Μία αναγκαία εγρήγορση

Έλληνες  29/11/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα σημαντικά θέματα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες, μπορούν να χωριστούν ως εξής: α) το φάντασμα των «λοκντάουν» πλανάται πάλι πάνω από την Ευρώπη. Πρόκειται για μια ακόμα επιβεβαίωση πως οι πολιτικές των ελίτ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχουν αποτύχει οικτρά. Και όχι μόνο, καθώς καταρρέουν τα συστήματα υγείας σε χώρες αναπτυγμένες και με ισχυρές, μέχρι τώρα, δομές. Διαβάζουμε και βλέπουμε ειδήσεις για «εξαγωγή» ασθενών από Γερμανία προς Ιταλία και από Ολλανδία προς Γερμανία, λόγω ασφυξίας στις νοσοκομειακές δομές. Και μιλάμε για χώρες με πάνω από 70% εμβολιαστική κάλυψη. Η υγειονομική κρίση έδειξε πόσο εύθραυστο ήταν ένα δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατισμένο και διαρκώς πληττόμενο από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η επιστροφή των «λοκντάουν» δείχνει από τη μία την πλήρη αποτυχία στο μέτωπο του κορωνοϊού, όμως από την άλλη φανερώνει και την επιθυμία παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την επιδίωξη εκτροπής σε ένα νέο τύπο κοινωνικού μοντέλου και καθεστώτος.

β) σχηματίστηκε νέα γερμανική κυβέρνηση, οπότε θα φανούν πιο καθαρά οι επιδιώξεις και οι κατευθύνσεις της, την ιδιαίτερη υπεράσπιση των γερμανικών συμφερόντων και τις απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις που αυτή εισπράττει ή αντιμετωπίζει. Η Γερμανία δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τον εναγκαλισμό και τις πιέσεις των Η.Π.Α, ούτε τις αντιθέσεις και τις εξισορροπήσεις με Ρωσία και Κίνα. Έχει, πρωτίστως, να επιβάλλει την «τάξη και τον νόμο» εντός της Ε.Ε, να τιθασεύσει συνολικά τον Ευρωπαϊκό Νότο. Επίσης, έχει να ανοίξει δρόμους και προσβάσεις στα Βαλκάνια, και φυσικά να κατοχυρώσει τις ήδη καλές σχέσεις της με την Τουρκία. Ήδη, πέφτουν προτάσεις και γίνονται γνωστοί συνδυασμοί για νέα κύματα πανευρωπαϊκής λιτότητας και νέων μνημονίων για χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.

γ) ανοίγει με ένταση νέος κύκλος του «προσφυγικού», ενόψει της ραγδαίας οικονομικής κρίσης στην Τουρκία. Οι ειδικές σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης με την Τουρκία και η ανοιχτά φιλοτουρκική πολιτική της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας θα εκδηλωθούν σε αυτήν την νέα κρίση. Ο Ερντογάν θα αναζητήσει στήριξη και συγχρόνως θα εκβιάσει για να την πετύχει, μέσω της απειλής εξαπόλυσης νέων μεγάλων κυμάτων «προσφυγικών» ροών προς την Ευρώπη.

Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να συμπεράνουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν πολλαπλώς και την Ελλάδα: υγειονομικά, οικονομικά, πολιτικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Όσο για τις εγχώριες ελίτ δεν φαίνεται να νοιάζονται ιδιαίτερα. Νομίζουν ότι αν κουρνιάσουν κάτω από τις φτερούγες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ θα τύχουν προστασίας, ανέσεων και προνομίων. Η «βύθιση» της Χώρας δεν τις ενδιαφέρει στο ελάχιστο. Η εγρήγορση είναι αναγκαία, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ανακλαστικά της Χώρας, του Λαού, της Κοινωνίας. Εκεί είναι το κρίσιμο ζήτημα για το Έθνος των Ελλήνων.

 Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης