Η προσπάθεια γελοιοποίησης της Εθνεγερσίας

Έλληνες  13/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τον τρόπο εορτασμού της 200ης επετείου από την Εθνεγερσία του 1821.

Ανάμεσα σ’ αυτά και το θέμα με την «διεθνούς φήμης σοπράνο», που έψαλε τον Εθνικό Ύμνο στην Ακρόπολη. Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πήραν τόσο σοβαρά την νεόκοπη άποψη ότι η Εθνεγερσία του 1821 εμπνεύστηκε κι επηρεάστηκε από την αμερικανική επανάσταση του αμέσως προηγούμενου αιώνα, που είπαν να κάνουν και τις σχετικές «αμερικανιές». Όπως, λοιπόν, στις ΗΠΑ μαζεύονται διάφοροι «σελέμπριτις» και ψάλλουν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου, το ίδιο σκέφτηκαν να κάνουν κι εδώ. Μόνο, που για να δώσουν περισσότερη έμφαση και… σοβαρότητα είπαν να βρουν μία «διεθνούς φήμης σοπράνο». Από ό,τι λέγεται η… παγκοσμίου αναγνωρισιμότητας αοιδός ήταν επιλογή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης έγραψε στην «Εστία» επί του θέματος τα εξής, με την σχετική ειρωνεία να διαχέεται έκδηλη στα γραφόμενά του: «Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος όμως που βλέπει πιο μακριά από άλλους κατάλαβε αμέσως. Έπιασε στον αέρα την φλόγα της Ζαννή! Κι ας υπάρχουν μερικοί ανόητοι που τον κατηγορούν ότι κάνει δημόσιες σχέσεις ή ότι τα παραλέει όταν απευθύνεται με μηνύματα στον ελληνικό λαό. Η Αναστασία έφτασε μέσω κάποιου γνωστού της έξω από την πόρτα του αρχηγού, τον συνάντησε, του έδειξε σε βίντεο πώς είχε απαγγείλει στο παρελθόν τον εθνικό ύμνο στην παρέλαση της Ομογένειας της Νέας Υόρκης καθώς και στην εορτή που πραγματοποιείται στον Λευκό Οίκο – ενθουσιάζοντας τον Πρόεδρο Κλίντον – του έδειξε πώς είχε απαγγείλει στο παρελθόν τον εθνικό ύμνο πριν από αγώνα της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης στο ΟΑΚΑ και τον έπεισε. Ο Αρχηγός αποφάσισε τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου να αποδώσει η Αναστασία Ζαννή τον εθνικό ύμνο πάνω στον βράχο της Ακροπόλεως την ιστορική ημέρα της 25ης Μαρτίου. Στον εορτασμό για τα διακόσια χρόνια από την ανεξαρτησία μας. Έτσι ξεκινήσαμε την λαμπρή ημέρα μαζί της».

Με άλλα λόγια, η «διεθνούς φήμης σοπράνο» δραστηριοποιούνταν μόνο σε εκδηλώσεις της Ομογένειας και σε αθλητικές εκδηλώσεις. Συν τοις άλλοις, αποφοίτησε από το γνωστής σοβαρότητας και εμβέλειας τηλεοπτικό σόου «Fame Story»(!), γεγονός που δείχνει τον κυβερνητικό σεβασμό στην επέτειο της Εθνεγερσίας. Αν, μάλιστα, αληθεύει η πληροφορία ότι πρόκειται και για ξαδέλφη του δημοσιογράφου Νίκου Ευαγγελάτου, τότε απλώς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά…

Βεβαίως, θα μπορούσαν να υπάρξουν και εναλλακτικές κυβερνητικές σκέψεις: να έψαλε τον Εθνικό Ύμνο ο Σάκης Ρουβάς ή ο Τόνυ Σφήνος και αντί του κοσμοπολίτη και γαλλομαθή (και πάντοτε «πολιτικά ορθού») Νίκου Αλιάγα να παρουσίαζε την Στρατιωτική Παρέλαση ο Μένιος Φουρθιώτης (τότε δεν είχε «σκάσει» η όλη ιστορία γύρω από το άτομό του). Ο καθένας, ανάλογα με τον τρόπο που σκέφτεται, μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του σεβασμού και του φόρου Τιμής που απέδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Εθνεγερσία του 1821.

Γιώργος Μάστορας

Υ.Γ. «Η σημερινή επέτειος είναι ημέρα περηφάνειας, εδώ στα Καλάβρυτα, τη γη των Αχαιών, όπου άναψε η σπίθα της Επανάστασης. Περηφάνεια για όλα όσα συμβολίζει ο αγώνας του Ελληνισμού για ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη. Αγώνας για τον ανθρωπισμό έναντι της βαρβαρότητας, τον διαφωτισμό έναντι του σκοταδισμού και τη δημοκρατία έναντι της τυραννίας». Σε ποιον ανήκουν τα παραπάνω λόγια; Μα φυσικά, στον Γιωργάκη – Τζέφρυ Παπανδρέου, ο οποίος «έμπλεξε τα μπούτια του» σε ό,τι αφορά την Εθνεγερσία των Προγόνων μας. Είμαστε σοβαροί; « Liberté, égalité, fraternité» ήταν το 1821; Για τον… Άβερελ Ντάλτον της εγχώριας πολιτικής σκηνής και τους ομοίους του προφανώς ναι…


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης