Η επιτήδεια πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα

Έλληνες  06/10/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου σχετικά με την υποτιθέμενη προσπάθεια της Ελλάδος να εξοπλίσει στρατιωτικά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ» δήλωσε τα εξής: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ -την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση- να εργαστούν από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν την ρητορική και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται».

Γι’ αυτήν την δήλωση πανηγυρίζουν τα κυβερνητικά κλιμάκια στην Αθήνα και θεωρούν ότι, για ακόμα μια φορά, σε μια κρίσιμη στιγμή, οι ΗΠΑ στηρίζουν την Χώρα μας απέναντι στον επεκτατισμό της Τουρκίας.

Όμως, αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά την δήλωση θα καταλάβει ότι αυτά που δεν λέγονται είναι περισσότερα και πιο σημαντικά από αυτά που λέγονται. Δεν λέγεται ότι τα νησιά είναι Ελληνικά, αλλά γίνεται λόγος μόνο για «κυριαρχία». Δεν λέγεται ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να διατηρεί Στρατό σε αυτά τα νησιά, από την στιγμή που αυτά απειλούνται ευθέως από την Τουρκία και την τουρκική αποβατική στρατιά που σταθμεύει στα απέναντι παράλια. Δεν γίνεται λόγος ούτε για την τουρκική κατασκοπία απέναντι στην Ελλάδα, αφού οι φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα η Τουρκία αποτελούν προϊόν κατασκοπευτικής δραστηριότητας, και μάλιστα από μια χώρα του ΝΑΤΟ σε μια άλλη.

Αντιθέτως, αυτό που λέγεται είναι «να τα βρούμε». Γιατί η πολιτική των ΗΠΑ είναι η μοιρασιά του Αιγαίου και ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στον πλούτο του. Επίσης, υπάρχει συμφωνία να προχωρήσει η αποστρατιωτικοποίηση των Ελληνικών νησιών, κάτι που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στάση υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ.

Αυτή η αμερικανική πολιτική εδράζεται στην εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι ένα μεγάλο μέγεθος που δεν πρέπει να αποκοπεί από την δυτική συμμαχία, παρόλα τα προσωρινά προβλήματα που δείχνουν να υπάρχουν την δεδομένη στιγμή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Κάτι που η Τουρκία το γνωρίζει και κινείται αναλόγως, αξιώνοντας συνεχώς περισσότερα.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης