Πετρέλαια Καβάλας: ΟΧΙ στον εκβιασμό των εργαζομένων

Έλληνες  13/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει στην εταιρεία «Ενεργειακή» της Καβάλας (Energean Oil & Gas).

Η εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια επικαλείται την πτώση των διεθνών τιμών του Πετρελαίου και απειλεί με λουκέτο. Από την άλλη οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση συνεχίζει να είναι επικερδής. Την περασμένη Παρασκευή έφτασε ένα e mail στους εργαζόμενους, στον καθένα ξεχωριστά, ζητώντας από αυτούς εθελούσια έξοδο από την επιχείρηση μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση από τον επόμενο θα ξεκινήσουν απολύσεις. Πέραν κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων που θα συναινέσουν στην παραίτηση, ο κύριος όγκος των υπαλλήλων δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε εθελούσια έξοδο από την επιχείρηση. Άρα τι ακολουθεί; Οι απολύσεις; Οι εργαζόμενοι έχουν έρθει σε ένα αδιέξοδο και θεωρούν και τις απολύσεις και την τακτική της εταιρείας ως άκρως επικίνδυνες.

Η εταιρεία παρουσίασε μία ΔΙΚΙΑ της έκθεση όπου θα μπορεί με αρκετά μικρότερο αριθμό εργαζομένων να είναι παραγωγική. Αυτό συνεπάγεται απολύσεις και μείωση του προσωπικού αλλά και καταπόνηση για τον κόσμο που θα παραμείνει, περισσότερη δουλειά, ευθύνες αλλά και βάρος στην υγεία των εργαζομένων, καθώς δεν πρόκειται και για την πλέον εύκολη εργασία.

Να τονίσουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν κάνουν στείρο συνδικαλισμό. Έχουν βάλει πλάτη σε πολλά τα προηγούμενα έτη, έκαναν πολλές υποχωρήσεις, δέχθηκαν μειώσεις μισθών προς όφελος της εταιρείας. Όμως, οι επερχόμενες απολύσεις αλλά και η τακτική της εταιρείας να παρακάμψει τα πρωτόκολλα και να ζητήσει εθελούσια έξοδο από τον καθένα ξεχωριστά δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Η εταιρεία είναι επικερδής. Η εταιρεία θα πάρει και χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης! Η εταιρεία, όμως, θέλει να επεκταθεί και στο κοίτασμα «Έψιλον» για τα επόμενα χρόνια. Το κοίτασμα Έψιλον είναι μια αντικλινική δομή περίπου 3 χλμ. προς τα δυτικά-βορειοδυτικά του κοιτάσματος του Πρίνου. Το πεδίο ανακαλύφθηκε το 2000, όταν με τη γεώτρηση E-1 βρέθηκε όξινο αργό πετρέλαιο με ΑΡΙ 36 βαθμών και ταμιευτήρες που ανήκουν στο σύστημα του Πρίνου σε βάθος περίπου 2800 m TVDSS. Ένα χρόνο αργότερα έγινε εκτροπή της γεώτρησης, σε μια θέση περίπου 500 μέτρα προς τα νοτιοανατολικά, επιβεβαιώνοντας την παρουσία του ταμιευτήρα και βρέθηκε πετρέλαιο. Ποιος θα πληρώσει, όμως, το άνοιγμα αυτό; Πάλι οι εργαζόμενοι; Και ως πότε;

Εμείς, λέμε ναι στις νέες επενδύσεις! Λέμε ναι στη σωστή και παραγωγική συνεργασία εργαζομένων και εργοδοτών. Είμαστε απέναντι στις απολύσεις και στον εκβιασμό των εργαζομένων, είμαστε απέναντι στην εκμετάλλευσή τους, ειδικά την στιγμή που η εταιρεία κάνει ανοίγματα και προχωρά σε επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χ.Μ.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης