Κυβέρνηση για λίγους και στην εστίαση

Έλληνες  13/01/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει η Ιωάννα Καραδήμα,

επιχειρηματίας εστίασης

Η αναμενόμενη παράταση των μέτρων που αφορούν την εστίαση και άλλους κλάδους, δεν εξέπληξε κανέναν. Η εμμονική θεώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ ότι η εστίαση ευθύνεται για την εξάπλωση του covid έχει κουράσει. Ειδικά δε όταν τα κρούσματα εξακολουθούν να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες καθημερινά και οι εικόνες στα σχολεία και στα κέντρα λήψης δειγματοληπτικών ελέγχων, είναι δηλωτικές του τι συμβαίνει.

Η έλλειψη των self test για τους μαθητές, οι ουρές στα φαρμακεία και στα νοσοκομεία, σίγουρα, δεν είναι απότοκο της ύπαρξης ή μη μουσικής στην εστίαση ή του ωραρίου λειτουργίας της. Αντίθετα δείχνει την προχειρότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται και της μη λειτουργικότητας των όποιων μέτρων.

Όμως η συνταγή είναι γνωστή, εύκολη και πολλάκις εφαρμοσμένη τα τελευταία 2 χρόνια: φταίει η εστίαση. Γι’ αυτό ας περιοριστεί η λειτουργία της, ας εξαντληθεί η αυστηρότητα των ελεγκτικών μηχανισμών σε αυτήν, ας εφαρμοστεί σε αυτήν ο διαχωρισμός των πολιτών. Και γιατί να μη συμβαίνει αυτό άλλωστε αφού κάνεις δεν δείχνει να  ενοχλείται, κανείς δεν μιλάει για όλα αυτά. Σίγουρα πάντως δεν μιλούν οι συνδικαλιστικοί  και οι συλλογικοί εκπρόσωποι της εστίασης, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί σε φερέφωνα των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων. Σίγουρα δεν μιλούν τα ΜΜΕ και σίγουρα δεν εμφανίζονται σε αυτά οι άλλωστε εκλεκτοί επιχειρηματίες των media, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό έχουν εξαφανιστεί.

Έτσι λοιπόν, η εστίαση, οι εργαζόμενοι και οι μαγαζάτορες σε αυτήν, έχουν αφεθεί, μόνοι τους, στην λαίλαπα αυτών των μέτρων. Στο κλείσιμο των καταστημάτων τους, στην μείωση του τζίρου, στα πρόστιμα, στην ανεργία και στα λουκέτα καθώς οι υποχρεώσεις είναι αδύνατο να καλυφθούν.

Το χειρότερο όμως αλλά και κυρίως αυτό που αγνοούν όσοι δεν εργάζονται στον χώρο και που επιμελώς κρύβεται από την δημοσιότητα, είναι αυτό που προβλέπει η κυβέρνηση για την εστίαση. Δηλαδή, ενώ με την εξαγγελία των μέτρων στο τέλος του χρόνου, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει μια σειρά ενισχύσεων στην εστίαση, αυτό δεν συμβαίνει. Ή μάλλον, συμβαίνει επιλεκτικά.

Εξηγούμεθα. Η κυβερνητική ΚΥΑ προβλέπει ότι ΜΟΝΟ τα κέντρα διασκέδασης, τα μεγάλα Club, οι μουσικές σκηνές και οι συναυλιακοί χώροι δικαιούνται να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας και να τύχουν των όποιων άλλων ενισχύσεων ανακοινωθούν. Οι υπόλοιποι τίποτα. Δηλαδή μόνο τα λίγα και μεγάλα μαγαζιά ενισχύονται, ενώ τα πολλά υπόλοιπα, δεν δικαιούνται τίποτα.

Όλα τα μαγαζιά που έχουν άδεια μουσικής, και αυτά είναι χιλιάδες, μπορούν να απασχολούν dj και να έχουν σχήματα ζωντανής μουσικής. Όλα αυτά τα μαγαζιά, αυτούς τους μουσικούς απαγορεύεται να τους απασχολήσουν, αφού δεν υπάρχει μουσική και συγχρόνως δεν μπορούν να τους θέσουν σε αναστολή. Το ίδιο και τους άλλους εργαζόμενους που δεν μπορούν να τους απορροφήσουν λόγω ωραρίου και μείωσης του τζίρου. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι λίγοι μεγαλοεπιχειρηματίες, εκλεκτοί,  προφανώς, της κυβέρνησης και των καναλιών.

Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία από τα θεσμικά όργανα της εστίασης, γι’ αυτό και δεν αναδεικνύεται το θέμα από τα media.

Όμορφος κόσμος, νεοφιλελεύθερα φτιαγμένος. Έτσι ώστε η μικρή και η μεσαία επιχείρηση να καταστρέφεται και να επιβιώνουν οι μεγάλες, οι αλυσίδες, οι πολυεθνικές. Τελικά αυτός ο ιός είναι πολύ επιλεκτικός με την μεσαία και μικρή τάξη και δεν λέει να φύγει μέχρι να την καταστρέψει. Λέτε;


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης