Η εξόρυξη του φυσικού αερίου της Ελλάδας μονόδρομος απέναντι στη γεωπολιτική αστάθεια!

Έλληνες  16/02/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Παρατηρείται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τις χώρες με ενεργειακή επάρκεια και τις χώρες οι οποίες έχουν πάψει ή δεν προέβησαν σχεδόν ποτέ σε διαδικασία εξόρυξης του ορυκτού πλούτου που διαθέτουν.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα που η νέα ατζέντα της Πράσινης πολιτικής εφαρμόζεται χωρίς η  χώρα μας να είναι απόλυτα προετοιμασμένη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φαίνεται να μην αξιοποιεί τα κοιτάσματα τα οποία διαθέτει και έχουν χαρτογραφηθεί αλλά να καταφεύγει σε τυφλές στρατηγικές οι οποίες εξαρτώνται από τα γεωστρατηγικά παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων.

Η ίδια η κυβέρνηση που καταργεί τον λιγνίτη φαίνεται πως σε περίπτωση γεωπολιτικής κρίσης σκέφτεται να επαναλειτουργήσει τις λιγνιτικές μονάδες και να χρησιμοποιήσει επιπρόσθετα και το ντίζελ. Η κυβέρνηση αντί να επισπεύσει διαδικασίες εξόρυξης του φυσικού αερίου και μάλιστα σε συνεργασία με την Κύπρο, βασίζεται στην γεωπολιτική αστάθεια ξένων δυνάμεων. Οι σκέψεις για αύξηση του αζέρικου αερίου ή και ακόμη τα πλοία με LNG δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τα 46% του φυσικού αερίου που παρέχει η Ρωσία στην χώρα μας..

Οι 120.000 μεγαβατώρες  και 6 πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο (την ημέρα με ήπιες καιρικές συνθήκες) δεν θα αρκούν σε περίπτωση οποιουδήποτε θερμού επεισοδίου που θα αφορά την Ρωσία. Την ημέρα με ήπιες καιρικές συνθήκες η χώρας μας χρειάζεται 250.000 μεγαβατώρες, όπου εξ αυτών οι 120.000 είναι από την Ρωσία τα 30.000 αζερικά, περίπου 20.000 τουρκικά και άλλες 50.000 LNG. Χοντρικά, το ρωσικό αέριο καλύπτει ένα περίπου 45%-48% των εθνικών αναγκών στην καρδιά του χειμώνα. Τυχόν ανάφλεξη στο ουκρανικό μέτωπο, μαζί με την έκδοση της ζήτησης για φορτία LNG, θα απογειώσουν τις τιμές στο φυσικό αέριο, ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευκολία εύρεσης φορτίων LNG στις αγορές παγκοσμίως. Αν μάλιστα διακόπτονταν η ροή από τον Turkish Stream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται και η Ελλάδα, τότε η χώρα μας πιθανώς έπρεπε να συνδράμει και τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της ανάγκης ενίσχυσης των γειτονικών χωρών. Επομένως καταλαβαίνει κανείς πως η χώρας μας εξαρτάται ενεργειακά κυρίως από ξένες δυνάμεις.

ΥΓ. Με δεδομένο ότι το διάστημα µμεταξύ 1970 έως 2006 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανάλωσε 200 δις κυβικά µέτρα φυσικού αερίου, και µόνο το κοίτασμα «Αφροδίτη» διαθέτει ακριβώς αυτό το απόθεμα, αντιλαμβανόμαστε εύκολα την στρατηγική σημασία  της Οικονομίας που μπορεί να καθοριστεί από το φυσικό αέριο. Και µάλιστα σε µια περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσεως.

Δήμος Κυριλίδης,

Υποψήφιος Βουλευτής Πέλλας - Μηχανικός Περιβάλλοντος και Γεωτεχνολογίας

ΕΛΛΗΝΕΣ- Ηλίας Κασιδιάρης


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης