Σεβαστιανός Κονίτσης: Ένας Αδάμαστος Εθνικός Ιεράρχης

Έλληνες  12/12/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σαν σήμερα, πριν από 28 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου 1994, έφυγε από κοντά μας ένας Αδάμαστος Εθνικός Ιεράρχης, ο οποίος, σε αντίθεση με αρκετούς σύγχρονούς του, Τίμησε το ράσο που φορούσε. Ένας Ακούραστος και Συνεπής Μαχητής τού Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανό, ο οποίος από το 1967, που χειροτονήθηκε ως Μητροπολίτης στην Κόνιτσα, έδωσε επικούς πραγματικά αγώνες ενάντια στο κομμουνιστικό ανθελληνικό-αθεϊστικό καθεστώς τού Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία. Εκτός, όμως, από τους αλβανούς, οι οποίοι για ευνόητους λόγους έπνεαν μένεα εναντίον του, ο Σεβαστιανός είχε να αντιμετωπίσει και εγχώριους εχθρούς. Είχε απέναντι του την παντελή κρατική αδιαφορία της κυβέρνησης ΝΔ (1974-1981) για το πολύχρονο δράμα των σκλαβωμένων αδερφών μας της Βορείου Ηπείρου. Είχε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση (1981-1989) να τον πολεμά αμείλικτα και με ύπουλες μεθόδους. Είχε το, ενιαίο τότε, ΚΚΕ, αλλά και το σύνολο της άκρας αριστεράς, να παίρνουν πτυχίο στην ανθελληνική πολιτική αλητεία, καθώς υποστήριζαν ότι η ζωή των Ελλήνων στην κατεχόμενη Βόρειο Ήπειρο ήταν… άψογη!

Μόνος του, κυριολεκτικά, χωρίς την παραμικρή συμπαράσταση από επίσημους φορείς, αλλά με τον Ελληνικό Λαό στο πλευρό του, ο Σεβαστιανός έμεινε στην Ιστορία ως «ο Άγιος της Βορείου Ηπείρου», ο δυναμικός συμπαραστάτης των ταλαιπωρημένων Βορειοηπειρωτών, ο εμψυχωτής τού Εθνικού και Θρησκευτικού φρονήματος τους μέσα από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια τής κομμουνιστικής τυραννίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, έμεινε Ψηλά στην Ιστορία και η Μνήμη του θα είναι πάντα Σεβαστή και Πρότυπο αγωνιστικής συμπεριφοράς για τους Έλληνες Εθνικιστές.

Τι θλιβερή αντίθεση, πράγματι, με κάποιους άλλους σύγχρονους ιεράρχες, οι οποίοι, εντελώς ξεδιάντροπα, δεν έχουν απολύτως κανένα Εθνικό, Θρησκευτικό και Ηθικό πρόβλημα να συναγελάζονται με τους τότε εμετικούς υμνητές και υπερασπιστές τής άθεης κομμουνιστικής Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ότι αυτοί που «σκανδαλίζουν» τους πιστούς είναι οι Εθνικιστές… Είναι σίγουρο ότι θα περάσουν στην λήθη της Ιστορίας, αφού πρώτα ντροπιάσουν πλήρως την ιδιότητά τους, ενώ αντιθέτως ο Σεβαστιανός έχει ήδη περάσει στο Πάνθεον των Ηρώων του Ελληνισμού, στο πλευρό άλλων Λαμπρών Ιεραρχών, όπως ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Παπαφλέσσας, ο Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Χρυσόστομος Σμύρνης κ.λπ.

Τιμούμε την Μνήμη του, όχι με τυπολατρικές αναφορές και φιλολογικά μνημόσυνα, αλλά με την υπόσχεση ότι θα Αγωνιστούμε για να κάνουμε το Όραμά του για την Βόρειο Ήπειρο μια Θριαμβευτική Πραγματικότητα.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης