Η εβδομάδα των συνομιλιών

Έλληνες  22/03/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Την εβδομάδα που μας πέρασε ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι συνομιλίες αυτές έδειξαν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη δεν έχει ουδεμία θέληση να υποστηρίξει τα εθνικά μας θέματα και να προωθήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά την ενδιαφέρει να προβάλει μια εμφάνιση άκρως διαλεκτική και υποχωρητική. Αυτή όμως η τακτική των Μητσοτάκη-Δένδια, όπως έχουν δείξει φανερά τόσο η στάση και οι ενέργειες της Τουρκίας, όσο και η αντιμετώπιση των Ευρωπαίων εταίρων μας, δεν είναι δυνατόν να αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα μας. Το μόνο που καταφέρνει ο κος Μητσοτάκης είναι να υποχωρεί συνεχώς, να ανοίγει παράθυρα για διεκδικήσεις στους Τούρκους και να μην δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την προάσπιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας.

Αρχικά την Τρίτη 16 Μαρτίου, έλαβε χώρα ο 62ος γύρος των «Διερευνητικών επαφών» Ελλάδας Τουρκίας. Πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και διήρκησε τέσσερεις περίπου ώρες. Σύμφωνα με την ελληνική θέση, οι επαφές αυτές είναι καθαρά διερευνητικές, τίποτε άλλο πέραν από έναν άτυπο και μη δεσμευτικό δίαυλο συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ και στην Ελλάδα, αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα εξεταστεί συνολικά στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 25-26 Μαρτίου. Αντίθετα οι Τούρκοι επεδίωξαν πολιτικές συνομιλίες επί του ευρύτερου πλαισίου των διεκδικήσεων τους. Μέχρι εδώ και από μια επιφανειακή εξέταση, όλα είναι λογικά και βαίνουν καλώς για την εξωτερική μας πολιτική και τα Εθνικά μας θέματα. Είναι όμως έτσι και τι κρύβεται εντέχνως από την κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής παραπλάνησης;;;;

Πρώτο και κύριο είναι η κατάφορη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με την «κατάληψη» της Αμμοχώστου από Τούρκους παρακρατικούς και εργολάβους. Ακολούθησε η προκλητική αναφορά στη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Το άσχημο είναι ότι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, με πρώτο και καλύτερο τον ΟΗΕ ήταν χλιαρότατες. Με την διενέργεια των συνομιλιών ο κος Μητσοτάκης δείχνει ότι αποδέχεται τις ενέργειες του Ερντογάν και δημιουργούνται πλέον δυσμενή τετελεσμένα στην Κύπρο, χωρίς καμία αντίδραση. Αν θεωρεί ότι το θέμα αφορά το σύνολο της ΕΕ, τότε ουσιαστικά έχει απεμπολήσει όλα τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις του ως εκπρόσωπος ενός κράτους εγγυητή και έχει παρατήσει την Κύπρο ολομόναχη χωρίς υποστήριξη, ενόψει μάλιστα τόσο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και της Πενταμερούς για το Κυπριακό στο τέλος Απριλίου.

Δεύτερο κα εξίσου σημαντικό είναι οι πρόσφατες κινήσεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας με το Τσεσμέ. Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από την προκλητική έξοδο του Τσεσμέ και την στωική αδιαφορία του Μητσοτάκη. Το Τουρκικό πολεμικό πλοίο ερευνών Τσεσμέ βγήκε καταμεσής του Αιγαίου και έκανε έρευνες στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, συνοδευόμενο από άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα 2021» και οι κυβερνόντες έστρεφαν το κεφάλι αλλού.

Στη συνέχεια, μια μόλις ημέρα πριν την έναρξη των «Διερευνητικών επαφών», η Τουρκία εξέδωσε «διπλωματική νότα» προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την ΕΕ, απαιτώντας από αυτές να ζητήσουν άδεια από την Τουρκία πριν κάνουν εργασίες στην «Υφαλοκρηπίδα της». Οι εργασίες αφορούν την σύνδεση της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω υποβρυχίου καλωδίου τροφοδοσίας, με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο EuroAsia Interconnector μέσω της Κρήτης.

Ακολουθούν οι προκλητικές δηλώσεις/ διαμαρτυρίες κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας, ότι Ελληνικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται τα νησιά του Αιγαίου, ότι πρέπει οι Έλληνες Αξιωματούχοι να παίρνουν άδεια από την Τουρκία για να επισκέπτονται τα νησιά, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, ότι η Ελλάδα προκαλεί με ασκήσεις που συμμετέχουν και αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας, η κυκλοφορία Τουρκικού χάρτη που δείχνει την μισή Ελλάδα να είναι υπό Τουρκική κατοχή το 2023, καθώς και πληθώρα άλλων δηλώσεων.

Τελευταίο και κύριο, είναι η επιλογή από την Τουρκία των ημερομηνιών διεξαγωγής των συνομιλιών ώστε με το που τελειώνουν οι άτυπες «Διερευνητικές Επαφές», να αρχίζουν αμέσως την άλλη ημέρα οι «Πολιτικές Διαβουλεύσεις» που είναι επίσημες, μεταξύ αξιωματούχων των Υπουργείων Εξωτερικών. Για τις διαβουλεύσεις αυτές χρειάζεται προετοιμασία και προεργασία, με συμφωνημένη διαδικασία συνομιλιών και ατζέντα θεμάτων. Έγινε μήπως αυτή η προεργασία στις Διερευνητικές Επαφές; Αυτό αφήνεται εντέχνως να εννοηθεί, αλλιώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι Διαβουλεύσεις. Όμως πως συμφωνήθηκαν όλα αυτά στις άτυπες Διερευνητικές και με ποια ατζέντα; Είναι δηλαδή ολοφάνερο ότι οι Μητσοτάκης και Δένδιας μπλέκουν σε αντιφάσεις, στερούνται Εθνικής στρατηγικής και μεθοδεύουν την απεμπόληση της Ελληνικής Κυριαρχίας.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Παπαϊωάννου, στις «Διαβουλέυσεις» έγινε μια αποτίμηση μεταξύ των επαφών των δύο πλευρών, ενώ ο διάλογος συμπεριέλαβε διμερή θέματα, τα οποία μπορεί να είναι η οικονομική συνεργασία, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Είναι πράγματι έτσι και αν ναι, τότε δώσαμε για μια άλλη φορά πίστωση χρόνου στην Τουρκία.

Από πλευράς της Τουρκίας, τα ατοπήματα αυτά είναι πλέον βέβαιο ότι θα γίνουν προϊόν τριπλής εκμετάλλευσης. Πρώτον στο εσωτερικό όπου θα ενισχύσουν την θέση του Ερντογάν απέναντι στα κόμματα της Τουρκικής αντιπολίτευσης. Δεύτερον στις διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας, αφού έτσι θα δημιουργήσουν επιπλέον τετελεσμένα. Τρίτον στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη κυριολεκτικά δίνει στους Τούρκους «Συγχωροχάρτι» και «Κάθαρση» των προηγουμένων ενεργειών και προκλήσεων. Αν τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η απαίτηση της Τουρκίας για άδεια πριν από τις ως ανωτέρω εργασίες ηλεκτροδότησης Κύπρου και Ισραήλ, τότε σίγουρα αυτό είναι μια έμμεση παραδοχή των Τουρκικών διεκδικήσεων για ΑΟΖ, απεμπόληση δικαιωμάτων μας ανατολικά του 28ου παραλλήλου και τέλος διάσπαση των σχέσεων μας με την Κύπρο.

Στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 25 και 26 Μαρτίου, δεν πρέπει να περιμένουμε να παρθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, το εναντίον μάλιστα με την ανεκτικότητά μας θα συμβάλουμε στην χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, χρηματοδότηση και με ελληνικά χρήματα. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν στο Bloomberg «έχουμε μια πολύ εποικοδομητική δυναμική με την Ε.Ε... Υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαμε με τους Έλληνες, όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό,… η διασφάλιση της απελευθέρωσης των θεωρήσεων και η επικαιροποίηση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης» δηλαδή χρηματοδότηση με Ευρώ.

Ευκαιρίες και δυνατότητα ορθής και αποτελεσματικής διπλωματικής αντιμετώπισης των Τουρκικών κινήσεων υπήρξαν, πλην όμως δεν υπήρχε ο πατριωτισμός και η θέληση εκ μέρους των κυβερνόντων μας. Ένα θέμα που θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο είναι οι πρόσφατες επικρίσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς την Τουρκία για «παραβίαση του Ελληνικού εναερίου χώρου και του Διεθνούς Δικαίου» αλλά και όλες τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί αυτή στο τελευταίο διάστημα. Ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι οι προκλητικές ενέργειες και η χρήση στρατιωτικών μέσων δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση για την επίλυση των διαφορών, οι οποίες πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και διπλωματικά.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και την μονίμως απούσα αντιπολίτευση, οι «ΕΛΛΗΝΕΣ» του Ηλία Κασιδιάρη, θεωρούμε ότι δεν έπρεπε να δώσουμε άφεση αμαρτιών στους Τούρκους. Και οι δύο συνομιλίες που έλαβαν χώρα, έπρεπε να είχαν αναβληθεί και το θέμα να προβληθεί εντονότατα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η Αίγυπτος για να αρχίσουν οι συνομιλίες με την Τουρκία θέτει, ανεπίσημα στην παρούσα φάση, δέκα όρους ένας εκ των οποίων (Νο 3) αναφέρει ότι «Δεν θα υπάρξει συμφωνία Αιγύπτου-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά μόνο μετά από συνολική τουρκική συμφωνία με τους Ευρωπαίους συμμάχους και συγκεκριμένα με την Ελληνική και την Κυπριακή πλευρά». Αν η Τουρκία θέλει τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Οι «ΕΛΛΗΝΕΣ» θεωρούμε ότι η Ελλάδα αντί να δέχεται να συνομιλεί πρέπει να θέσει όρους στην Τουρκική πλευρά κ στην ΕΕ, όρους Δικαίου και όρους που υπερασπίζονται τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα. Αυτές είναι οι θέσεις των «ΕΛΛΗΝΩΝ», θέσεις υπερήφανες και πατριωτικές. Θέσεις που τις κάναμε και πράξη την ημέρα των «Διερευνητικών επαφών» με διαμαρτυρία μας, ανάρτηση πανό, μοίρασμα φυλλαδίων και αναφώνηση συνθημάτων ενάντια στην υποταγή και στις υποχωρήσεις της Νέας Δημοκρατίας, στην περιοχή των νοτίων προαστείων. Διαμαρτυρία γιατί η εθνική κυριαρχία δεν παραχωρείται, δεν αμφισβητείται, δεν εκχωρείται. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης