Πρώην επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση αναφορικά με το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Έλληνες  22/08/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Συναταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, πρώην επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, προειδοποιεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιθέσεων σε βρετανικό έδαφος από τζιχαντιστές που εμπνεύστηκαν από την «πτώση» της Καμπούλ.

Η «πτώση» της Καμπούλ την περασμένη Κυριακή έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στις κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου αλλά και εγρήγορση λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Την ίδια ώρα, ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν τονίζει ότι πρέπει να αυξηθεί σε «σοβαρό» το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Μεγάλη Βρετανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ προειδοποιεί ότι υπάρχει επικείμενη προοπτική επιθέσεων στο βρετανικό έδαφος από τζιχαντιστές που εμπνεύστηκαν από την πτώση της Καμπούλ. «Αυτή είναι μία άμεση απειλή για τη χώρα μας», τόνισε. Εάν το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής αυξηθεί σε «σοβαρό», τότε είναι «πολύ πιθανή» μία επίθεση. Σημειώνεται πως το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής καθορίζεται από το Joint Terrorism Analysis Center, το οποίο συνεργάζεται με την MI5.

Η τελευταία φορά που το επίπεδο απειλής αυξήθηκε ήταν τον Νοέμβριο του 2020, έπειτα από μία σειρά επιθέσεων στη Βιέννη, τη Νίκαια της Γαλλίας και στο Παρίσι. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε οκτώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην επικεφαλής της MI5 Lord Evans ο οποίος τόνισε πως «οι τζιχαντιστές θα εμπνευστούν από την ήττα των δυτικών στο Αφγανιστάν».

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις δεν αποκλείεται να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε καίρια σημεία του Ηνωμένου Βασίλειου όπως το Κοινοβούλιο, η Ντάουνινγκ Στριτ και στρατιωτικές βάσεις.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης