Η Ελλάδα και η εξάπλωση του πολέμου

Έλληνες  10/10/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαπλώνεται, διευρύνεται, βαθαίνει, μετατρέπεται σε κύρια τάση για τις ελίτ και τα διάφορα κέντρα εξουσίας. Γίνεται συνειδητή επιλογή σε βάρος Εθνών, Λαών, Εργαζομένων, Δικαιωμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια κρίση που γιγαντώνεται και να καταγραφεί ένας νέος συσχετισμός ανάμεσα σε βασικές δυνάμεις.

Η ανάμειξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ολόκληρης τής δυτικής συμμαχίας στον πόλεμο τής Ουκρανίας είναι ένα γεγονός. Αλλά ο πόλεμος παίρνει και άλλες μορφές, όπως η ενεργειακή κρίση, η ανατίναξη αγωγών, η δοκιμή νέων οπλικών συστημάτων και η απειλή για χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία επιδιώκει να ενδυναμώσει την θέση της, μετέχοντας ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις (Συρία, Λιβύη, Ιράκ κ.λπ.), ενισχύοντας την κατοχή και διχοτόμηση της Κύπρου και απειλώντας με στρατιωτικές επεμβάσεις ενάντια στην Ελλάδα, με στόχο την ηγεμονία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τον τουρκικό επεκτατισμό να προκαλεί και να ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του. Οι σχέσεις Τουρκίας - Δύσης, πιο συγκεκριμένα οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και Γερμανία, όπως και η σχέση Τουρκίας-Ρωσίας, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία και τον Ελληνοτουρκικών εμπλοκών.

Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι ο πρώτος μεγάλος χαμένος του πολέμου που εκβίαζαν οι ΗΠΑ, μετατρεπόμενοι σε πεδίο βολής του αμερικανορωσικού ανταγωνισμού. Αν δοκιμαστούν πυρηνικά όπλα ή αν υπάρξουν πυρηνικά «ατυχήματα», το πιθανότερο είναι αυτά να συμβούν επί ευρωπαϊκού εδάφους…

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν τεράστια σημασία για την Χώρα μας: α) Η μη εμπλοκή μας στον πόλεμο τής Ουκρανίας, β) η ανάκτηση βαθμών Κυριαρχίας σε πολλούς τομείς, γ) ο στόχος της Ουδετερότητας της Ελλάδος. Παράλληλα, έχει τεράστια σημασία η σθεναρή αντίσταση απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, που προχωρά στην υλοποίηση σχεδίων ενάντια στην Εδαφική Ακεραιότητα και Κυριαρχία της Ελλάδος, ο οποίος δυστυχώς έχει αποθρασυνθεί πλήρως λόγω και της ενδοτικότητας που διαχρονικά διέπει την εκάστοτε ελληνόφωνη, αλλά επ’ ουδενί Ελληνική, κυβέρνηση του «συνταγματικού τόξου».

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης