Η Ελλάδα ως «κλειδαριά» για την διείσδυση των ΗΠΑ

Έλληνες  09/05/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται στη νέα ενεργειακή πύλη για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εντασσόμενη στον χάρτη της νέας ευρωατλαντικής ενεργειακής πολιτικής. Η τελετή έναρξης των εργασιών υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου συγκέντρωσε το εγχώριο, αμερικανικό, ευρωπαϊκό-βαλκανικό ενδιαφέρον.

Στην φιέστα επιβεβαίωσης των αμερικανικών συμφερόντων, οι ομιλητές τόνισαν την απόφασή τους να ενισχύσουν την ενεργειακή συνεργασία, προνομοποιώντας το ακριβό αμερικανικό LNG ως πηγή ενέργειας, στην μεταβατική περίοδο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στην πράξη, η ενεργειακή κρίση που επιταχύνθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, γίνεται η χρυσή ευκαιρία για την νομιμοποίηση της διείσδυσης των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή μας, με την Αλεξανδρούπολη να αποτελεί σημείο ειδικού ενδιαφέροντος, ως πύλη εισόδου προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο πόλεμος, λοιπόν, ως ευκαιρία και οι επιλογές χρόνων μερίδων της ντόπιας και ξένης ελίτ ως «αντικειμενικά» επιβαλλόμενοι μονόδρομοι.

Ως «αναπτυξιακή κοσμογονία» χαρακτήρισε τις δραστηριότητες στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια, η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής είναι εντελώς διαφορετική. Χρόνια εγκατάλειψης, αποβιομηχάνιση, πληθυσμιακή συρρίκνωση, απουσία αναπτυξιακού οράματος. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, τα τελευταία χρόνια η περιοχή βιώνει και την διαφημισμένη «αμερικανική απόβαση», που μεταφράζεται σε ψίχουλα για την τοπική κοινωνία, με αντάλλαγμα την πλήρη εκχώρηση όλων των υποδομών (λιμάνι, στρατόπεδα, σιδηρόδρομος) για τις ανάγκες των ΗΠΑ, χωρίς να γίνονται δεκτές οποιεσδήποτε αντιρρήσεις, καθώς αποτελεί ζήτημα… εθνικής ασφάλειας.

Τώρα, οι κυβερνώντες υπόσχονται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, το αμερικανικό LNG δεν πρόκειται άμεσα να βοηθήσει την ενεργειακή απεξάρτηση της Χώρας μας, καθώς τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο περίπου χρόνια.

Έτσι, το LNG αποτελεί στην πράξη τον «Δούρειο Ίππο» για την μεγαλύτερη διείσδυση, όχι μόνον ενεργειακή, των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με την Ελλάδα να αποτελεί απλά την «κλειδαριά» για την διείσδυση αυτή.

Σαν έτοιμοι από καιρό, κύκλοι στην Χώρα μας σπεύδουν να υποστηρίξουν αυτήν τη νέα, ευρωατλαντική, ενεργειακή πολιτική, αποδεικνύοντας πως είναι ένα έργο με βάθος που απλά περίμενε τον κατάλληλο χρόνο να ξεδιπλωθεί.

Ο όμιλος Κοπελούζου και η Gastrade που το έχουν αναλάβει, οι εγχώριοι εφοπλιστές που ήδη χτίζουν στόλο πλοίων μεταφοράς LNG, το πολιτικό σύστημα που διευκολύνει κάθε κίνηση και μια σειρά τοπικοί παράγοντες, είναι όλοι τους πρόθυμοι για ό,τι τους ζητηθεί. Όπως είπε και ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade στα εγκαίνια της Αλεξανδρούπολης: «Ευχαριστούμε τον Τζέφρι Πάιατ, έναν πραγματικό φιλέλληνα». Πράγματι, ο his master voice των ΗΠΑ έκανε «καλή δουλειά» κατά την εδώ θητεία του…

Οι Αμερικανοί θωρακίζουν τις επενδύσεις τους και με την αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Χώρα μας. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε μια «Σούδα του Βορρά», όπως φέρεται να είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Οι εγκαταστάσεις στο λιμάνι της πόλης αναβαθμίζονται, προσωπικό του αμερικανικού στρατού έχει εγκατασταθεί μόνιμα σε στρατόπεδα της περιοχής, με την περιοχή να μετατρέπεται σε de facto αμερικανική βάση και βασική πύλη εισόδου στρατευμάτων στην περιοχή ευθύνης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Απέδειξε, μάλιστα, την σημασία της, όχι μόνο εν καιρώ ειρήνης, με τον κομβικό ρόλο σε μεγάλες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και σε περίοδο πολέμου, μετατρεπόμενη σε έναν από τους βασικούς κόμβους μεταφοράς στρατιωτικού υλικού προς την Ρουμανία και την Πολωνία, με στόχο την άμεση ή έμμεση εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν είναι τυχαίο πως όλο και πιο συχνά η ρωσική πλευρά περιλαμβάνει την Αλεξανδρούπολη στους εν δυνάμει ΝΑΤΟϊκούς στόχους αντιποίνων, αυξάνοντας τους κινδύνους για μια ήδη ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή.

Η παραπάνω επιλογή αποτυπώνεται και στην νέα, πενταετούς διάρκειας, αμυντική στρατηγική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδος (MTCA), που έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή και αναμένεται να έρθει προς έγκριση στην ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη.

Η εν λόγω συμφωνία, κατοχυρώνει  για άλλα πέντε χρόνια την παρουσία Αμερικανών στην Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, αλλά και την Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, επεκτείνοντας την στενή πρόσδεση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς και την ταυτόχρονη εκχώρηση της ασφάλειας και υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας μας στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης