Μητέρα Μυρτούς: «Το κράτος μας έχει αφήσει στην τύχη μας»

Έλληνες  05/10/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε χθες η προσφυγή της οικογένειας της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη, με την οποία ζητείται η καταβολή αποζημίωσης από το ελληνικό δημόσιο και επιπλέον μηνιαία διατροφή.

Η Μαρία Κοτρώτσου, μητέρα της άτυχης κοπέλας που το 2012 στην Πάρο κακοποιήθηκε σεξουαλικά και από έναν Πακιστανό που είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα, διεκδικεί για την κόρη της το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επιπλέον, ζητεί να της επιδικαστεί μηνιαίως το ποσό των 2.977, 81 ευρώ που είναι το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας που απαιτεί η κατάσταση της 24χρονης σήμερα Μυρτούς. Τέλος, η μητέρα και η αδελφή του θύματος ζητούν ως αποζημίωση επιπλέον 50 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Το μήνυμα της μητέρας της Μυρτούς

«Θα είμαι η φωνή σου στο Συμβούλιο Επικράτειας. Μια φωνή που η Πολιτεία κωφεύει και αποποιείται την ευθύνη της για ό,τι σου συνέβη», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η Μαρία Κοτρώτσου. Ο δικαστικός αγώνας για την καταβολή αποζημίωσης ξεκίνησε το 2017, όταν η οικογένεια της Μυρτούς προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Στην αγωγή υποστήριζε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εισέλθει παράνομα στη χώρα ο δράστης της επίθεσης σε βάρος της Μυρτώς και πως θα έπρεπε όχι μόνο να τον έχει συλλάβει, αλλά να τον έχει επαναπροωθήσει στην πατρίδα του, το Πακιστάν.

Τι ζητά

Τόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και το Διοικητικό Εφετείο απέρριψαν την αγωγή με το σκεπτικό ότι οι όποιες παραλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την παράνομη είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν, η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο». Μετά την απόρριψη και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, η μητέρα της Μυρτούς προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή της αναφέρει ότι το γεγονός ότι ο θύτης δεν ήταν σεσημασμένος «δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών».

«Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτό το ΑΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ και αν η ΜΥΡΤΩ ανοίξει το δρόμο και σε άλλους θα σκέφτομαι ότι ο Θεός έχει λόγο που επιτρέπει να γίνονται κάποια πράγματα», ανέφερε η μητέρα της στην τελευταία συγκλονιστική της ανάρτηση.  Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Α' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την υπόθεση της καταβολής ή μη αποζημίωσης από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου στην 23χρονη σήμερα Μυρτώ. Ακολουθεί ένα βίντεο με την τοποθέτηση της μητέρας της Μυρτούς, όπου αναφέρει αυτό που φωνάζουμε όλοι. Ότι ο μοναδικός ρατσισμός που υπάρχει στην Ελλάδα είναι αυτός εναντίον των ίδιων των Ελλήνων!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης