Κάζο της τουρκικής διπλωματίας στην Αίγυπτο. Ευκαιρία για την Ελλάδα...αν είχε κυβέρνηση

Έλληνες  13/05/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας οι οποίες διεξήχθησαν πρόσφατα στο Κάιρο. Η Αιγυπτιακή πλευρά διέγνωσε σωστά την ανάγκη της Τουρκίας για έξοδο από την διπλωματική απομόνωση και βρήκε την ευκαιρία να προβάλει τις αξιώσεις της στο θέμα των ηγετικών στελεχών των μουσουλμάνων αδελφών, τα οποία έχουν βρει άσυλο στην Τουρκία. Το διαχρονικό αγκάθι στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών προφανώς συνεχίζει να υφίσταται και να γίνεται ακόμα περισσότερο ενοχλητικό για το καθεστώς του Ερντογάν.

Η Αίγυπτος στις τουρκικές εκκλήσεις για γεφύρωση των διμερών σχέσεων  προέβαλε κλιμακωτά τις παρακάτω αξιώσεις:

Την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και των ισλαμιστών μισθοφόρων από την Λιβύη.

Την παράδοση τριών ηγετικών στελεχών της μουσουλμανικής αδελφότητας που είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Την παράδοση εκατοντάδων Αιγυπτίων πολιτών, μελών της μουσουλμανικής αδελφότητας που είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Συνεπώς κάθε φορά που οι Τούρκοι προσπαθούσαν να συζητήσουν μία εκ των απαιτήσεων της Αιγύπτου, προκειμένου να πείσουν την αιγυπτιακή πλευρά να ρίξει νερό στο κρασί της, η Αίγυπτος επανερχόταν με νέες απαιτήσεις! Εν κατακλείδι οι εκπρόσωποι της Αιγυπτιακής δημοκρατίας απαίτησαν το κλείσιμο όλων των ΜΜΕ στην Τουρκία που εκπροσωπούν και προβάλλουν τις θέσεις της μουσουλμανικής αδελφότητας και λειτουργούν από τρομοκράτες της οργάνωσης που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία!

 Είναι κάτι που φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση, στην παρούσα χρονική συγκυρία, να δεχτεί η κυβέρνηση του Ερντογάν καθώς αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στο μουσουλμανικό κοινό του. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ανταποκριθεί ο Ερντογάν σε αυτό το διπλωματικό αδιέξοδο.

Η παραπάνω διαμορφωθείσα κατάσταση δεν πρέπει επ’ ουδενί να εφησυχάζει την Ελλάδα για δύο κυρίως λόγους:

 1ον) Ο Ερντογάν δεν θα είναι για πάντα πρόεδρος της Τουρκίας. Εάν τον διαδεχθούν οι Κεμαλιστές του CHP (κάτι που ενδέχεται να γίνει σύντομα) οι παραπάνω αξιώσεις της Αιγύπτου θα γίνουν δεκτές άμεσα οπότε δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις διμερείς σχέσεις. Συνεπώς θα υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο χωρών.

2ον) Κάθε σοβαρό κράτος βάζει ως ύψιστη προτεραιότητα το εθνικό του συμφέρον. Στην προκειμένη περίπτωση το συμφέρον της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα η άνευ ετέρου σύγκλιση με την Αίγυπτο. Συνεπώς ακόμα και αν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές και παραμείνει Πρόεδρος δεν αποκλείεται εν τέλει να παραδώσει τους Αιγύπτιους "μουσουλμάνους αδελφούς" έχοντας εξασφαλίσει την λαϊκή εντολή μέσω εκλογών.

Συμπερασματικά η Τουρκία είναι αναγκασμένη να δεχτεί τις Αιγυπτιακές αξιώσεις αργά η γρήγορα, αν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια τετραμερή σύγκλιση μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου-Ισραήλ. Γεγονός που θα την φέρει προ τετελεσμένων και θα την περιορίσει στα στενά όρια που της επιβάλει το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Διπλωματική ευκαιρία για την Ελλάδα αν....

Οι ευκαιρίες στις διεθνείς σχέσεις δεν έρχονται συχνά. Κάθε σοβαρό κράτος οφείλει να ανταποκρίνεται άμεσα σε τέτοιες ευκαιρίες αποκομίζοντας πολλαπλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Βεβαίως μιλάμε για σοβαρά κράτη κι όχι για θλιβερές αποικίες χρέους όπως έχουν καταντήσει την Ελλάδα οι κυβερνώντες.

Στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις αξιώσεις της Αιγύπτου, συνδράμοντας στο έργο της ανάδειξης των εγκληματικών δράσεων της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Εν συνεχεία να αποδείξει ότι η Τουρκία υποκινεί τις εγκληματικές αυτές δράσεις τους και μαζί με την Αίγυπτο να σύρει την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την κατηγορία ότι υποθάλπει και πατρονάρει τρομοκρατικές οργανώσεις, συνεπώς απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα επιτύχει δύο στόχους: από την μια, η Τουρκία θα συρθεί ως κράτος-τρομοκράτης στον ΟΗΕ, και από την άλλη θα αποθαρρυνθεί η όποια σκέψη της Αιγύπτου για μία ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία με την Τουρκία.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβάλλεται να αναλάβει δράση πριν να είναι πολύ αργά, καθώς μια ενδεχόμενη σύγκλιση Τουρκίας - Αιγύπτου θα πλήξει καίρια τα συμφέροντα της πατρίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αναστρέψει την αρνητική για την Τουρκία γεωπολιτική συγκυρία.

Το εθνικό κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, με αντικειμενικό σκοπό να καταστεί η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τ.Π.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης