Μόντι Κολίλα για εκλογές στην Αλβανία:«Η συρρίκνωση του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου είναι γεγονός

Έλληνες  30/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε και επισήμως τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Αλβανός πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, αναγνώρισε το αποτέλεσμα, ενώ ο πρώτος ξένος ηγέτης που χαιρέτισε τη νίκη Ράμα ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο μόνο τυχαίο δεν είναι.

Εδώ να τονίσουμε ότι δεν έλειψαν και οι προκλήσεις προεκλογικά τόσο με ομιλίες όσο και με τοιχοκόλληση αφισών με την σημαία της Βορείου Ηπείρου με απαγορευτικό, ενώ ο Έντι Ράμα και η κυβέρνησή του έκαναν ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να δυσκολέψουν την ψήφο των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, βάζοντας 14ημερη καραντίνα σε όποιον ταξίδευε από την Ελλάδα. Πολλοί Βορειοηπειρώτες δεν ταξίδεψαν για τον λόγο αυτό.

Τέλος, η στάση της Αθήνας για μια ακόμη φορά ήταν υποχωρητική και οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη πίεσης από πλευράς των συλλόγων των Βορειοηπειρωτών προς την κυβέρνηση, η οποία δεν δείχνει την απαραίτητη σημασία στα ουσιώδη προβλήματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Ο Μόντι Κολίλα αντιπρόεδρος του Κινήματος για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, γαμπρός του δολοφονηθέντος Χειμαρριώτη Αριστοτέλη Γκούμα και στέλεχος των Ελλήνων για την Πατρίδα, δήλωσε:

«Δυστυχώς η ολοένα αυξανόμενη συρρίκνωση του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου είναι γεγονός, κάτι που επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής. Τα εμπόδια είναι πολλά, με κυριότερο – όμως – τον εκλογικό νόμο όπου δεν επιτρέπει την κάθοδο στις εκλογές ενός κόμματος αυτόνομου που να υποστηρίζει πραγματικά τα δίκαια της μειονότητας. Με το δημογραφικό να μας απειλεί κι εκεί, μεταναστεύοντας οι νέοι και μένοντας πίσω μόνο οι ηλικιωμένοι, με την τρομοκρατία που επιχειρείται από το αλβανικό κράτος κάθε τόσο, με την έλλειψη στήριξης από πλευράς Αθήνας οδεύουμε προς τα… «βράχια». Η κατάσταση στην Βόρειο Ήπειρο πρέπει να μας προβληματίσει, η εμπλοκή Ερντογάν και η υπογραφή συμφωνίας για την αποκατάσταση της - ανύπαρκτης - οθωμανικής κληρονομιάς στην πόλη του Αργυρόκαστρου πρέπει να μας ανησυχήσει. Όχι, όμως, να λησμονήσουμε τη Βόρειο Ήπειρο. Ας ευχηθούμε και ας αγωνιστούμε για να ξαναβρεί τα βήματά του ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός! Μέχρι να γίνει το όνειρο πραγματικότητα! Καλή Ανάσταση υπερήφανοι Έλληνες Βορειοηπειρώτες».


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης