Μάτι 2018 - 2022: Μια τραγωδία σε εξέλιξη!

Έλληνες  22/07/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει η Ιωάννα Καραδήμα,

υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής

Στις 23 Ιουλίου συμπληρώνονται  4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι. Μια τραγωδία που δεν μπορεί να ξεχαστεί από κανέναν από όσους την έζησαν. Αλλά και που δεν πρέπει να ξεχαστεί από κανέναν Έλληνα. Γιατί γι’ αυτήν, υπάρχουν ευθύνες και ένοχοι που ούτε αποδόθηκαν αλλά και ούτε τιμωρήθηκαν ποινικά μέχρι τώρα. Επίσης, δεν έγινε τίποτα ώστε να μην επαναληφθεί.

Το Μάτι ήταν μια απόλυτη καταστροφή. Μια καταστροφή ανθρωπιστική, με 102 νεκρούς. Μια καταστροφή οικολογική, με εκατοντάδες στρέμματα δάσους καμένα. Μια καταστροφή οικονομική, με περιουσίες μιας ζωής που χάθηκαν.

Για όλα αυτά υπάρχουν ένοχοι. Η κυβέρνηση της τότε "πρώτης φοράς αριστερά" που κοίταζε την καταστροφή και κρυβόταν από τις όποιες ευθύνες της. Με τον κρατικό μηχανισμό σε παράλυση, ασυντόνιστο και εγκληματικά ελλιπή.

Όμως, δεν είναι το ίδιο ένοχη και η φιλελεύθερη ΝΔ που την διαδέχθηκε; Η οποία έκανε σημαία της την τραγωδία και τους νεκρούς για να τα ξεχάσει μόλις ανήλθε στην εξουσία. Ή μάλλον να θυμάται τις ευθύνες όποτε μόνο την συμφέρει μικροκομματικά.

Γιατί έγκλημα είναι η έλλειψη πρόληψης και συντονισμού. Το ίδιο εγκληματικό όμως είναι το να μην κάνεις τίποτα για να διορθώσεις τα λάθη και να στηρίζεσαι στα sms εκκένωσης. Το ίδιο εγκληματικό είναι να μην έχεις  αποκαταστήσει τις ζημιές και να αποζημιώσεις τους παθόντες. Το ίδιο εγκληματικό είναι να στέλνεις λογαριασμούς ΕΝΦΙΑ και της ΔΕΗ σε καμένα σπίτια.

Το πιο τραγικό όμως είναι να βλέπεις ότι στην ουσία τίποτα δεν έχει γίνει ώστε να μην  επαναληφθεί το κακό, το οποίο όμως κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται και το μόνο που κάνουν είναι να εκκενώνουν και να ελπίζουν στον "στρατηγό άνεμο". Η πυρόσβεση με τα ίδια ελλιπή μέσα. Ο αεροπορικό στόλος το ίδιο παλαιός. Οι άνθρωποι της πυρόσβεσης να αναγκάζονται να αγοράζουν τα αντιπυρικά υλικά από μόνοι τους ή να περιμένουν κάποιο χορηγό. Οι προσλήψεις και οι συμβάσεις να γίνονται με προεκλογικό προσδιορισμό και όχι τις πραγματικές ανάγκες. Ανυπαρξία σχεδίου χρησιμοποίησης των εθελοντών και των πολιτών. Για αντιπυρικές ζώνες ούτε λόγος, ούτε φυσικά για διάνοιξη δρόμων και διαδρομών διαφυγής.

Ο κατάλογος των λαθών και των ελλείψεων ατελείωτος. Το σημαντικότερο όμως είναι η ανυπαρξία διάθεσης διόρθωσης όλων αυτών. Η ανυπαρξία διάθεσης των κυβερνήσεων αυτών να σταθούν δίπλα στον Έλληνα και τα πραγματικά προβλήματά του.

Γιατί αυτό θέλει ο απλός πολίτης, μια κυβέρνηση που θα ενδιαφέρεται γι’ αυτόν και όχι για τα συμφέροντα άλλων ή που θα υπηρετεί ιδεοληψίες.

Μία κυβέρνηση θέλει που θα του χτίζει το σπίτι που κάηκε και δεν θα φτιάχνει hot spot για μετανάστες. Που δεν θα του αδειάζει την τσέπη με την ακρίβεια που προκαλούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Που θα ενδιαφέρεται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του.

Αφού λοιπόν οι ένοχοι της τραγωδίας δεν υπάρχει διάθεση να τιμωρηθούν ποινικά, αφού οι ευθύνες για το πριν και το μετά της τραγωδίας γίνονται προεκλογικό μπαλάκι, τότε ας τους τιμωρήσουμε εμείς οι πολίτες. Με τον τρόπο που είναι ο μόνος που τους νοιάζει. Δηλαδή με την ψήφο μας και την οδήγησή τους στην πολιτική ανυπαρξία. Οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, είναι η ευκαιρία οι Έλληνες να ξαναπάρουν την Πατρίδα, τις ζωές και τις τύχες τους πίσω.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης