Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους πυροσβέστες

Έλληνες  11/08/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η αχαλίνωτη καταστροφή των δασών και της ζωής που φωλιάζει σε αυτά είναι η φρίκη που βιώνουμε κάθε καλοκαίρι. Το τίμημα, άλλωστε, το πληρώνουμε ήδη και έχουμε μέλλον ακόμα μπροστά μας. Το αφήγημα των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων πως «για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή» και «όλες οι χώρες καίγονται» δεν μας καλύπτει πλέον, αφού τα στοιχεία διαψεύδουν κάθε θεωρία της. Η κυβέρνηση διορίζει golden boys και τα επιδοτεί πλουσιοπάροχα, ενώ τους πυροσβέστες τους εμπαίζει, τους υποτιμά, τους χλευάζει και τους καταδιώκει.

Ένας συμβασιούχος πυροσβέστης εργάζεται 6 μήνες τον χρόνο (από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) και απολαμβάνει το… εκπληκτικό «προνόμιο» να βρίσκεται στο Ταμείο Ανεργίας για 3 μήνες τον χειμώνα.

Κάθε χρόνο εξετάζεται από 11 γιατρούς για την σωματική και ψυχική υγεία του και στο τέλος κάθε περιόδου υπηρεσίας (6μηνο) αξιολογείται για το έργο του.

Από τον… βαρβάτο μισθό των 720 ευρώ τον μήνα πρέπει να αγοράζει τα πανάκριβα-εισαγόμενα - μέσα ατομικής προστασίας του (μάσκες, φίλτρα προστασίας, κ.α.), αλλά και τα κατάλληλα φάρμακα για την ανάρρωσή του από τα δακρυγόνα, τα κρότου λάμψης και τα «γκλοπ» των μονάδων καταστολής, αφού πλέον έχει γίνει «της  μόδας» να δέρνουν κάθε Νοέμβριο τους συμβασιούχους πυροσβέστες που ζητάνε με αξιοπρέπεια να τους υπολογίσουν σε επικείμενες προκηρύξεις, χωρίς ηλικιακό όριο, για 12μηνη εργασία και όχι ανεργία.

Τα οργανικά κενά της Πυροσβεστικής είναι επίσημα 4.000 και ανεπίσημα πάνω από 5.000. Παρόλα αυτά, ο πακτωλός χρημάτων των υπουργείων διοχετεύεται σε άλλες κατευθύνσεις, αντί για την ενδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι υπηρεσίες του Σώματος ανά την Επικράτεια είναι αποδεκατισμένες, κουρασμένες και με χρωστούμενα αμέτρητα ρεπό και μέρες άδειας στον κάθε πυροσβέστη. Κάθε μέρα είναι και μέρα επιφυλακής (έξυπνο τέχνασμα πλέον για κάλυψη των κενών).

Τα πυροσβεστικά οχήματα κυκλοφορούν με φθαρμένα λάστιχα, με πολλά ηλεκτρονικά και μηχανολογικά προβλήματα. Θεωρητικά, πρέπει να είναι εξοπλισμένα πλήρως με σύγχρονα και καινούρια μέσα. Αλλά και σε αυτόν τον τομέα υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε υλικά πυρόσβεσης.

Τα καλοκαίρια, και μπροστά σε όλες αυτές τις ελλείψεις και ανεπάρκειες, το κράτος καλεί πυροσβέστες από το εξωτερικό, οι οποίοι πέρα από τις καλές τους προθέσεις είναι άσχετοι με το εγχώριο κλίμα, το γεωγραφικό ανάγλυφο και το είδος των πυρκαγιών της Ελλάδος. Πληρώνονται από το Ελληνικό δημόσιο (μετακινήσεις, καύσιμα, φαγητό, voucher διακοπών κ.λπ.). Αντιθέτως, οι Έλληνες πυροσβέστες λαμβάνουν ως αύξηση το… τεράστιο ποσό των 3 εύρω ανά τετραετία και 3μηνο Ταμείο Ανεργίας τον χειμώνα.

Οι 2.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες βρίσκονται κάθε χρόνο στην πρώτη γραμμή του πυρός, διακινδυνεύοντας κάθε φορά την ζωή τους, χωρίς να υπάρχει προοπτική απορρόφησής τους από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Δυστυχώς, είναι καθαρά θέμα χρόνου να καούν τα εναπομείναντα δάση μας, η Φυσική και Λαϊκή περιούσια του Τόπου μας, αφού η κυβέρνηση δεν θέλει να χρηματοδοτήσει, ούτε να ενδυναμώσει το Πυροσβεστικό Σώμα. Αντιθέτως, συνεχίζει να το εμπαίζει.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης