Μαρία Μπίλλη: Ποια μέτρα θα παρθούν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο σεισμόπληκτο Δαμάσι;

Έλληνες  24/06/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Επερώτηση υπέβαλε προς τον κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η περιεφερειακή σύμβουλος Μαρία Μπίλλη σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των δοκιμαζομένων σεισμόπληκτων στο Δαμάσι Τυρνάβου της Π.Ε. Λάρισας:

All-focus

“Ανησυχία προκαλούν οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για τις 63 οικογένειες των σεισμόπληκτων  στο Δαμάσι Τυρνάβου οι οποίες, από τις 3 Μαρτίου 2021, αντιμετωπίζουν πολλά και γνωστά στις αρμόδιες Αρχές προβλήματα, προβλήματα που γίνονται εντονότερα εν όψει ιδιαίτερα των θερινών μηνών και των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών.

Το κυριότερο από αυτά είναι η ύπαρξη παράπλευρα από τον  οριοθετημένο χώρο των προκατασκευασμένων οικίσκων των σεισμόπληκτων  και σε απόσταση  μόλις ενάμισυ μέτρου από αυτούς, αρδευτικού, αποστραγγιστικού καναλιού.

All-focus

Το επικίνδυνο αυτό χαντάκι αποτελεί εστία μόλυνσης για τον οικισμό των σεισμόπληκτων καθώς ο κίνδυνος από τα έντομα, τα τρωκτικά και τα ερπετά είναι τεράστιος  δεδομένης της εγγύτητας με τους οικισμούς των σεισμόπληκτων. Επίσης, στο χαντάκι αυτό καταλήγουν όμβρια ύδατα και οικιακά απόβλητα από την Κοινότητα Δαμασίου.

All-focus

Η Τοπική Κοινότητα Δαμασίου σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για τα στάσιμα νερά, το πρόβλημα όμως παραμένει και σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί προστατευτικά κιγκλιδώματα κατά μήκος των όχθεων του καναλιού,  ο κίνδυνος ατυχήματος ελλοχεύει.

All-focus

▪Ερωτάται  το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ποιά είναι τα επόμενα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν με την μορφή του κατεπείγοντος για την επίλυση του προβλήματος αυτού;

▪Ο συγκεκριμένος χώρος όπου τοποθετήθηκαν οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι και διαβιούν εξήντα τρεις οικογένειες Δαμασιωτών , γειτνιάζει με αρκετές εγκαταστάσεις θερμοκηπίων τοπικών παραγωγών.

▪Έχουν γίνει μετρήσεις στον αέρα, νερό και στο υπέδαφος από πλευράς των αρμοδίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την καταλληλότητα της εγκατάστασης  του καταυλισμού των σεισμόπληκτων στην συγκεκριμένη περιοχή δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης λιπασμάτων , γεωργικών φαρμάκων και ζιζανιοκτόνων από τους αγρότες παραγωγούς ;

▪Σε χώρο παρακείμενο της εισόδου στον καταυλισμό ορθότατα θεμελιώθηκε Ιερός Ναός προς ανάμνηση της σωτηρίας των κατοίκων από τον καταστρεπτικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021.

Ερωτάται η Περιφέρεια Θεσσαλίας :

▪Υπάρχει χρονοδιάγραμμα  για την παραμονή των σεισμοπαθών  στο συγκεκριμένο χώρο , στους συγκεκριμένους οικίσκους ;

 ▪Δύναται ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας να αιτηθεί στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να συμπεριληφθούν όλοι οι σεισμοπαθείς του Δαμασίου και όλων των  γειτονικών περιοχών Μεσοχωρίου, Πραιτωρίου  των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου της ΠΕ Λάρισας  καθώς και του Δήμου Φαρκαδόνας της ΠΕ Τρικάλων στα προγράμματα HELIOS και ΕSTIA II  που ισχύουν για τους ” πρόσφυγες-μετανάστες” ;

▪Γιατί έως τώρα καθυστερούν οι διάφορες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού  για τους σεισμόπληκτους – το αρχικό επίδομα των 600 ευρώ  είναι το μόνο επίδομα που κάποιοι έλαβαν αρχικά , ενώ δεν το έχουν λάβει  αρκετές οικογένειες ακόμη , ειδικές αποζημιώσεις για επιχειρήσεις και βοηθητικούς οικιακούς  χώρους στις κοινότητες που έχουν πληγεί δεν έχουν δοθεί, τα χαμηλότοκα δάνεια και τα επιδόματα για τις επισκευές και τις οικοσυσκευές από πλευράς Κυβέρνησης έμειναν εξαγγελίες ενώ  απαιτείται από τους ίδιους τους σεισμόπληκτους να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών (μπάζα) και την κατεδάφιση  των ετοιμόρροπων κτιρίων που τα περισσότερα  εντοπίζονται στα κεντρικότερα σημεία  των κοινοτήτων που επλήγησαν και εμποδίζουν την ασφαλή μετακίνηση πεζών και οχημάτων.

Η παράγραφος του ΦΕΚ που ορίζει την άμεση κατεδάφιση των κατεστραμμένων κτιρίων γνωστοποιήθηκε  στους σεισμόπληκτους αλλά για την κάλυψη των δαπανών από πλευράς Πολιτείας δεν γίνεται λόγος.

▪Συνεχίζεται ο έλεγχος στατικότητας των κτιρίων, δημοσίων και ιδιωτικών  στις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, αλλά  πως μπορεί να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του για τα χαρακτηρισμένα ως “πράσινα “σπίτια  τα οποία έχουν θεωρηθεί κατάλληλα προς κατοίκηση από τους ιδιοκτήτες τους στην πραγματικότητα όμως  είναι άκρως ακατάλληλα με σοβαρότατες ζημιές ;

▪Ποιά η ουσιαστική  βοήθεια της Πολιτείας στους ιδιοκτήτες των χαρακτηρισμένων “κόκκινων”σπιτιών ;

Ως Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας και στέλεχος του Κινήματος ΕΛΛΗΝΕΣ που ίδρυσε ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης , έχοντας πάντοτε  ως γνώμονα το συμφέρον και την ευημερία του Θεσσαλικού Λαού ζητώ από την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.

Μαρία Μπίλλη -Τσιτσέ

ΕΛΛΗΝΕΣ( Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων )

Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας”

Ακολουθεί το κείμενο της Μαρίας Μπίλλη σχετικά με το οδοιπορικό που πραγματοποίησε στο Δαμάσι:

All-focus

Οδοιπορικό στις πληγείσες από τον Εγκέλαδο περιοχές του Ν. Λάρισας

Σεισμόπληκτες περιοχές  Ν. Λάρισας.

Δαμάσι και οι γύρω κοινότητες , χτυπημένες βαρύτατα από τον Εγκέλαδο.

Ερείπια , χαλάσματα , απελπισία και τριτοκοσμικές εικόνες.

All-focus

Όπως και στον Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων που βρεθήκαμε πριν από μέρες.

Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο...

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ βρέθηκαν εκεί 95 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Συνομιλήσαμε με τους πληγέντες κατοίκους.

Δεν βγήκαμε μαζί τους φωτογραφίες όπως έκαναν  πολιτικάντηδες και βουλευτές από όλα τα κόμματα του "δημοκρατικού τόξου" των οποίων τα ακριβά αυτοκίνητα σήκωναν σύννεφα σκόνης στον καταυλισμό και εξόργιζαν τους σεισμοπαθείς.

Σεβαστήκαμε τον πόνο τους , βουβό τις περισσότερες φορές , την πληγωμένη τους αξιοπρέπεια , την απόγνωσή τους .

Το Δαμάσι , χωριό φάντασμα , τίποτε δεν θύμιζε τον τόπο που κάθε φθινόπωρο έσφυζε από ζωή  ακολουθώντας όλοι μικροί -μεγάλοι  σε κάθε σπίτι την τελετουργία του τσίπουρου.

Χαλάσματα παντού , σπίτια γκρεμισμένα,  ερημωμένα και εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους , άλλοι έφυγαν για τις πόλεις , άλλοι στον καταυλισμό στα προκατ-σπίτια.

All-focus

Υπάρχουν έφηβοι που διαβάζουν για τις Πανελλαδικές σε αυτά.

Καμία πρόβλεψη παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη  για κάποια μοριοδότηση.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Τσανάκας ήρθε στον καταυλισμό να μας ενημερώσει με ευγένεια.

All-focus

Μαζί με μία ομάδα κατοίκων αποσυναρμολογούσαν έπιπλα και ράντζα που ανήκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους προσκόπους και είχαν δοθεί τις πρώτες δύσκολες ώρες και έπρεπε να επιστραφούν.

Μας έδειξε το χαντάκι , δίπλα στους οικίσκους , μας παρακάλεσε να γράψουμε ότι εκεί παίζουν παιδιά  και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος , μας μίλησε για τα έντομα ,τα τρωκτικά και τα ερπετά στις όχθες του  και τον φόβο των πληγέντων.

Αποζημιώσεις , βοηθήματα ειδικού σκοπού , χαμηλότοκα δάνεια και οποιαδήποτε άλλη χρηματική βοήθεια  αποτελούν άγνωστες λέξεις για τους σεισμόπληκτους από τους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  έχει την απαίτηση να μεριμνήσουν με δικά τους έξοδα για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών  από το χωριό -φάντασμα.

Το μέλλον τους αβέβαιο ,κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει τους επόμενους μήνες , για πόσο καιρό θα παραμείνουν στα κοντέηνερς.

Κάποιες οικογένειες πήραν τις πρώτες ημέρες τα 600 ευρώ και όχι όλες.

Κάποιες οικογένειες παραμένουν σε σπίτια χαρακτηρισμένα ως "κίτρινα" ενώ είναι "κόκκινα "γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε...

Και η  μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται ...

Οι λαθρομετανάστες όμως του Ν.Λάρισας , όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα , απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα στα σύγχρονα με όλες τις ανέσεις σπίτια τους, που προβλέπουν τα προγράμματα  ESTIA I και II ...

Στο σεισμόπληκτο Δαμάσι οι ΕΛΛΗΝΕΣ - το μόνο Εθνικό κόμμα-τόνισαν την βασική τους αρχή  : ο Έλληνας Πολίτης αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα  και πρώτιστο καθήκον και προς αυτήν την κατεύθυνση ο Ιδρυτής μας Ηλίας Κασιδιάρης και όλα τα Στελέχη του Κινήματός μας πορευόμαστε.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης