Στον «αέρα» πάλι οι καλύβες του Έβρου παρά τις υποσχέσεις

Έλληνες  14/10/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι καλύβες στο Δέλτα του Έβρου έχουν τη δική τους ιστορία και σημασία για την περιοχή. Οι «καλυβιέρηδες» που φιλοξενούνται για χρόνια στα νερά του ποταμού, ζουν και εργάζονται εκεί, βρίσκονται αντιμέτωποι για ακόμη μία φορά με τον κίνδυνο κατεδάφισης των πρόχειρων καταλυμάτων τους, καθώς η περιβαλλοντική μελέτη που θα έκρινε την ύπαρξη ή όχι των καλυβών στην περιοχή του ποταμού, δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα στις 2 Νοεμβρίου να εκπνέει η διετής προθεσμία που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορία των καλυβιέρηδων κρατάει πάνω από μισό αιώνα και η δραστηριοποίηση των ακριτών ψαράδων, κυνηγών και κτηνοτρόφων μέσα στο πέρασμα του χρόνου έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας για την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής. Οι 130 καλύβες κατασκευασμένες από ξύλα και λαμαρίνες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο Δέλτα χρησιμοποιούνται κυρίως από ψαράδες ως αλιευτικά παραπήγματα και χώροι αποθήκευσης των εργαλείων τους, ενώ περίπου 20 καλύβες αποτελούν τη μόνιμη κατοικία για κάποιους στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» Έβρου, Πάρης Παπαδάκης, μίλησε στο makthes.gr και μας μετέφερε το κλίμα από τις ακριτικές καλύβες και την τουρκική απειλή που πλανάται πάνω από τις όχθες του ποταμού Έβρου.

«Οι περισσότεροι βρήκαμε αυτές τις καλύβες από τους μπαμπάδες και τους παππούδες μας. Συνυπάρχουμε με το περιβάλλον και συμμετέχουμε με δράσεις καθαρισμού και προστασίας της περιοχής», διευκρινίζει ο κ. Παπαδάκης και προσθέτει αναφερόμενος στην εθνική σημασία των καλυβών στο Δέλτα: «Αν εγκαταλείψουν τον τόπο οι εθνοφύλακες είναι δεδομένο ότι θα πατήσει στην ελληνική πλευρά τουρκικό πόδι. Ήδη στην Τουρκία διαφημίζουν το Δέλτα ως τουριστική περιοχή και οργανώνουν κρουαζιέρες στον ποταμό».

Η παρουσία και η δραστηριοποίηση των ψαράδων στον ποταμό και η συνεργασία τους με τον στρατό και την αστυνομία λειτουργεί αποτρεπτικά για τους Τούρκους που από την αντίπερα όχθη έχουν επεκτατικές βλέψεις και δεν θα διστάσουν να καταπατήσουν αυτή την ζώνη.

Ωστόσο η λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνει στον «αέρα» τους κατόχους των καλυβών και «αν δεν υπάρξει νέα παράταση από την επόμενη μέρα κιόλας ενεργοποιούνται τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεως, κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και επίδοσης προστίμων μέχρι και 10.000 ευρώ στους κατόχους τους» δηλώνει ο κ. Παπαδάκης.

«Ζητάμε να γίνει η περιβαλλοντολογική μελέτη που θα κρίνει αν τα κτίσματα επιβαρύνουν το περιβάλλον και τι διορθώσεις πρέπει να γίνουν σε αυτά. Ζητάμε μια ακόμη παράταση στην αναστολή κατεδαφίσεως. Εμείς είχαμε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τα αρμόδια υπουργεία, ενημερώσαμε και τα κόμματα και αν δεν ακουστούμε θα κατέβουμε δυναμικά στην Αθήνα», καταλήγει ο ίδιος.

Να τονίσουμε ότι οι καλυβιέρηδες του Έβρου εμπαίζονται από τις κυβερνήσεις. Τη σημερινή και την προηγούμενη με τον… πατριώτη Καμμένο να μην κρατά τις υποσχέσεις του. Η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα ο βουλευτής Έβρου κ. Δημοσχάκης έχει δώσει και  ο ίδιος σειρά υποσχέσεων που φαίνεται ότι δεν αρκούν για να υλοποιηθεί ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των ψαράδων και των κυνηγών της περιοχής. Αντ’ αυτού οι συνεχείς προθεσμίες και προβλήματα δημιουργούν και συνεχώς βάζουν τους καλυβιέρηδες σε μπελάδες.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης