Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2022

Έλληνες  02/02/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Το θέμα της φετινής εκστρατείας, είναι «Δράση στους υγροτόπους για τους ανθρώπους και τη φύση».

Η έκκληση για ανάληψη δράσης προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση και η βιώσιμη χρήση των υγροτόπων, είναι πρωτίστης σημασίας, καθώς οι υγρότοποι, είναι και από τα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα του πλανήτη, καθώς χάνονται με ρυθμούς τρεις φορές ταχύτερους από ότι τα δάση. Προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία τους, θα πρέπει να επενδύσουμε σε οικονομικό, ανθρώπινο και πολιτικό κεφάλαιο, κάτι που δεν θέλει να κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφηκε η Διεθνής Σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν. Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση το 1974 και ενέταξε στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας, 10 υγροτόπους: τη Λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα Έβρου, το Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, τις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, τον Αμβρακικό Κόλπο, τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου, τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι και το Δέλτα Νέστου, τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα και το σύμπλεγμα των Θρακικών λιμνοθαλασσών που συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ως  υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Οι υγρότοποι είναι από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη, καθώς παρέχουν αναντικατάστατες υπηρεσίες οικοσυστήματος: συμβάλουν στην αποθήκευση και βελτίωση του νερού, αποτελούν κύριες πηγές ύδρευσης και άρδευσης, προστατεύουν από πλημμύρες, δημιουργούν ηπιότερο κλίμα,  βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, παρέχουν τροφή, χρησιμεύουν ως περιοχές αναψυχής και συμβάλλουν στη διατήρηση της άγριας ζωής αποτελώντας σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και τροφής, τόπους διαχείμασης και αναπαραγωγής. Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι εξαρτώνται από τους υγροτόπους για την επιβίωσή τους.

Οι υγρότοποι απειλούνται κυρίως από την υπεράντληση των υδάτων, τις αποξηράνσεις, τη ρύπανση από υγρά και στερεά απόβλητα και από συνθετικές χημικές ουσίες, τις καταπατήσεις, τις καταστροφές της φυσικής βλάστησης!

Οφείλουμε να προστατέψουμε τους υγροτόπους, ώστε να διασφαλίσουμε την ευημερία μας και την υγεία του πλανήτη μας!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης