Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων - 3η νύχτα κόλασης στα Βίλια

Έλληνες  19/08/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τρίτη εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι στα Βίλια, καθώς η φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Δευτέρας καίει ακόμα τα πάντα στο διάβα της. Τα μέτωπα όπου ρίχνεται το βάρος της κατάσβεσης είναι τρία: στις περιοχές Παλαιοκούνδουρα, Άγιο Γεώργιο και Καραούλι και μέσα στο δάσος στο όρος Πατέρα. Στις 04:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (19.08.2021), οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών: Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και Τιτάν. Δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα.

Σοβαρές καταγγελίες

Μιλώντας στο Open o Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης αναφέρει ότι ζήτησε να γίνει εκκένωση αλλά η Πυροσβεστική είπε «δεν χρειάζεται». «Από τις 16:30 ζητάμε να γίνει εκκένωση και μας λένε ότι δεν χρειάζεται» αναφέρει. Η μεγάλη φωτιά που μαίνεται για τρίτη μέρα  έφτασε στα όρια των Βιλίων, καίγοντας μάλιστα σπίτια και άλλα κτίσματα εκτός του οικισμού. Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, αλλά όχι οι «γίγαντες» Il-76 που τα απέσυραν από το συντονιστικό γιατί... ενοχλούσαν!  Ο πρόεδρος της κοινότητας των Βιλλίων, Κώστας Μακρυνόρης σε δηλώσεις του στο Open έκανε λόγο για «ανικανότητα στο μεγαλείο της». «Εδώ γίνεται καταστροφή. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της. Τίποτα άλλο δεν έχω να σας πω. Εδώ δεν δικαιολογείται τρεις μέρες να έρθει η φωτιά εδώ να μας κάψει. Δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω, μόνο πέστε όποιος μπορεί να βοηθήσει, γεια σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυνόρης, αδυνατώντας να πιστέψει πως για τρεις μέρες μαίνεται η φωτιά στα Βίλια και τελικά έφτασε στον μεγαλύτερο οικισμό της περιοχής.

Στα όριά τους οι κάτοικοι λόγω της εγκατάλειψης

Ένταση επικράτησε ανάμεσα σε πολίτες και αστυνομικούς χθες, όταν οι άνδρες της ΕΛΑΣ τους είπαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, καθώς η φωτιά στην περιοχή βρίσκεται εκτός ελέγχου. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις άφησαν άγρυπνους τους κατοίκους της περιοχής που προσπαθούσαν με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους να προστατέψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, όταν οι αστυνομικοί της ομάδας Δίας, τους ζήτησαν να φύγουν από την περιοχή, αυτοί και οι εθελοντές αντέδρασαν και τα πνεύματα οξύνθηκαν και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Αστυνομικοί: «Παιδιά φύγετε σας παρακαλώ»

Πολίτες: «Εσείς να φύγετε. Εσείς να φύγετε ρε. Εσείς να φύγετε. Τα έχετε κάνει μπ@@@@@@@. Γιατί μου λες άντε γ@@@@@. Γιατί δεν σβήνετε την φωτιά;».

Αστυνομικοί: «Παιδιά απομακρυνθείτε. Εμποδίζετε. Υπάρχει εντολή από πάνω».

Πολίτες: «Τι εμποδίζουμε, πού εμποδίζουμε. Αν δεν ήμασταν εμείς…».

«Για όλη την φωτιά εδώ φταίει το δασαρχείο. Δεν έχουν κόψει ποτέ ούτε πεύκο ποτέ. Ούτε φίδι δεν περνάει. Όσες φορές έχουμε πάει για άδειες δεν κόβει κανένας. Μόλις κόψεις ένα πεύκο σου ρίχνουν ένα χρόνο φυλακή», ανέφερε ένας πολίτης στην κάμερα του Star.

Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη δεν έχει να επιδείξει ούτε μία επιτυχία στις φωτιές του τελευταίου μήνα. Δυστυχώς, μόνο καταστροφές στο περιβάλλον και στις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών βλέπουμε. Οι καταγγελίες από κατοίκους, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρησιακούς κύκλους είναι πολλές και απ’ όλα τα μέτωπα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Γιατί είναι τόσο κυνικοί στην κυβέρνηση; Τι άλλο περιμένουν για να παραιτηθούν;


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης