Σκεπτόμαστε με κατανόηση, ομόνοια και σύμπνοια, δίχως διχασμούς!

Έλληνες  29/12/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος,

Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Στο σημερινό, εορταστικό άρθρο δεν θα αναφερθώ στις δύσκολες ημέρες που περνάει ο Ελληνισμός, ο Χριστιανισμός αλλά και όλη η ανθρωπότητα. Θα πρέπει να περάσουμε τις ημέρες του πόνου και της στεναχώριας, τις ημέρες που σχεδόν όλοι μας αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες και ενίοτε ακραίες καταστάσεις, κυρίως λόγω της πανδημίας που ταλάνησε τον πλανήτη μας αλλά και της ανικανότητας πολλές φορές των ηγετών μας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Θα αναφερθώ στις προφητείες περί της έλευσης του θεανθρώπου από τις αρχαίες σύβιλλες, τις μάντισσες της αρχαιότητας. Θα αναφερθώ επίσης στο πρώτο προσκύνημα των ανθρώπων στο θείο βρέφος, στους 3 μάγους που ταξίδεψαν από την ανατολή με οδηγό τον φωτεινό αστέρα. Ποιες ήταν όμως οι σύβιλλες;

Με το όνομα αυτό στην αρχαιότητα αποκαλούσαν ορισμένες γυναίκες με μεγάλη προφητική δύναμη.  Αυτές όταν έδιναν τις προφητείες τους ήταν σε κατάσταση έκστασης και οι απλοί άνθρωποι πίστευαν ότι οι λόγοι τους αποτελούσαν τη φωνή θεών. Τις προφητείες τις έδιναν χωρίς να ερωτηθούν και χωρίς να έχουν σχέση με κανένα μαντείο. Πρώτος αναφέρεται σε Σύβιλλα ο Ηράκλειτος και στη συνέχεια ο Ευριπίδης, ο Αριστοτέλης (ο οποίος πρώτος μιλά για αυτές στον πληθυντικό) και ο Πλάτωνας. Οι Σύβιλλες περιφερόντουσαν από περιοχή σε περιοχή, δίνοντας κατά περίπτωση προφητείες και χρησμούς και λατρευόντουσαν από τους ντόπιους πληθυσμούς. Στην Ανατολή τη μεγαλύτερη φήμη είχε η Σίβυλλα η Ερυθραία (από την πόλη των Ερυθρών)  και στην  Δύση η Σίβυλλα η Κυμαία (Κύμη της Καμπανίας - Cuma, Νάπολη).

Αναφέρει η Σίβυλλα η Κυμαία, "αμφί γαίη ορίσας ο μέγας θεός υψικέραυνος, δη τότε και μεγάλοιο θεού παις ανθρώποισιν, ήξει σαρκοφόρος θνητοίς ομοιούμενος εν γη.....τέσσαρα φωνήεντα φέρων, το δ’ άφωνον εν αυτώ δισσόν (ΙΗΣΟΥΣ) θεού Χριστόν παίδ’ υψίστοιο, αυτός πληρώσει δε θεού νόμον, ου καταλύσει, αντίτυπον μίμημα φέρων, και πάντα διδάξει". Και συνεχίζει για τα θαύματα του Ιησού, " πάντας, όσοι τούτω πίστιν ενιποιήσονται, βλέψουσιν δε τε τυφλοί, ατάρ βαδίσουσί τε χωλοί, κωφοί τ’ εισαΐσουσι, λαλήσουσ’ ου λαλέοντες. δαίμονας εξελάσει, νεκρών δ’ επανάστασις εσται, κύματα πεζεύσει και ερημαίω ενί χώρω εξ άρτων πέντε και ιχθύος ειναλίοιο χιλιάδας κορέσει πέντε, τα δε λείψανα τούτων δώδεκα πληρώσει κοφίνους εις ελπίδα λαών".

Αντίστοιχα η Σίβυλλα η Ερυθραία αναφέρει: " Ιδρώσει γαρ χθών, κρίσεως σημείον ότ΄ έσται Ηξει δ’ ουρανόθεν βασιλεύες αιώσιν, ο μέλλων Σάρκα παρών πάσαν κρίναι και κόσμον άπαντα. Όψονται δε θεόν μέροπες πιστοί και άπιστοι, Ύψιστον μετά των αγίων επί τέρμα χρόνοιο, Σαρκοφόρον ψυχάς τα’ ανδρών επί βήματι κρινεί". Και συνεχίζει με τους στίχους των οποίων το ακρόγραμμα σχηματίζει την λέξη ΙΧΘΥΣ: "ΙΧΘΥΟΣ ουρανίον θείου γένος ήτορι σεμνώ... Χρήσε, λαβών πηγή άμβροτον εν βρότεσις...Θεσπεσίων υδάτων, την σην, φίλε, θάλπεο ψυχήν...Ύδασιν αενάοις πλουτοδότου σοφίης...Σωτήρος αγίων μελιηδέα λάμβανε βρώσιν, Έσθιε πεινάων, ιχθύν έχων παλάμαις".            

Σύμφωνα με τον Μέγα Κωνσταντίνο και τον Ευσέβιο εκ Καισαρείας, ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός επέλεξε την Σίβυλλα την Ερυθραία για προφήτισσά του. Και όλα όσα προφήτευσε της παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον Θεό. Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα εστιάσω είναι η ιστορία των 3 μάγων και ειδικότερα οι λόγοι που τους οδήγησαν να ταξιδέψουν, να βρουν την φάτνη, να προσφέρουν τα δώρα τους και να προσκυνήσουν το θείο βρέφος. Τα στοιχεία τα πήρα από τα λόγια του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, βυζαντινού μοναχού και ιερέα, ως προς την γέννηση του Ιησού Χριστού (πηγές διαδικτύου).

O Κύρος ο βασιλεύς των Περσών, κατασκεύασε ναό γεμάτο με αγάλματα των θεών και πολύτιμους λίθους. Είδε ο βασιλιάς ένα περίεργο όνειρο και πήγε στον ιερέα του ναού να του το εξηγήσει. Ο ιερέας του απάντησε ότι: "Αληθώς δέσποτα, έφθασες εις την κατάλληλη στιγμή εδώ, διότι και τα ανδρικά και τα γυναικεία αγάλματα, επέμεναν να χορεύουν όλη την νύχτα, λέγοντας μεταξύ τους... Το όνομά της είναι Μαρία, αυτή που εις τα σπλάχνα της ως εις πέλαγος μεταφέρει απέραντο πολυσήμαντο καράβι. Η δε Πηγή αυτή, έτσι ας γίνει κατανοητή, διότι είναι πηγή του ύδατος, είναι πηγή του αοράτου πνεύματος, έχοντας ένα μόνον ιχθύν ο οποίος λαμβάνεται με το αγκίστρι της θεότητος, ως να ευρίσκεται εις θάλασσα, ολόκληρο τον κόσμο τρέφοντας από την ιδίαν του την σάρκα. Έπειτα τα αγάλματα, ξαφνικά άρχισαν να χορεύουν οι κιθαρίσται κρούοντας τις κιθάρες και οι μούσες να τραγουδούν και όσα αργυρόχρυσα τετράποδα και πτηνά υπήρχαν μέσα, το καθένα έβγαζε και μία φωνή... εσχίσθη η οροφή του ναού και κατήλθε αστήρ φωτεινός υπεράνω του αγάλματος της Πηγής και ακούσθη η ακόλουθος φωνή: «Δέσποινα Πηγή... Μητέρα αφού γίνεις του Πρώτου εις όλα τα τάγματα, θα είσαι η νύμφη του μοναδικού Τριαδικού Θεού. Έτσι ονομάζεται το άσπορο βρέφος και είναι η αρχή και το τέλος, η αρχή της σωτηρίας και το τέλος της απωλείας...Και μόλις ακούσθει αυτή η φωνή, όλα τα αγάλματα έπεσαν με το πρόσωπο και εκλεπτύνθησαν και μόνο της Πηγής (Μαρίας) στεκόταν όρθιο, ο δε αστήρ στεκόταν πάνω από αυτήν".

Παρέμεινε ο αστήρ άνωθεν της Πηγής, έως ότου ήλθαν οι μάγοι και μαζί των επορεύθη˙ ο βασιλεύς λοιπόν των Περσών χωρίς να καθυστερήσει και να περιμένει, προσεκάλεσε τους μάγους του δικού του βασιλείου και τους έστειλε με δώρα να προσκυνήσουν τον βασιλέα των εθνών ο οποίος εγεννήθη καθιερώνοντας την αρχή μιας νέας ζωής.

Είναι λοιπόν τα Χριστούγεννα ημέρες χαράς, ημέρες αγάπης, ημέρες φωτός και αναγέννησης, ημέρες ενότητας και σύμπνοιας. Είναι το θείο μήνυμα της άφιξης του θεανθρώπου, της άφιξης της σωτηρίας μας, του τέλους του σκότους. Αυτό το μήνυμα πρέπει να βάλουμε ευλαβικά στις καρδιές μας όλοι οι άνθρωποι, όλοι οι Έλληνες στην περίπτωσή μας και να σκεπτόμαστε με κατανόηση, ομόνοια και σύμπνοια, δίχως διχασμούς, δίχως κατηγορίες αλλήλων, δίχως άσκοπες και τεχνητές ταμπέλες. Ο διχασμός, τα ψευδοδιλλήματα, οι άστοχες και αυθαίρετες κατηγορίες δεν προσφέρουν τίποτε άλλο παρά απομόνωση και αποδυνάμωση. Εμείς που ασπαζόμαστε τον Ιησού, αγαπάμε την Ελλάδα και θέλουμε να έρθει το φως και η λύτρωση, πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι πέρα από κάθε ψεύτικο διαχωρισμό. Μόνον έτσι και με την δύναμη της θρησκείας μας, θα καταφέρουμε να διώξουμε το σκοτάδι και να στήσουμε και πάλι τις εικόνες και τα Εθνικά μας σύμβολα, στις θέσεις από όπου αφαιρέθηκαν.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, εύχομαι σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τόσο στους ενεργούς πολίτες ΕΛΛΗΝΕΣ όσο και σε όλους όσους έχουν περάσει αρκετά δύσκολα εφέτος, Θεία φώτιση, ενσυναίσθηση και λαμπερούς, φωτεινούς δρόμους. Χρόνια πολλά σε όλους!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης