Ο Μάρτιος έχει άρωμα γυναίκας!

Έλληνες  08/03/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αγγελική Συναδινού,

Υποψήφια βουλευτής Κέρκυρας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι γυναίκες γιορτάζουν μόνο μια φορά τον χρόνο, αφού ο ρόλος τους στην σύγχρονη εποχή είναι πολύπλευρος. Γυναίκα σημαίνει γιαγιά, μητέρα, αδελφή, σύζυγος, σύντροφος, κορίτσι, εργαζόμενη, νοικοκυρά, αγωνίστρια της καθημερινότητας. Η γυναίκα αλλάζει, εξελίσσεται και διεκδικεί ακατάπαυστα και καθημερινά την αναγνώριση της στην σύγχρονη κοινωνία.

Στη Νέα Υόρκη, στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 πραγματοποιήθηκε η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας».

Το 1913 οι γυναίκες της Ρωσίας ορίζουν την πρώτη «Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας» το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου.

Στις 8 Μαρτίου του 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλο τον κόσμο.

Στην Γερμανία η τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας το 1914 ήταν αφιερωμένη στο δικαίωμα ψήφου, το οποίο απέκτησαν το 1918.

Στις 8 Μαρτίου του 1917, οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Αγία Πετρούπολη διαδήλωσαν και γέμισαν τους δρόμους της πόλης, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της ρωσικής επανάστασης. Επίσης κάνουν απεργία και απαιτούν το τέλος του  Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975 και το 1977 στη Γενική Συνέλευση κάλεσαν όλα τα μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την Παγκόσμια Ειρήνη.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μία ημέρα μνήμης. Μία ημέρα που οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε, αφού εκείνη την ημέρα οι γυναίκες ξεκίνησαν τον αγώνα για την κατάκτηση και την απόκτηση των δικαιωμάτων τους.  Το δικαίωμα στην ελευθερία, στην αυτονομία, στην εργασία, στην ίση αμοιβή, στο οικογενειακό δίκαιο, στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στην ψήφο, στα δημόσια αξιώματα…

Εκείνη την ημέρα δεν γιορτάζουμε απλά το παρελθόν, αλλά σχεδιάζουμε το μέλλον. Ένα μέλλον ασφαλές. Ένα μέλλον όπου υπάρχουν ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, στην επίσημη, στην τεχνολογία, στην εργασία, στην αμοιβή. Ένα μέλλον με κοινή πρόοδο. Ένα μέλλον ισότητας όχι μόνο ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά ανάμεσα στους ανθρώπους.

Η γυναίκα από μόνη της είναι ένας μύθος, που γεννά μύθους!!!

Άλλωστε η ζωή είναι γυναίκα!!!

Η ελευθερία είναι γυναίκα!!!

Οι άντρες κάνουν πράξεις και οι γυναίκες κάνουν άντρες…

Ισοκράτης


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης