Ποντιακά δάνεια: Ο νέος διωγμός από funds, τράπεζες και το ανάλγητο κράτος

Έλληνες  23/11/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μπορεί στις εταιρείες του κ. Πάτση και σε δεκάδες άλλα ξένα funds, να πουλούν τα δάνεια στο 1/10 του κόστους, αλλά στους  παλινωστούντες Πόντιους τα ζητάνε δίπλα και τριπλά. Ποιος; Μα φυσικά το κράτος της ΝΔ, το οποίο ακολουθώντας την φιλελεύθερη λογική δημιουργεί μια ακόμα κατάφορη κοινωνική αδικία με έντονες εθνικές διαστάσεις.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την δεκαετία του 90, μετά την πτώση της σοβιετικής τυραννίας, το ελλαδικό κράτος προσκαλεί στην χώρα δεκάδες χιλιάδες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ. Ανθρώπους που κατέφυγαν εκεί κυνηγημένοι από τους Τούρκους για να περάσουν και εκεί  στα αγαθά του σταλινικού "παραδείσου". Ανθρώπους που ποτέ δεν έχασαν την εθνική τους ταυτότητα, τα ήθη και τις παραδόσεις τους.   

Ακριβώς εξαιτίας αυτού του Εθνικού τους φρονήματος, υπήρξε τότε ο σχεδιασμός, που φυσικά έμεινε στα χαρτιά, να εγκατασταθούν στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και μάλιστα να δημιουργούνταν εκεί μια πόλη με το όνομα "Ρωμανία". Αντί για αυτό και για να μην ενοχληθεί το τουρκικό Προξενείο, οι πληθυσμοί αυτοί σκορπίστηκαν σε όλη τη χώρα. Κυρίως στη Θράκη και τη Μακεδονία, στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, στον Ασπρόπυργο και στο Μενίδι στην Αττική.

Αντί για εθνικό σχεδιασμό, προτιμήθηκε το αλαλούμ και η δημιουργία γκέτο και φυσικά η λύση των δανείων καθώς μην ξεχνάμε, ζούσαμε στην σημητική δεκαετία. Δάνεια όμως που δόθηκαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αλλά την εκτέλεση τους ανέλαβαν οι  ανεξέλεγκτες, τότε και τώρα, τράπεζες. Μαζί με τα δάνεια ήρθαν και οι επιτήδειοι, είδος που ευδοκιμεί διακομματικά και διαχρονικά στην χώρα, οι οποίοι φρόντισαν να βρουν στους Πόντιους οικόπεδα σε δασικές εκτάσεις και περιοχές εκτός σχεδίου πόλης.

Όλα αυτά τα χρόνια οι ομογενείς όχι μόνο πλήρωναν τους τόκους των δανείων αλλά και τις τακτοποιήσεις που αναγκαστικά έκαναν για τον απόχαρακτηρισμό των οικοπέδων και την νομιμοποίηση των αυθερέτων τους. Τόση εγγύηση από το Δημόσιο είχαν τα δάνεια που πήραν ώστε παρόλες τις πληρωμές να χρωστάνε ακόμα.       

Ήρθε και η συνεχόμενη οικονομική κρίση και όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Έλληνες αδυνατούσαν να τα πληρώσουν. Και τα δάνεια κοκκίνησαν, οι τράπεζες σώθηκαν από τα μνημόνια αλλά τα χρέη έμειναν. Μετά εμφανίστηκαν τα funds, οι εισπρακτικές και λίαν προσφάτως και οι ιδιώτες κατασχετές της ΑΔΑΑΕ. 

Τα δάνεια αυτά αφορούν περίπου 35.000 χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων του Πόντου. Οι οποίοι παράλληλα δεν δικαιούνται ούτε καν της κατώτατης εθνικής σύνταξης, αν δεν έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Δεν είναι βλέπετε Αφρικανοί και Ασιάτες ώστε να δικαιούνται επιδόματα και δωρεάν στέγης. 

Αυτή είναι η Ελλάδα λοιπόν, που τους προσκάλεσε να έρθουν και τους πέταξε στα χέρια των τοκογλύφων. Και τι σκαρφίστηκε η "κυβέρνηση των αρίστων" της ΝΔ να κάνει για το πρόβλημα; Πήρε τα δάνεια και θέλει να τα ενσωματώσει στις οφειλές του δημοσίου κάνοντας και ρύθμιση 48 δόσεων, που αντιστοιχεί σε δόσεις 600 με 700 ευρώ το μήνα. Δόσεις να επαναλάβουμε, που θα τις εισπράττουν πλέον και ιδιωτικές εταιρείες. Τόση ευαισθησία για αυτούς τους Έλληνες που πλήρωσαν για το ότι έμειναν Έλληνες και τώρα στη θέση των Τούρκων και των κομισάριων, τον διωγμό τους ανέλαβαν οι τοκογλύφοι και οι φοροεισπράκτορες. 

Τόσα έχουν φάει τα κόμματα, οι ημέτεροι τους, οι ντόπιες και ξένες τράπεζες, οι ΜΚΟ. Εθνική λύση θα ήταν η ολική ή έστω μερική διαγραφή αυτών των δανείων καθώς στην ουσία αυτά, έχουν πληρωθεί τόσα χρόνια με τους τόκους και τα πανωτόκια.

Ιωάννα Καραδήμα

Υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης