Σου κάηκε το σπίτι; Φοροαπαλλάσσεσαι για.. 6 μήνες

Έλληνες  30/07/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει η Ιωάννα Καραδήμα,

υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής

Με τις φωτιές να καίνε και να καταστρέφουν σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας, η κυβέρνηση των "αρίστων" ανακοινώνει τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες. Μέτρα ίδια με αυτά των προηγούμενων χρόνων, τα οποία αποδείχθηκαν ανεπαρκή και μη λειτουργικά. Και αν αυτά αποδείχθηκαν λίγα για τα προηγούμενα χρόνια, φανταστείτε τι έχει να γίνει φέτος με την ακρίβεια, την οικονομική και ενεργειακή κρίση και τον δύσκολο (καταστροφικό λέμε εμείς), χειμώνα που έρχεται.

Τον τόνο βέβαια των αποζημιώσεων τον έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας, ο οποίος αφού παράτησε τις διακοπές του, επισκέφτηκε την Παλλήνη και τις άλλες περιοχές της Πεντέλης που επλήγησαν και διαπίστωσε ότι.. "οι ζημιές ήταν περιορισμένες". Ε λοιπόν, περιορισμένα θα είναι και τα μέτρα στήριξης. Εξάλλου σιγά, τι ζημιά έγινε, με την κυβερνητική λογική που λέει πχ ότι μόνο το 70% του δάσους της Δαδιάς κάηκε. Σιγά το πράγμα.

Έτσι λοιπόν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις περιοχές που επλήγησαν,  φοροαπαλλάσσονται για 6 μήνες. Μετά έχει ο θεός, ο χειμώνας και η ακρίβεια. Τόση.. ανάπτυξη προβλέπεται τους επόμενους μήνες που προφανώς θα υπερκαλύψουν τις όποιες ζημιές έπαθαν οι πυρόπληκτοι.  

Όμως τα μέτρα στήριξης δεν σταματούν εδώ. Οι πληγέντες δικαιούνται σε πρώτη φάση το.. τεράστιο ποσό των 600 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες τους, ενώ στους πολύτεκνους και στις οικογένειες με άτομο με ειδικές ανάγκες προβλέπεται άλλο ένα 600σάρι. Έπειτα για την επισκευή των οικοσκευών θα δοθούν 6500 ευρώ ενώ όσοι τραυματίστηκαν ή έπαθαν αναπηρία από τις πυρκαγιές θα πάρουν αλλά 4500. Καλά να πάθουν, ας εκκένωναν.

Όμως περιμένετε, υπάρχει και ο ΕΝΦΙΑ. Έτσι λοιπόν 3ετη αναστολή από το χαράτσι αυτό θα πάρουν όσοι το σπίτι τους ή η επιχείρησή τους καταστράφηκε ολοσχερώς. Όσων  καταστράφηκε μερικώς ή απλά χρίζει επισκευών θα τον πληρώσουν κανονικά και με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που ισοσκέλισε και συχνά υπερέβη την    πολυδιαφημισμένη μείωση του συγκεκριμένου χαρατσιού, συγγνώμη φόρου. Τέτοιες "προνομιούχες" περιοχές είναι και η Πεντέλη, και ο Γέρακας και το Πικέρμι μεταξύ άλλων. Τί τζαμπατζήδες θα γίνουμε;, όπως θα έλεγε και ο Βουλευτής της ΝΔ, κ. Οικονόμου.

Δεν τελειώσαμε όμως. Γιατί υπάρχει πρόβλεψη και για την επισκευή των ζημιών με κάλυψη από το κράτος στο 80% και άτοκο (αχ τι καλά) δάνειο στο 20 % του ποσού επισκευής. Εδώ καλύτερα να ερωτηθούν οι πληγέντες της καταστροφής στο Μάτι, για το τι ταλαιπωρία τράβηξαν και τραβούν.. ακόμα, 4 χρόνια μετά, με τον κρατικό μηχανισμό. Με τους φακέλους στο χέρι και τον πόνο στην ψυχή να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, για να τους εγκριθούν ποσά, οι τιμές των οποίων αντιστοιχούσαν σε αυτές των προηγούμενων ετών και όχι των σημερινών με τις αυξήσεις στα πάντα.

Αφού λοιπόν τα δάση καίγονται για να ξαναγεννηθούν, όπως είπε και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έτσι και τα σπίτια, τα μαγαζιά καίγονται για να τα ξαναπληρώσουν, σε μεγάλο βαθμό, οι ιδιοκτήτες τους. Για τους νεκρούς υπάρχει πρόβλεψη, το sms της εκκένωσης.

Λεφτά υπάρχουν λοιπόν. Απλά δεν προβλέπονται για τον απλό Έλληνα πολίτη. Εξαντλούνται στα κέρδη των αλυσίδων, των πολυεθνικών, των κολοσσών της ενέργειας, στα επιδόματα των λαθρομεταναστών, στην κατασκευή Hotspot για τους "πρόσφυγες". Γιατί προφανώς οι τελευταίοι έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση από τον Έλληνα, που είδε τους κόπους μιας ζωής να καίγονται. Αναλογικά λοιπόν με τα μέτρα αυτά "στήριξης", να ευχηθούμε και εμείς με τη σειρά μας στην κυβέρνηση να μην έχει διάρκεια ούτε 6μηνου.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης