Οι διαθεσιμότητες των πτητικών μέσων και η Αεροπορία Στρατού

Έλληνες  11/08/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές και το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με την επάρκεια στον αριθμό των πτητικών μέσων που ήταν στη διαθέσιμα για χρήση, το αμυντικό ιστολόγιο "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ", δημοσίευσε την Δευτέρα 9 Αυγούστου μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για το εν λόγω θέμα, με τίτλο "Οι πυρκαγιές “φώτισαν” το πρόβλημα στην Αεροπορία Στρατού – Οι αντικαταστάσεις δεν το λύνουν", την οποία παραθέτουμε και εδώ:

"Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, αντικαταστάθηκαν οι Διευθυντές Αεροπορίας Στρατού, Τεχνικού και Υλικού Πολέμου του ΓΕΣ, μετατιθέμενοι σε άλλες θέσεις. Ο Διευθυντής Αεροπορίας Στρατού υπέβαλε την παραίτησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντικατάσταση αποφασίσθηκε μετά την εξέταση του ζητήματος της διαθεσιμότητος των εναερίων μέσων της Αεροπορίας Στρατού, υπό το φως της κινητοποιήσεως και συνδρομής από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών. Η ενέργεια, υποδηλώνει προφανώς δυσαρέσκεια για τον δείκτη διαθεσιμότητος των ελικοπτέρων και ιδίως των Chinook (καθώς αυτά μπορούν να αναλάβουν αποστολές πυροσβέσεως) με διαφαινόμενη πολιτική πίεση για αναζήτηση ευθυνών. Ο χρόνος στον οποίο έλαβαν χώρα τα ανωτέρω, αναδεικνύει ανωτάτους αξιωματικούς της ιεραρχίας ως εξιλαστήρια θύματα, ιδίως από την στιγμή που η πυρόσβεση δεν βρίσκεται στον πυρήνα της αποστολής και των έργων των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΥΠΕΘΑ αλλά αποτελούν αρμοδιότητα άλλων. Γεγονός πάντως παραμένει ότι οι χαμηλές διαθεσιμότητες των εναερίων μέσων, δεν είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που ανακλά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις πυρκαγιών όπως αυτή που βιώνει η χώρα τις τελευταίες ημέρες αλλά, πολύ περισσότερο, επιδρά στην ικανότητα ανταποκρίσεως των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνθήκες εντάσεως, κρίσεως και πολεμικής συρράξεως.

Υπ’ αυτή την έννοια, αυτομάτως και φυσιολογικώς, το ερώτημα που ανακύπτει, αφορά τα επίπεδα διαθεσιμότητος των εναερίων μέσων κατά το παρελθόν έτος, της παρατεταμένης κρίσεως με την Τουρκία. Μία περίοδος μηνών, στην οποία δοκιμάσθηκε το σύνολο του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, με αποτέλεσμα την συμπλήρωση πολλών ωρών πτήσεως από όλα τα εναέρια μέσα και των τριών Κλάδων μέσα σε μικρό χρόνο. Ήμασταν άραγε τότε ικανοποιημένοι από τις διαθεσιμότητες εκείνης της περιόδου;

Αλλά εάν η περυσινή κρίση απορρόφησε σημαντικό μέρος ωρών πτήσεως των εναερίων μέσων, φέρνοντας πιο κοντά τους χρόνους των απαραιτήτων εργασιών συντηρήσεως, επισκευών και επιθεωρήσεως, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι τότε, σήμανε “συναγερμός” και στους τρεις Κλάδους. “Συναγερμός” από την επικίνδυνη μείωση της διαθεσιμότητος των εναερίων μέσων και των δυσκολιών αποκαταστάσεως των δεικτών σε αποδεκτά επίπεδα, εκ των διαδικασιών προμηθείας ανταλλακτικών και υπηρεσιών υποστηρίξεως. Αν όλα αυτά δεν “έτρεξαν” τόσο γρήγορα ώστε σήμερα τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού να μην έχουν υψηλό δείκτη διαθεσιμότητος, φταίνε άραγε οι αρμόδιες Διευθύνσεις του ΓΕΣ ή συνολικώς η στρατιωτική ηγεσία;

Οι στρατιωτικοί ή οι πολιτικοί είναι αυτοί που αποφασίζουν και υπογράφουν συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα; Ας αναλογιστούμε ποιοι θέτουν το νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες, ώστε από την μία να παραγγέλνει η χώρα μία Μοίρα Rafale σε χρόνο dt και να απαιτούνται έτη ολόκληρα για την προμήθεια απλών ανταλλακτικών.

Οι στρατιωτικοί ή οι πολιτικοί είναι αυτοί που καθορίζουν την ιεράρχηση προτεραιοτήτων στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Ας αναλογιστούμε συγκεκριμένα, μιας και μιλάμε για ελικόπτερα, για ποιον λόγο “τρέχουν” γρήγορα προγράμματα FOS για ελικόπτερα που προέρχονται από έναν συγκεκριμένο (Αμερικανό) κατασκευαστή ενώ καθυστερούν τραγικά για ελικόπτερα άλλου (Αμερικανού) κατασκευαστή και δεν μιλάμε καν για υλικό που προέρχεται από Ευρωπαίο κατασκευαστή.

Οι στρατιωτικοί ή οι πολιτικοί είναι αυτοί που αποφάσισαν την τελευταία 15ετία να “παίξουν” με την Εθνική Άμυνα, περικόπτωντας τις αμυντικές δαπάνες σε επικίνδυνα επίπεδα; Οι Α/ΓΕΕΘΑ που πέρασαν, αποφάσισαν “να το ρισκάρουν” με την Τουρκία ή συνολικώς οι πρωθυπουργοί και αρμόδιοι υπουργοί όλων αυτών των ετών;

Δεν χρειάζεται να έχει ειδικές γνώσεις κανείς, για να γνωρίζει ότι τα εναέρια μέσα αντιπροσωπεύουν “ακριβό σπορ”, λόγω των μεγάλων αναγκών τους σε υποστήριξη και ότι δεν αρκεί να αποφασίζεις και να αναθέτεις μια σύμβαση για την προμήθεια ανταλλακτικών. Από την υπογραφή συμβάσεως μέχρι την έναρξη παραλαβής των ανταλλακτικών περνά μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ από την στιγμή ενάρξεως ροής σε ανταλλακτικά, απαιτούνται μήνες εργασιών για να επανέλθουν τα πτητικά μέσα σε διαθεσιμότητα.

Στην παρούσα φάση, η Αεροπορία Στρατού, ενώ ενισχύθηκε με 10 ελικόπτερα Chinook και 70 Kiowa Warrior, αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις της σε ανάπτυξη δυνάμεων επί μονίμου βάσεως μακράν των κυρίων ορμητηρίων και οι ανάγκες έργου αυξάνονται, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα υποστηρίξεως. Οι υποδομές πάσχουν, το τεχνικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια από πλευράς αριθμών με ανάλογες επιπτώσεις στην συνολική απόδοση και την αδυναμία επιτεύξεως στόχων προς ευημερία των αριθμών ενώ η ροή ανταλλακτικών είναι προβληματική.

Δεν είναι μόνο τα Chinook (εταιρεία Boeing). Όλοι οι τύποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Τα Apache (εταιρεία Boeing) παλαιώνουν και απαξιώνονται ενώ οι διαθεσιμότητες βυθίζονται. Τα νεοαποκτηθέντα Kiowa Warrior (εταιρεία Textron) που παραλήφθηκαν με μεγάλες ποσότητες ανταλλακτικών (αυτά που ήθελαν να δώσουν δωρεάν οι Αμερικανοί) διαπιστώνεται ότι έχουν άμεσης ανάγκης FOS για ανταλλακτικά που δεν παραχωρήθηκαν δωρεάν. Όσο για τα ΝΗ-90 (εταιρεία NH Industries) η “κληρονομιά Καμμένου” καλά κρατεί αφού ανταλλακτικά ακόμη δεν έχουν δει οι τεχνικοί της Αεροπορίας Στρατού, για να αρχίσουν να επαναφέρουν στην ενέργεια καθηλωμένα επί σειρά ετών ελικόπτερα.

Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, είναι να αναρωτιέται κανείς ποιες απαιτήσεις έχει από την Αεροπορία Στρατού και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη οποιαδήποτε έννοια Ταχείας Αντιδράσεως από τις σχετικές δυνάμεις των ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ. 

Έπρεπε να έλθει η καταστροφή των πυρκαγιών για να τα “δει” αυτά η κυβέρνηση; Στην περυσινή κρίση, οι ανώτατοι που αντικαταστάθηκαν σήμερα, δεν είχαν ανταποκριθεί; Στις Ένοπλες Δυνάμεις, για άλλη μια φορά εντοπίστηκαν τα εξιλαστήρια θύματα; Τώρα, διορθώθηκαν όλα;

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ και του ΥΕΘΑ, ο Διευθυντής Αεροπορίας Στρατού δεν έχει παραιτηθεί και παραμένει στην θέση του.

Από άλλες πληροφορίες, ούτε οι Διευθυντές Τεχνικού και Υλικού Πολέμου αντικαταστάθηκαν. Ο Διευθυντής Αεροπορίας Στρατού είχε υποβάλει την παραίτησή του από ημερών, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή."

ΠΗΓΗ: https://doureios.com/oi-pyrkagies-fotisan-to-provlima-stin-aeroporia-stratou-oi-antikatastaseis-den-to-lynoun/


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης