Πού πάμε;

Έλληνες  20/09/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος,

Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Την προηγούμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, άνοιξαν τα σχολεία, με την φυσική παρουσία των μαθητών και φυσικά τον προβλεπόμενο και απαιτούμενο Αγιασμό. Αμέσως από την πρώτη κιόλας στιγμή, φάνηκε η αδιαφορία που έχει επιδείξει τόσο καιρό το κράτος αλλά σε πολλές περιπτώσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα αυτή η αδιαφορία φαίνεται ξεκάθαρα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης, με την αισχρή κατάσταση των σχολείων και ειδικότερα σε ότι αφορά στις υλικοτεχνικές υποδομές.

Όσον αφορά στα προληπτικά μέτρα κατά της «πανδημίας», οι καθηγητές/ εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι όσοι εργάζονται στα σχολεία (πχ Καντίνα) οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα. Αυτήν την διαδικασία ήδη την έχουν ζήσει πολλοί συμπολίτες μας και ειδικότερα οι μαθητές και οι γονείς τους, αφού την προηγούμενη Κυριακή και Πέμπτη βράδυ συμπλήρωναν την φόρμα του Rapid Test για να την έχουν τα παιδιά τους Δευτέρα και Παρασκευή το πρωί στο σχολείο.

Αρχίζοντας από τα νηπιαγωγεία, παρά τις απαιτήσεις που απορρέουν από τον νόμο 4521/2018  και τον 4704/20 άρθρο 34) για τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για τα νήπια από 4 ετών, σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι (συμπεριλαμβανομένου του δήμου Αθηναίων) δεν έχτισαν νέα νηπιαγωγεία ή δεν βρήκαν κατάλληλο χώρο για την στέγασή τους. Η δικαιολογία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πολλές φορές ήταν ή ότι δεν προλάβαιναν ή ότι λαμβανομένης υπόψιν της υπογεννητικότητας, όταν φύγουν από την χώρα μας οι αλλοδαποί δεν θα χρειάζονται οι εγκαταστάσεις αυτές. Έτσι προτιμήθηκε μια γρήγορη, φθηνή αλλά κατά την φτωχή μου γνώμη απαράδεκτη λύση. Η λύση των εμπορευματοκιβωτίων, δηλαδή των Container για να στεγάσουν το μέλλον της Ελλάδας. Την Δευτέρα που μας πέρασε, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης (ο γνωστός δήμαρχος του Μεγάλου Περιπάτου), επέλεξε να παραστεί στους Αγιασμούς σε τρία  νηπιαγωγεία στα Πατήσια, το 152ο στον Άγιο Νικόλαο και τα 153ο και 154ο στον Άγιο Λουκά. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κος δήμαρχος, «Χίλιες τριακόσιες αθηναϊκές οικογένειες, 1.300 μικροί Αθηναίοι απέκτησαν σχολική στέγη, διότι πλέον στην Αθήνα εφαρμόζεται κάτι που όλοι λέγαμε ότι δεν μπορεί να γίνει», δίχως να διευκρινίσει ότι η στέγη πολλών από αυτών των παιδιών είναι σε κοντέινερ.

Το ίδιο σχεδόν συνέβη στο 6ο νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης, όπου τα κοντέινερ τοποθετήθηκαν μόλις μια ημέρα πριν τον αγιασμό, δηλαδή την Κυριακή, αλλά και πάλι δεν καλύπτουν όλα τα νήπια καθώς επίσης ο προαύλιος χώρος, ένας από τους βασικότερους χώρους κοινωνικοποίησης και δραστηριοποίησης των νηπίων, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Για τα υπόλοιπα νήπια, μέχρι να τοποθετηθούν τα υπολειπόμενα κοντέινερ διαμορφώθηκε ακατάλληλος χώρος στην αίθουσα εκδηλώσεων του διπλανού ΕΠΑΛ, η οποία διαχωρίστηκε με νοβοπάν σε τέσσερεις αίθουσες νηπιαγωγείου. Σχεδόν παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στου Ζωγράφου αλλά και στην Κέρκυρα.

Η χρήση των εμπορευματοκιβωτίων κατά την γνώμη μου, πέραν ότι κινείται οριακά εντός του νόμου χωρίς όμως να υπάρχει η απαραίτητη επικαιροποίηση λόγω της πανδημίας, είναι εκπαιδευτικά εντελώς ακατάλληλη. Επίσης από την άποψη της κάλυψης των βασικών αναγκών των παιδιών, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχει καλός κλιματισμός, φωτισμός και εξωτερικός χώρος πρασίνου. Μέσα στις αίθουσες, οι οποίες συνήθως από την κατασκευή των κοντεινερ είναι εμβαδού μέχρι 40 τετραγωνικών μέτρων,  θα κληθούν να συνυπάρξουν έως και 25 μικρά παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε παιδί αντιστοιχεί λιγότερο από δύο τετραγωγικά μέτρα, ενώ ο δάσκαλος/νηπιαγωγός θα πρέπει να είναι σχεδόν ακίνητος. Αυτό είναι ξεκάθαρα αντίθετο σε όλα τα βασικά προαπαιτούμενα για την σωστή λειτουργία των νηπιαγωγείων. Πολύ απλά, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν νηπιαγωγεία μέσα σε κοντέινερ.

Μέχρι το 2018 ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Ελλάδα ήταν 17,4 με μεγαλύτερο της Αγγλίας στους 26 και μικρότερο του Λουξεμβούργου στους 15,9.  Πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας αύξησε το ανώτατο όριο των μαθητών στους 25 (ΠΔ 79/2017, Α΄ 109 – ν 4692/20, Α΄ 111),  εφικτό για μια αίθουσα 60 τετραγωνικών μέτρων, αλλά φυσιολογικά και εκπαιδευτικά αδιανόητο για τα 40 τετραγωνικά των κοντέινερ. Αυτή η κίνηση έφερε μεγάλες δυσκολίες στους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα παιδία με Ειδικές Δυνατότητες, απαιτείται ειδική ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών, ώστε να είναι δυνατή η κατά το καλύτερο τρόπο διαπαιδαγώγησή τους. Αυτή η επιτακτική ανάγκη ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις περιπτώσεις όπου αυτά τα παιδιά αρχικά πιθανόν να συστεγάζονται και αυτά στα παραπάνω απαράδεκτα κοντέινερ. Βέβαια τέτοια ενίσχυση δεν διαφαίνεται να υπάρξει, καθόσον τίποτε άλλο δεν απασχολεί την κυβέρνηση κι τον κύριο Π/Θ, εκτός από τον εμβολιασμό των μαθητών. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις εξαγγελίες του κου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, όπου παρουσίασε το τραγελαφικό δώρο των 50GB στα κινητά όσων μαθητών εμβολιάζονται.

Την σκυτάλη πήραν οι γνωστοί ειδικοί και επιστήμονες που προωθούν τον μαζικό εμβολιασμό, ανεξάρτητα από το κόστος σε παρενέργειες και σε ανθρώπινες  ζωές. Αποκορύφωμα φαίνεται να είναι οι δηλώσεις της κας Παγώνη, προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που συστήνει την εγκατάσταση εμβολιαστικών κέντρων ακόμη και μέσα τα σχολεία. Θεωρεί δεδομένη την εξ' αρχής συγκατάθεση των γονέων, για αυτό οι γονείς θα πρέπει να εξετάζουν πολύ προσεκτικά κάθε σχολικό έγγραφο/έντυπο που καλούνται να υπογράψουν, εάν επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο των επεμβάσεων πάνω στο σώμα των παιδιών τους. Αυτή η πρόταση της κας Παγώνη είναι ήδη στο στάδιο της υλοποίησης στην Αγγλία, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα «Οι νέοι που κατανοούν πλήρως τι περιλαμβάνει μια προτεινόμενη διαδικασία, όπως ο εμβολιασμός, μπορούν νόμιμα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους».

Αντιλαμβάνεστε τι μέλλει να έρθει και στα δικά μας σχολεία. Όσον αφορά στις παρενέργειες οι οποίες σύμφωνα με την κα Παγώνη είναι μηδενικές στα παιδιά, η κα Β. Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δήλωσε ότι  «Όσο αυξάνεται ο όγκος των παιδιών που εμβολιάζονται, τόσο θα αυξηθούν τα περιστατικά που θα αναφέρονται με παρενέργειες. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Υπάρχει απαραίτητα χρονική συσχέτιση αλλά όχι απαραίτητα αιτιολογική συσχέτιση».  Δηλαδή η απώλεια του 15χρονου Ηλία στην Αρκαδία δεν οφείλεται απαραίτητα στον εμβολιασμό, ο οποίος όμως χρονικά είναι πολύ κοντά.

Τέλος, πολύ συζήτηση έγινε και για το μεταναστευτικό. Για εμάς τους ΕΛΛΗΝΕΣ, είναι ολοφάνερο που μας πηγαίνουν, στην απόλυτη καταστροφή. Η απαίτηση για άμεση πολιτική απάντηση και για αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης μέσω των εκλογών, καθίσταται πλέον επιτακτική και προς τούτο υπάρχει έτοιμο το πλήρες Κυβερνητικό μας Πρόγραμμα. Όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης, είναι απαράδεκτος ο διαχωρισμός των πολιτών και η ταμπελοποίησή τους. Είναι επίσης απαράδεκτη η εκβιαστική παγίδευση όσων έχουν εμβολιαστεί, ώστε συνεχώς να εμβολιάζονται προκειμένου να νιώθουν ασφαλείς. Τώρα μιλάμε για την 3η δόση και εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα του χρόνου θα μιλάμε για την 6η δόση. Τo αντέχουν άραγε αυτό οι πολίτες; Όσον αφορά στα παιδιά μας, είναι απαράδεκτη και κατακριτέα η σαρδελοποίησή τους μέσα σε κοντέινερ τοποθετημένων σε δημοτικά πάρκινγκ.  Είναι επίσης απαράδεκτη η διαχείριση των ατόμων με Ειδικές Ικανότητες. Αυτά πρέπει να διαβιούν ανθρώπινα και ισότιμα με τα λοιπά μέλη της κοινωνίας. Όλα αυτά είμαστε έτοιμοι να τα βάλουμε στη θέση τους για να αρχίσει η Ελλάδα να γιατρεύει τις πληγές που της έκαναν. Μέχρι την επόμενη Κυριακή, καλή δύναμη και καλή συνέχεια.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης