Οι τουρκικές προκλήσεις και η κυβερνητική αδυναμία αντιδράσεων

Έλληνες  22/07/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Αιφνιδιασμένη» εμφανίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή τον χάρτη που κυκλοφόρησε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στον χάρτη παρουσιάζεται διχοτομημένο το Αιγαίο και ολόκληρο το σύμπλεγμα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη εμφανίζονται ως τουρκικά νησιά «παράνομα κατεχόμενα από την Ελλάδα».

Η απάντηση του Μητσοτάκη ήταν η εξής: «Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλα «καταβροχθίστηκαν» από την Τουρκία. Όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Άλλη μια προβοκάτσια ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση του σχετικά με τα τελευταία καμώματα του κατώτερου εταίρου του στον συνασπισμό».

Διερωτάται ο πρωθυπουργός της Ελλάδος αν ο τουρκικός επεκτατισμός είναι όνειρο εξτρεμιστών ή πραγματικός στόχος. Μα καλά, τόσο αδαής και απληροφόρητος είναι; Φαίνεται ότι δεν έχει ακούσει τίποτα από τον Ερντογάν και τους κορυφαίους υπουργούς του για την λίστα EGAYDAAK, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θεωρεί επίσημα ότι 152 νησιά (!) του Αιγαίου και Νότια της Κρήτης δεν ανήκουν στην Ελλάδα, επειδή δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες παραχώρησης της Λοζάνης και των Παρισίων. Ξέχασε ότι το αφήγημα των «συνόρων της καρδιάς μας» και το αντίστοιχο της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελούν επίσημα διακηρυγμένη πολιτική της Τουρκίας, που δεν αρκείται στις λεκτικές διακηρύξεις, αλλά παράγει νομικά και στρατιωτικά τετελεσμένα. Το «Τουρκολιβυκό Σύμφωνο», η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ, το σχέδιο αποικισμού της Αμμοχώστου, η άρνηση του δικαιώματος των Ελληνικών νησιών να διαθέτουν ΑΟΖ, η ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (δικαίωμα στην άμυνα, δυνατότητα επίσημων επισκέψεων), οι υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά του Αιγαίου είναι άραγε «προβοκάτσια ή πραγματικός στόχος» για τον πρωθυπουργό; Ξεχάστηκε ακόμα ότι η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τούρκους στρατιωτικούς το 2012, για να αποτελέσει επίσημη πολιτική της Άγκυρας, 7 χρόνια αργότερα, το 2019. Μια θεωρία που αποτελεί σήμερα την κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία διπλωματικά και στρατιωτικά αμφισβητεί επίσημα τις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων και αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και άλλων κρατών της περιοχής.

Η… ερωτηματικού περιεχομένου αντίδραση του Μητσοτάκη δείχνει να αγνοεί πλήρως τις πραγματικές αιτίες του τουρκικού επεκτατισμού ως συστατικό στοιχείο, όχι δήθεν «ακραίων εθνικιστικών κομμάτων» αλλά, του συνόλου του επίσημου τουρκικού πολιτικού και οικονομικού κόσμου. Η γεωπολιτική και η οικονομική ενδυνάμωση της Τουρκίας επιτρέπει την υιοθέτηση επιλογών για διεύρυνση του «ζωτικού χώρου» και αυτό δεν είναι «όνειρο εξτρεμιστών». Ταυτόχρονα, οι δεσμεύσεις έναντι των συμμαχικών παραινέσεων για «αμοιβαίες υποχωρήσεις», η φοβία και η επιλογή του εξευμενισμού οδηγεί σε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, καθιστώντας μια στρατιωτική αντιπαράθεση πιθανό ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχαίρει, γιατί (υποτίθεται ότι) η πρωθυπουργική ανάρτηση «ενεργοποίησε» Γερμανία και ΗΠΑ, που έκαναν δηλώσεις υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος. Οι δηλώσεις αυτές μπορούν να πιστοποιούν ότι Βερολίνο και Ουάσιγκτον θέλουν «ήρεμα νερά στο Αιγαίο» όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ έχει κρίσιμη σημασία για την έκβαση του και στην συνέχιση περικύκλωσης της Ρωσίας. Σε τίποτα όμως δεν συγκρατεί την τουρκική επιθετικότητα. Ήταν η Γερμανία που ακύρωνε συστηματικά κάθε συζήτηση επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όταν η Άγκυρα παραβίαζε συστηματικά την Κυπριακή ΑΟΖ και απειλούσε την Ελλάδα, και είναι όλοι μαζί, ΗΠΑ και ΕΕ, που πιέζουν φορτικά την Ελλάδα να ικανοποιήσει τις τουρκικές βλέψεις, με το γνωστό «βρείτε τα», ως αντίτιμο της συγκράτησης της Τουρκίας στην δυτική συμμαχία και την απρόσκοπτη συνέχιση των γεωπολιτικών και οικονομικών τους σχεδιασμών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει γιατί, αν και προκλήθηκε, η επίσημη Τουρκία σιώπησε. Οι γνωστές άστοχες και αποτυχημένες εκτιμήσεις περί «αναδίπλωσης», «εγκλωβισμού στην εσωτερική προεκλογική αντιπαράθεση», «διεθνούς απομόνωσης του Ερντογάν», «αντιδράσεις των συμμάχων» κ.λπ., έκαναν πάλι την εμφάνιςή τους.

Τώρα όλοι δείχνουν ανακουφισμένοι, μέχρι βεβαίως να συμβεί το επόμενο επεισόδιο. Με τις τουρκικές προθέσεις να έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο με αφορμή τους εορτασμούς για την τουρκική εισβολή, επιθετικές δηλώσεις για το Κυπριακό και την Αμμόχωστο, συνεχή εμπρηστικά σχόλια για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριότητας σε αυτά, καθώς και ανακοινώσεις για την εκκίνηση του νέου γύρου γεωτρήσεων σε Κυπριακή ΑΟΖ ή Αιγαίο.

Όλα δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα υπάρχουν ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης