Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Έλληνες  13/03/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι στην πράξη ο μεγαλύτερος χαμένος από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, μετά προφανώς από την ίδια την Ουκρανία. Η Χώρα μας, ως ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους της Ευρώπης, βρίσκεται σε εξαιρετικά επισφαλή θέση, από την επιβληθείσα (από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) αντιπαράθεση με την Ρωσίαν. Πρωτογενής τομέας, ενεργειακή ασφάλεια, τουρισμός, είναι από τους πλέον ευάλωτους τομείς, οι συνέπειες στους οποίους έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Η φτωχοποίηση και η ενεργειακή κρίση, που ήδη είχαν αρχίσει να δείχνουν τα δόντια τους, επιδιώχθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο της ΝΔ να παρουσιαστούν αρχικά ως αποτέλεσμα της παρουσίας του κορωνοϊού, ενώ τώρα εμφανίζονται ως αναπόφευκτες συνέπειες του πολέμου. «Δεν θα κρύψουμε τις οικονομικές επιπτώσεις», είπε στην πρώτη συνεδρίαση στην Βουλή ο Μητσοτάκης, δίνοντας ξεκάθαρα το σήμα μιας ακόμα επίθεσης στις συνθήκες διαβίωσης του Ελληνικού Λαού, με το πρόσχημα της ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, αποκρύβεται πως ο νέος κύκλος όξυνσης είναι αποτέλεσμα της πολυπλόκαμης συστημικής κρίσης, αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για ενεργειακούς δρόμους και αγορές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ενέργειας στην Χώρα μας. Στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», η Ελλάδα έχασε την ενεργειακή αυτονομία που της προσέφερε η λιγνιτοπαραγωγή, και έτσι κατέστη εξαρτημένη ενεργειακά από το ρωσικό αέριο και από τους «πράσινους πειραματισμούς» των γερμανικών εταιρειών. Σήμερα, που η εξάρτηση αυτή καθίσταται επισφαλής, ως αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης με την Ρωσία, και η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές (πυρηνική ενέργεια, επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα, κ.α.), η Ελλάδα υπονόμευσε τις δικές της εναλλακτικές πηγές.

Έτσι, παρουσιάζεται σήμερα ως μονόδρομος η εκ νέου εξάρτηση μας από το ακριβό υγροποιημένο αέριο LNG των Αμερικανών, που κάνουν «μπίζνες» με ελληνόφωνους εφοπλιστές, και επιδιώκουν να ελέγξουν τις αντίστοιχες υποδομές (βλέπε σταθμός στην Αλεξανδρούπολη).

Και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα δούμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις σε όλους τους τομείς το επόμενο χρονικό διάστημα.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης