Οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο και η κυβέρνηση οπισθοχωρεί! – Παρέμβαση από το Ναύαρχο, Μιχάλη Παναγιωτόπουλο!

Έλληνες  25/05/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με την σχετική χθεσινή αγγελία  NAVTEX που έχει εκδώσει ο σταθμός της Σμύρνης (TURNHOS N/W : 0520/22 - İzmir NAVTEX Station, Published Date: 24-05-2022 15:17), από σήμερα Τετάρτη 25 Μαΐου και για 2 ημέρες, το ερευνητικό Τουρκικό πλοίο «YUNUS», θα πλεύσει ανάμεσα στα νησιά Άγιος Ευστράτειος, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο, δηλάδή στην  «καρδιά» του Βόρειου Αιγαίου.

Όπως αναφέρει η τουρκική αγγελία, το πλοίο δεν θα κάνει έναν απλό πλου, μια μετακίνηση, ένα ταξιδάκι, ούτε «έχει βγει για να μαζέψει πεταλούδες» όπως πολύ εύστοχα είχε σαρκάσει την κυβέρνηση της ΝΔ, γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής στην περίπτωση του «CESME» πέρσι τον Φεβρουάριο. Αντίθετα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το «YUNUS» θα κάνει έρευνες στην καρδιά του Αιγαίου.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό και ξεκάθαρο ότι κάθε πλοίο, πολιτικό, ερευνητικό, πολεμικό, υποβρύχιο και οποιασδήποτε χώρας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να πλέει ανεμπόδιστο στα διεθνή ύδατα, σε οποιαδήποτε θάλασσα. Φυσικά δεν μπορεί κατά τον πλου του στα διεθνή ύδατα να εκτελεί έρευνες ή να εισέρχεται αυθαίρετα σε χωρικά ύδατα άλλης χώρας.

Στην περίπτωση του «YUNUS» δεν είναι όπως ανέφερα παραπάνω ένα απλό «ταξιδάκι» αλλά το αναφέρει ρητά και η τουρκική αγγελία ότι το πλοίο θα κάνει επιστημονικές έρευνες. Τώρα αυτόματα η κατάσταση μεταπίπτει από πλου σε διεθνή ύδατα, σε έρευνες μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής Εθνικής Κυριαρχίας. Είναι κατ’ αρχάς μια πάγια τακτική της Τουρκίας, η οποία αποσκοπεί στο να ελέγξει τις αντοχές, τις αντιδράσεις και τις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης του κου Μητσοτάκη. Μίας κυβέρνησης που όπως έχουν δείξει οι αντιδράσεις της σε προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις δεν έχει ούτε την αποφασιστικότητα ούτε την  πρόθεση να υπερασπιστεί την Εθνική μας Κυριαρχία. Το «Βυθίσατε το Χόρα» του Αυγούστου του 1976, αποδεικνύει περίτρανα την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί.

Η κίνηση αυτή των Τούρκων δεν αποσκοπεί σε πραγματικές ή ουσιαστικές έρευνες, αφού το πλοίο «YUNUS» είναι σχεδόν 30 ετών παλαιό (κατασκευή 1996, 24 x 9 μέτρα, εκτόπισμα 200 τόνους), οπότε έχει εκ φύσεως σχετικά περιορισμένες δυνατότητες. Αντίστοιχα, τo τουρκικό ερευνητικό CESME έχει υπερδιπλάσιο μήκος (87χ 15 μέτρα, εκτόπισμα 2456 τόνους), όπως και το «ORUC REISS» (86 x 19 μέτρα, εκτόπισμα 4790 τόνους). Η κίνηση του «YUNUS» είναι περισσότερο πολιτική και διερευνητική αντιδράσεων, παρά για επιστημονικές έρευνες.

Ένα σημείο που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, είναι ότι η περιοχή των ερευνών όπως αναφέρεται  στην τουρκική αγγελία είναι εξ ολοκλήρου ανατολικά το 25ου μεσημβρινού, δηλαδή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, στην περιοχή που εντελώς παράνομα και με την ανοχή της κυβέρνησής μας θα ήθελαν να έχουν αυτοί δικαιώματα. Αυτόματα συνδυάζεται με την επίσκεψη του κου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου 2022 και το τι μπορεί να συμφωνήθηκε μυστικά σε αυτήν. Επίσης αυτή η κίνηση μπορεί να ενταχθεί στην διαρκή πολιτική ερευνών και εκμετάλλευσης ενέργειας των Τούρκων. Συνδυάζεται με τις «Μελέτες Υδρογραφικής Έρευνας και Ενημέρωσης-Aπογραφής Ναυαγίων» που εκτέλεσε το CESME από 16 έως 21 Απριλίου», καθώς και με την αναμενόμενη έξοδο του νεοαποκτηθέντος γεωτρύπανου «Αλπαρσλάν» σε δύο μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτές οι κινήσεις παραβιάζουν κατάφορα την Ελληνική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια ΑΟΖ την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί συνεχώς με δηλώσεις, ενέργειες, απραξία και συμφωνίες να απεμπολήσει. Η προδοτική και ατελής συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο έχει αφήσει όχι το παράθυρο αλλά ολόκληρη την εξώπορτα ορθάνοικτη για να εισέλθει η Τουρκία η οποία πρόσφατα είναι σε συνεννόηση με την Αίγυπτο για «οριοθέτηση της ΑΟΖ» στην Ανατολική Μεσόγειο, ανατολικά του 28ου  μεσημβρινού (Ρόδος). Η Τουρκία κάνει σε αυτήν την περιοχή συνεχείς έρευνες και έχει δυναμική παρουσία.

Στην περίπτωση του «YUNUS», το Πολεμικό μας Ναυτικό συμπίπτει να εκτελεί μεγάλης κλίμακας άσκηση τύπου «ΚΑΤΑΙΓΙΣ», οπότε θα είναι σε άμεση ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε όποια απαίτηση ανακύψει. Δεν αναμένουμε καμία θέληση απάντησης της κυβέρνησης, πέραν από μια «σκληρή» ρητορική διπλωματική διαμαρτυρία. Η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζεται διαρκώς ενδοτική, υποχωρητική και αδιάφορη για την προάσπιση των Κυριαρχικών μας Δικαιωμάτων, τόσο στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, όσο και με την στάση μας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στις συνομιλίες με τις άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Το κόμμα μας από την ίδρυσή του, έχει θέση ως εθνική απαίτηση την συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, σύμφωνα και με τον ισχύοντα Ευρωπαϊκό Χάρτη της Σεβίλλης. Με αυτήν την συμφωνία κατοχυρώνονται τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους αναλογούντες στην Ελλάδα ενεργειακούς πόρους της Λεκάνης του Ηροδότου με τα αντίστοιχα οφέλη και την ενεργειακή αυτάρκεια της πατρίδας μας και επίσης περιορίζονται οι επεκτατικές τάσεις της αλαζόνας γείτονος Τουρκίας. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις πρέπουσες κατευθύνσεις για μια αποτελεσματική διαχείριση της οποιασδήποτε κατάστασης ανακύψει και όποτε χρειαστεί, ιδιαίτερα μέσα στους ερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Για το Εθνικό Κόμμα των ΕΛΛΗΝΩΝ, μία είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί, «Βυθίσατε το YUNUS». Είναι απάντηση διπλωματική, αποφασιστική, πιθανόν δυναμική και σίγουρα ξεκάθαρη και Ελληνική!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης