Μετά τη ΔΕΗ, το νερό…

Έλληνες  27/12/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Ευστάθιος Δαφνομήλης

Η ηλεκτροδότηση της Πατρίδας μας είναι ένα σύνθετο έργο, που εκτελείται από έναν οργανισμό που περιλαμβάνει τις υποδομές και τους ανθρώπους που τις τρέχουν.

Με ευρωπαϊκό κανονισμό αποφασίστηκε η διάσπαση αυτού του οργανισμού σε δύο μέρη. Από τη μια έμεινε η ΔΕΗ με τα χρέη της, τα εργοστάσια που κλείνουν, τις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο διοικητικό προσωπικό και από την άλλη δημιουργήθηκε ένα νέο νομικό πρόσωπο, ο ΔΕΔΔΗΕ, στου οποίου την ιδιοκτησία περιήλθε το δίκτυο διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος. Δημιουργήθηκε δηλαδή ένας μεσάζων μεταξύ του παραγωγού της ενέργειας και του καταναλωτή, δημιουργήθηκε ένας φορέας που το διανέμει.

Αυτός ο φορέας στην αρχή ήταν εξ ολοκλήρου κρατικός, όμως στη συνέχεια η τρέχουσα κυβέρνηση, έσπευσε να πουλήσει το 49% του, ιδιωτικοποιώντας τον. Η επόμενη "μέρα" (έτος), βρίσκει την ΔΕΗ να παράγει μόλις το 57% της συνολικής διανεμόμενης ενέργειας, με τάσεις ελαχιστοποίησης αυτού του μεριδίου, καθώς θα εισέλθουν συντόμως ιδιώτες παραγωγοί, ενώ και οι εξαιρετικά επιδοτούμενες και πριμοδοτούμενες ΑΠΕ, καταλαμβάνουν πλέον σεβαστό μερίδιο αγοράς.

Είναι δε κάτι ακόμα σκανδαλώδες, πως πάλι με κανονισμό, υποχρεώθηκε η ΔΕΗ να πουλάει σε ανταγωνίστριες εταιρείες, σε τιμή κόστους, ώστε αυτές χωρίς λειτουργικά έξοδα να την ανταγωνίζονται στην αγορά χτυπώντας τις τιμές της. Τέλος η ΔΕΗ στοχοποιήθηκε ως "εχθρός" καθώς επάνω στους λογαριασμούς της εφαρμόστηκαν ένα σωρό έμμεσοι και άμεσοι φόροι, καταχρηστικοί πολλές φορές, και οι εισπράκτορες και τεχνικοί υπάλληλοί της δαιμονοποιήθηκαν καθώς ανέλαβαν το άχαρο έργο να κάνουν τους τελωνήδες και να γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι και να "κατεβάζουν" παροχές.

Μετά όλων αυτών, και αφού οι διοικήσεις "μασουλήσουν" τις τελευταίες πενταροδεκάρες που προέκυψαν από τα πρόσφατα deal πωλήσεων των εθνικών μας assets, η ΔΕΗ θα μας χαιρετήσει κάποια στιγμή δια παντός, είτε διαλυόμενη εντελώς και μεταφέροντας τα χρέη των καταστροφικών διοικήσεων στον μεγάλο ασθενή, το κράτος, είτε θα πωληθεί εντελώς σε ιδιώτες.

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως η πρόσφατη δημιουργία του "Εθνικού" Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επέφερε τα ακριβώς αντίθετα αναμενόμενα αποτελέσματα στη χώρα μας, καθώς το ρεύμα ακρίβυνε και ακριβαίνει συνεχώς, με αποτέλεσμα να βλάπτεται όλος ο κύκλος που αφορά την ΔΕΗ και να χειροτερεύει η κατάσταση τόσο για την ΔΕΚΟ όσο και για τους πολίτες.

Επόμενος στόχος, το νερό.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης