Η κυβέρνηση θέλει το ΚΕΘΕΑ εξαρτημένο

Έλληνες  19/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Του Τρύφωνα Μπουγά Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το προσωρινό (;) κλείσιμο των δομών των κέντρων απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ.

Μια είδηση που τα συστημικά μέσα προφανώς δεν αξιολογούν ως σημαντική και μόλις χθες άρχισαν δειλά- δειλά να εμφανίζονται ορισμένα ρεπορτάζ στα σάιτ του διαδικτύου. Μιλάμε για μια ακόμα από τις πολλές παρεμβάσεις που έχει κάνει στα μουλωχτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία από το 2019 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου άρχισε την άλωση ενός ευαίσθητου τομέα που έχει να κάνει με την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, από ναρκωτικά, ουσίες και τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Πώς το έκανε αυτό; Από πρόπερσι το εκλεγμένο ΔΣ του Οργανισμού που δεν πληρωνόταν για τις υπηρεσίες του, άρα δεν επιβάρυνε τον κρατικό κορβανά, αντικαταστάθηκε από διορισμένα κομματόσκυλα.

Ασφαλώς στόχος της κυβέρνησης, είναι να πατήσει το πόδι της και εκεί, προκειμένου να χώσει μέσα κάποιους δικούς της αφού οι θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου, από άμισθες γίνονται έμμισθες και το ύψος των αμοιβών τους, θα αποφασίζεται από κοινού από το Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι αλλά και οι ωφελούμενοι από το ΚΕΘΕΑ, έχουν ξεσηκωθεί. Μετά την κατάργηση του Αυτοδιοίκητου του Οργανισμού που ήταν πρώτος στόχος της κυβέρνησης και επιτεύχθηκε, τώρα επόμενος, είναι η συρρίκνωση του αριθμού των δομών του ΚΕΘΕΑ. Μια εξέλιξη που αν τελικά συμβεί θα έχει ολέθριες συνέπειες για την απεξάρτηση και την τελική επανένταξη των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, στην κοινωνία που η ίδια τους οδήγησε εκεί. Η συγχώνευση τμημάτων των δομών αλλά και των κέντρων έρευνας αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους, αλλά και τους ωφελούμενους. Θα υπάρξουν συνενώσεις αυτών με αποτέλεσμα να επηρεάζεται όλο το θεραπευτικό μοντέλο. Οι συγχωνεύσεις θα φέρουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα την περιορισμένη αυτοτέλεια κάθε κέντρου. Όταν για παράδειγμα θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις θα παίρνονται διοικητικά από συγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα, αλλά θα αφορούν και τα αντίστοιχα άλλων πόλεων. Πώς μπορεί όμως ο υπεύθυνος του προγράμματος π.χ της Θεσσαλονίκης να γνωρίζει τις απαιτήσεις των προγραμμάτων των άλλων πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης; Αυτό αποτελεί ένα ερώτημα που μόνο οι…φωστήρες αυτής της κυβέρνησης μπορούν να μας δώσουν! Όταν ο τρόπος λειτουργίας ενός οργανισμού που έχει συγκεκριμένο κύκλο εργασιών, ώστε να γίνει σωστά η επανένταξη των ατόμων, αλλά και για την κατάλληλη προετοιμασία των οικογενειών τους, που φυσικά δεν είναι ξέχωρο κομμάτι, διαταραχθεί, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση το επιθυμητό. Κι αυτό επισημαίνεται τόσο από τους εργαζομένους, όσο και από τους ωφελούμενους των προγραμμάτων αυτών. Όπως λένε καταρτισμένοι ειδικοί, η Κυβέρνηση στην πραγματικότητα, θέλει απλά να μετατρέψει το ΚΕΘΕΑ και τα κέντρα του σε ένα είδος νοσοκομείου και όχι σε ένα κέντρο που να στοχεύει στην πλήρη απεξάρτηση των ανθρώπων που πλήττονται. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν απλά να διαιωνίζεται το πρόβλημα, τα άτομα που ταλαιπωρούνται να είναι άτομα σε καθεστώς αρρώστων, αλλά όχι σε τροχιά κανονικής επανένταξης στην κοινωνία. Κι αυτό που μένει σαν αναπάντητο ερωτηματικό από την πρεμούρα της κυβέρνησης να πατήσει πόδι στο ΚΕΘΕΑ, είναι ποιος πραγματικά ωφελείται από αυτή την κατάσταση…


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης