Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το συνταξιοδοτικό των Στρατιωτικών

Έλληνες  21/03/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Από τον Μάιο του 2019 παραμένει σε εκκρεμότητα ένα σοβαρό θέμα που αφορά την οικονομική και υπηρεσιακή κατάσταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λίγες εβδομάδες προ των εκλογών του 2019 είχε ψηφιστεί ο νόμος 4609/2019, το άρθρο 11 του οποίου έδινε το δικαίωμα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να αναγνωρίσουν διπλάσιο ή τριπλάσιο χρόνο έως και πέντε έτη, εφόσον υπηρέτησαν και άσκησαν τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους, σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού.

Μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις Σύριζα και ΝΔ αρνούνται να εφαρμόσουν τον συγκεκριμένο νόμο, με το αιτιολογικό ότι οι επίμαχες διατάξεις πριν την ψήφισή τους «δεν έτυχαν της επεξεργασίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οριζόμενη στο αρ. 73 παρ. 2 του Συντάγματος προαναφερθείσα διαδικασία και ως εκ τούτου δεν δύνανται να επιφέρουν έννομα αποτελέσματα».

Αυτή είναι η στερεότυπη απάντηση που δίνει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου σε ερωτήσεις που υποβάλλονται στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος: «2. Νομοσχέδια που αναφέρονται οπωσδήποτε στην απονομή σύνταξης και στις προϋποθέσεις της υποβάλλονται μόνο από τον Υπουργό Οικονομικών ύστερα από γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου· αν πρόκειται για συντάξεις που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, υποβάλλονται από τον αρμόδιο Υπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών. Τα νομοσχέδια για συντάξεις πρέπει να είναι ειδικά· δεν επιτρέπεται, με ποινή την ακυρότητα, να αναγράφονται διατάξεις για συντάξεις σε νόμους που αποσκοπούν στη ρύθμιση άλλων θεμάτων».

Όμως, δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο τυπικό ζήτημα να καθυστερεί την αναγνώριση σημαντικών δικαιωμάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας, αναφορικά με τη θεμελίωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους. Ο αρμόδιος Υφυπουργός θα έπρεπε στις γραπτές απαντήσεις που αποστέλλει προς το Κοινοβούλιο, να μην περιορίζεται στην διαπίστωση της σημερινής καταστάσεως, αλλά να παραθέτει και τις άμεσες ενέργειες στις οποίες σχεδιάζει να προβεί για την επίλυση του προβλήματος.

Οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Στρατεύματος έχουν ήδη επιβαρυνθεί υπέρμετρα την τελευταία δεκαετία με τις ανελέητες περικοπές των Μνημονίων που έπληξαν μισθούς, συντάξεις και την υπηρεσιακή τους κατάσταση.

Είναι ανεπίτρεπτο ότι η κυβέρνηση επί 20 ολόκληρους μήνες που διοικεί την χώρα, δεν έχει βρει τον χρόνο να ασχοληθεί με αυτό το θέμα και να λύσει ένα καθαρά τυπικό-γραφειοκρατικό ζήτημα.

Είναι ξεκάθαρο ότι το υποτιθέμενο «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη έχει αποτύχει πλήρως.

Η Νέα Δημοκρατία αδιαφορεί προκλητικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους. Λεφτά υπάρχουν μόνο για τις φαρμακοβιομηχανίες και τις λίστες Πέτσα-Κικίλια υπέρ των ΜΜΕ. Για τους υπόλοιπους, ισχύουν οι «αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί της χώρας».

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ για την Πατρίδα στέκονται στο πλευρό των Στρατιωτικών μας, στηρίζουν αυτό το δίκαιο αίτημά τους και ζητούν την άμεση ικανοποίησή του!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης