Σαν σήμερα το 1974 πέφτει μαχόμενος ο Ταγματάρχης και Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Γεώργιος Κατσάνης

Έλληνες  21/07/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ήταν Κυριακή, ώρα 9η πρωινή στη περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα. Ο Ταγματάρχης Κατσάνης συνοδευόμενος από τέσσερις ακόμη καταδρομείς βρίσκεται στη δεξιά πτέρυγα της 33ης Μοίρας Καταδρομών. Οι καταδρομείς μας μαζί και υπό τις οδηγίες του Διοικητή τους Κατσάνη προσπαθούν να εξουδετερώσουν την τουρκική αντίσταση.

Ο Ταγματάρχης Κατσάνης σηκώνεται από την κάλυψή του και επιχειρεί να καταλάβει μία πιο προωθημένη θέση μάχης. Κατά την προσπάθεια αυτή, μία σφαίρα προερχόμενη από τούρκο ελεύθερο σκοπευτή που βρισκόταν στην άλλη πλευρά του βράχου, κτυπάει το Διοικητή Κατσάνη στα αριστερά. Τη στιγμή που το σώμα του έπεφτε στο έδαφος, οι ριπές από τα αυτόματα όπλα των τούρκων ήταν ακατάπαυστες για αρκετά λεπτά.

Οι καταδρομείς που τον συνόδευαν στην αποστολή αυτή προσπάθησαν δυστυχώς ανεπιτυχώς να στρέψουν τα πυρά του προς τα αριστερά από όπου και χτυπήθηκε, προβάλλοντας έτσι την απαραίτητη αντίσταση προκειμένου να διασωθεί ο Ταγματάρχης Κατσάνης. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια από δύο καταδρομείς για διάσωση. Δεν καρποφόρησαν ούτε αυτές ενώ οι ίδιοι κινδύνεψαν άμεσα, με τον ένα εκ των δύο να τραυματίζεται. Μετά από περίπου 15 λεπτά απεγνωσμένων προσπαθειών, με τακτική συνεννόηση οι υπόλοιποι καταδρομείς κατάφεραν να διαφύγουν από το φονικό σημείο.

Η μάχη συνεχίστηκε για άλλες δύο ώρες. Οι καταδρομείς απλά αμύνονταν απέναντι στη τουρκική υπεροχή των πυρών. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η ανάσυρση της σωρού του Ταγματάρχη Καταδρομών Γεώργιου Κατσάνη παρά τις συνεχείς προσπάθειες επαναπροσέγγισης του φονικού σημείου.

Όπως αναφέρουν οι τρεις εναπομείναντες καταδρομείς της 21ης Ιουλίου 1974: «Όσο περνούσε ο χρόνος κι απομακρυνόμασταν, αρχίζαμε να συνειδητοποιούμε τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο γενναίος πολεμιστής που μας καθοδηγούσε όλο το βράδυ, ο άξιος Διοικητής, δεν ήταν μαζί μας πια. Ο αείμνηστος Γεώργιος Κατσάνης πέρασε την πύλη των αθανάτων. Πίστεψε στην ελευθερία της Κύπρου κι έχυσε το αίμα του. Γι’ αυτό, αιώνια θα σ’ ευγνωμονούμε. Σου χρωστάμε την Κερύνεια ελεύθερη. Το σπουδαιότερο, οφείλουμε την ταφή σου. Συγχώρησέ μας για την εγκατάλειψη του άψυχου κορμιού σου. Σ’ αφήσαμε ψηλά στον Πενταδάκτυλο, ανάμεσα στις άγριες κορφές του Αγίου Ιλαρίωνα, στα χέρια των Τούρκων. Πίστεψέ μας, πραγματικά προσπαθήσαμε, μα δεν τα καταφέραμε. Φάνηκες κατά πολύ ανώτερός μας. Ελπίζουμε η ψυχή σου να μας συγχωρέσει. Αιωνία ας είναι η μνήμη σου!»

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 33ης ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΘΑΝΑΤΟΣ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης