ. κατά των Κούρδων). Επίσης, προσιδιάζει σε ανάληψη πολιτικής δέσμευσης (μένει να δούμε αν είναι πραγματική) εκ μέρους μίας εκ των πλανητικών δυνάμεων ότι θα παρέμβει, ενεργώντας προληπτικά ή κατασταλτικά σε περίπτωση που το εν λόγω κράτος αποπειραθεί μεγάλης κλίμακας διώξεις σε βάρος εθνικών μειονοτήτων που διαβιούν στο έδαφός του.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία ορθή και ιστορικά δίκαιη απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία συνεχίζει τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά το τελευταίο διάστημα της διακυβέρνησης Τραμπ.

Θυμίζουμε ότι επί Τραμπ είχαν ληφθεί οι εξής αποφάσεις: μερική άρση του εμπάργκο όπλων που ίσχυε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1987, αναστολή παράδοσης των F-35 στην Τουρκία, επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και σε επιλεγμένους τούρκους αξιωματούχους. Επίσης, ο τότε ΥπΕξ Μάικ Πομπέο είχε εξαπολύσει μύδρους εναντίον της Τουρκίας εντός του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου («η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της») και απέφυγε να συναντήσει τούρκους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του στην Κων/πολη τον Νοέμβριο του 2020 (ενώ αντιθέτως συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο συζήτησε τα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών).

Με τη σειρά της, η κυβέρνηση Μπάιντεν τον προηγούμενο μήνα απέβαλε οριστικά την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και εξειδίκευσε περαιτέρω τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί δυνάμει του νόμου CAATSA.

Από την δική μας πλευρά τώρα, εμείς ως ελληνισμός οφείλουμε να αναδείξουμε τα εξής ζητήματα:

1ον Η Γενοκτονία των Αρμενίων βαρύνει εξίσου την Κεμαλική και την Νεοθωμανική παράταξη της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα, οι σφαγές δεν ξεκίνησαν το 1915, αλλά την περίοδο 1894-1896 επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων και τον αριθμό των ορφανών παιδιών σε 50.000. Επιπλέον, το 1915 που τα δραματικά αυτά γεγονότα πήραν ακόμα χειρότερη τροπή, η Οθωμανική Τουρκία είχε κυβέρνηση Νεότουρκων, που ήταν οι πρόδρομοι των Κεμαλιστών.

2ον Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής (Μικρασιατικού και Ποντιακού) είναι εξίσου τεκμηριωμένη με την Αρμενική. Είναι ένα γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως. Συνεπώς, στις 19 Μαΐου 2021, οι ΗΠΑ οφείλουν να κάνουν το επόμενο βήμα αναγνωρίζοντας επισήμως και αυτή την Γενοκτονία αναδεικνύοντας ακόμα μία μαύρη σελίδα της τουρκικής ιστορίας.

3ον Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας θα μείνει χωρίς αντίκρυσμα αν, σε ενδεχόμενη αποκαθήλωση του Ερντογάν στο ορατό μέλλον, οι ΗΠΑ και άλλες ισχυρές δυνάμεις της Δύσης, δουν ως σύμμαχό τους την όποια κοσμική κυβέρνηση της Τουρκίας θα διαδεχθεί το καθεστώς των Ισλαμιστών που διοικεί σήμερα. Η πραγματικότητα δείχνει ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις της Τουρκίας ομονοούν στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, όπως επίσης την παραβίαση της νόμιμης κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών. Επομένως, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα αποδείξουν ότι τάσσονται κατά του Ασιατικού Δεσποτισμού της Τουρκίας, μόνο εφόσον στηρίξουν έμπρακτα και μακροπρόθεσμα τα Δίκαια του Ελληνισμού, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.

Για κάθε Έλληνα, η ανάδειξη της Αρμενικής Γενοκτονίας φέρνει στο νου ένα πλήθος από ιστορικές μνήμες. Δεν αποτελεί μόνο ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επιπρόσθετα, αποτελεί μία διαρκή υπόμνηση των δεδομένων άλλων ιστορικών περιόδων. Όταν Έλληνες και Αρμένιοι, για πολλούς αιώνες πριν εμφανιστούν στο ιστορικό προσκήνιο οι Τούρκοι, κυριαρχούσαν στον χώρο της Μικράς Ασίας. Όταν στα εδάφη αυτά κυριαρχούσε ένας ακμαίος ελληνοχριστιανικός πολιτισμός. Ο πολιτισμός της Ελληνικής Μεσαιωνικής Αυτοκρατορίας. Ας μην λησμονούμε επομένως ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη όχι μόνο στο 36, 2% της Κύπρου, αλλά σε όλα τα εδάφη όπου επί χιλιετίες διαβιούσε ο Ελληνισμός και από τα οποία εκδιώχθηκε διά της βίας.

Ας (προσ)ευχηθούμε λοιπόν, μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, να έλθει και η Ανάσταση των πεπρωμένων του Έθνους!

Καλή Ανάσταση σε όλους!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης