Στοχεύουμε στη ανάπτυξη και στην ευημερία των πολιτών

Έλληνες  29/11/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος,

Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε σήμερα αφορούν τόσο την καθημερινή μας ζωή, εμάς των απλών ανθρώπων, των σύγχρονων «ποπολάρων», που παρακολουθούμε διαμαρτυρόμενοι τις εξελίξεις, χωρίς οι ιθύνοντες να δείχνουν να ενδιαφέρονται καθόλου. Τα θέματα αυτά είναι η θέση της χώρας μας στην εγγύς γεωπολιτική σκηνή, οι εξελίξεις στον τρόπο αντιμετώπισης της «πανδημίας» και  οι επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης στην καθημερινή μας ζωή.

Όσον αφορά στο γεωπολιτικό «βάρος» της χώρας μας τόσο στην ΕΕ, όσον και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δεν νομίζω ότι όλοι οι άλλοι «παίκτες» παίρνουν στα σοβαρά τον κο Μητσοτάκη και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα Ελληνοτουρκικά αλλά και μέσα στην ΕΕ. Στα Ελληνοτουρκικά και στην προσπάθεια να ανασχεθεί η επιρροή της Τουρκίας και ο συνεχής «βιασμός» από αυτήν των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, εκτιμώ ότι ο κος Π/Θ και ο κος ΥΠΕΞ έχουν καταφέρει να μην μας υπολογίζουν καθόλου. Αρχίζοντας από την Λιβύη, στην πρόσφατη διάσκεψη που διεξήχθη στο Παρίσι, συμμετείχε και ο κος Π/Θ. Το κοινό ανακοινωθέν ήταν πολύ γενικό με την απειλή κυρώσεων κατά οποιουδήποτε επιχειρήσει να εκτροχιάσει τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης και τις προσεχείς εκλογές τον Δεκέμβριο. Βέβαια ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε σε τέτοια διάσκεψη, αλλά ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ-Μανγκούς έχει ήδη απαλλαχθεί από τα καθήκοντά της και της έχει απαγορευθεί να ταξιδέψει. Στην συνέχεια την περασμένη Πέμπτη το στρατοδικείο στην Misrata καταδίκασε σε θάνατο τον Khalifa Haftar, βασικό υποψήφιο για την προεδρία και ενάντιο της Τουρκικής επιρροής στη χώρα του. Έχει πετύχει η πολιτική μας εκεί; Δεν περιμένω πλέον να υπάρξει σημαντική αποχώρηση των Τούρκων από την Λιβύη.

Όσον αφορά στην προσέγγιση και τη συμφωνία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την περασμένη Πέμπτη 25 Νοεμβρίου υπεγράφη μια συμφωνία «μαμούθ» μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας για συνεργασία κυρίως σε θέματα οικονομίας, ενέργειας υποδομών και υγείας. Το αποτέλεσμα είναι η άμεση χορήγηση 10 δις δολαρίων από τα ΗΑΕ στην Τουρκία, ζεστό χρήμα που θα στηρίξει την προβληματική Τουρκική οικονομία. Σε αυτήν την συμφωνία, κύριο ρόλο έπαιξαν οι ΗΠΑ, όσον αφορά στην αποσυμπίεση της σχέσης των ΗΑΕ με το Κατάρ. Η Τουρκία έδειξε ότι διατηρεί την επιρροή της στην περιοχή και λαμβάνεται υπόψιν τόσο από τον αραβικό κόσμο χάριν των αποφασιστικών κινήσεών της (ο Ερντογάν έστειλε μια Ταξιαρχία στο ΚΑΤΑΡ και δήλωσε ότι θα το στηρίξει εάν του επιτεθούν τα ΗΑΕ), αλλά και από τις ΗΠΑ. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η αμυντική συμφωνία με τα ΗΑΕ χάνει προφανώς σημαντικό έδαφος, αφού δεν είναι πλέον δυνατή η ρήξη των ΗΑΕ με την Τουρκία, την στιγμή που θα έχει τόσες επενδύσεις σε αυτήν.

Όσον αφορά στο βάρος μας μέσα στην ΕΕ, ο κος Μητσοτάκης έδειξε για ακόμη μια φορά ότι ακολουθεί πλήρως τις υποδείξεις της κας Μέρκελ, παρά την εντός ολίγου αποχώρησή της από τη πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Με την αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε γίνει αρχικά «ο φτωχός συγγενής της ΕΕ» και στη συνέχεια το φερέφωνο των Γερμανικών συμφερόντων.  Έτσι ο κος Π/Θ «από μόνος του» έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνοντας να συνδεθεί το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 με την 3η δόση. Δηλαδή οι άνω των 60 ετών θα μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στην ΕΕ μόνον εάν έχουν κάνει την 3η δόση του εμβολίου (και μετά την 4η κλπ). Τέτοιου είδους διχαστικές «πρωτοβουλίες» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμώ ότι προωθούνται από την Γερμανία ή άλλα κέντρα αποφάσεων.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της «πανδημίας», στις μεθόδους που υπάρχουν για να γίνει αυτό εφικτό και στις στρατηγικές επιλογές που έχουν επιλεγεί, πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθώ στις δηλώσεις που έκανε ο κος Μαργαρίτης Σχοινάς  στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ο κος Σχοινάς που απασχολείται από την ΕΕ άνω της 20ετίας, είναι ένας εκ των οκτώ αντιπροέδρων της Κομισιόν, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Την περασμένη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, σε τηλεφωνική συνέντευξή του, απαντώντας στα ερωτήματα, ανέφερε τα εξής τρία σημαντικά σημεία, πάνω στα οποία βασίζεται ο σχεδιασμός της ΕΕ. ΠΡΩΤΟΝ είπε ότι ήδη υπάρχουν 8 ή 9 θεραπείες οι οποίες είναι ελεγμένες και εγκεκριμένες από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ασθένειας, και είναι στην ευχέρεια των κρατών μελών να επιλέξουν αν θα χρησιμοποιήσουν κάποια από αυτές. ΔΕΥΤΕΡΟΝ, είπε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουμε φτάσει σε μαζική αγορά αυτών των θεραπειών από την ΕΕ, γιατί αυτό θα πρέπει να γίνει όταν κοντεύουμε στο τέλος της φάσης των εμβολίων (δηλαδή μέχρι να γίνουν σχεδόν όλα τα εμβόλια) και όχι στην αρχή της προσπάθειας στην οποία είμαστε τώρα. Επίσης, ότι από πλευράς ΕΕ έχουν αγοραστεί εμβόλια ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2023. ΤΡΙΤΟΝ, είπε ότι για την όποια χρηματοδότηση προσπαθειών θεραπείας πλην των εμβολίων, πρέπει πρώτα να περιμένουν την θέση της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέραν από τις δηλώσεις του κου Σχοινά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έκανε αποδεκτό το αίτημα της PFIZER για την χρήση του εμβολίου και σε παιδιά 5-11 ετών. Την τελική απόφαση θα την πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το τρίτο θέμα είναι οι επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή. Με την διχαστική πολιτική της κυβέρνησης, οι πολίτες έχουν κουραστεί να ακούνε για νέα μέτρα, για νέους περιορισμούς, για νέες θυσίες. Όλα αυτά έχουν φυσικά και το αντίστοιχο οικονομικό κόστος. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνον την χώρα μας αλλά όλες τις χώρες που έχουν επιλέξει την στρατηγική της λήψης περιοριστικών μέτρων. Από την μία δεν έχουν προβλεφθεί ή δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν μερικά μέτρα. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς για παράδειγμα, η τήρηση των μέτρων της αποστάσεως είναι δυσχερέστατη, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής. Εκεί δεν φαίνεται καθόλου η ανάπτυξη του 8% που αναφέρει η κυβέρνηση. Μάλλον το Μαξίμου ζει σε κάποιον άλλο κόσμο, σε κάποια άλλη Ελλάδα. Η ενίσχυση του ΕΣΥ που δηλώνει ότι θα κάνει ο κος Π/Θ αναμένεται πολύ προβληματική, μετά από την ουσιαστική αποδυνάμωσή του τον περασμένο Σεπτέμβριο.  Από την άλλη, όλα αυτά τα μέτρα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Το ίδιο και οι τιμές όλων των τροφίμων και των βασικών ειδών στα πολυκαταστήματα. Το εμπόριο έχει βαλτώσει, η εστίαση δοκιμάζεται σκληρά και οι ίδιοι οι πολίτες δυσκολεύονται πλέον πάρα πολύ στην καθημερινότητά τους.

Οι θέσεις του Εθνικού κόμματος των ΕΛΛΗΝΩΝ είναι πάντα ξεκάθαρες και αποτελεσματικές, στοχεύουν στην ανάπτυξη, την ευημερία και υγεία των Ελλήνων πολιτών. Στις εξωτερικές μας σχέσεις απαιτείται εκμετάλλευση ευκαιριών, σοβαρότητα, συνέπεια και σταθερότητα, σε συνδυασμό με την επίδειξη της αποφασιστικότητάς μας να μην παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματά μας. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα, δεν μας το έχουν δώσει όλοι αυτοί οι άγνωστοι ήρωες του Β΄ΠΠ, του έπους στην Πίνδο, εκ των οποίων τα οστά 32 ηρώων εντοπίστηκαν και ετάφησαν αρχές του μήνα στην Κλεισούρα. Όλα τα θύματα της «πανδημίας» μας εντέλλουν να εφαρμόσουμε την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάττωση ή και το σταμάτημα των απωλειών, χωρίς να υπολογίζουμε το όποιο οικονομικό κόστος και αξιοποιώντας όλες τις δυνατές λύσεις. Η Ελλάδα είναι χώρα αυτάρκης σε όλα και οι Έλληνες ικανότατοι διαχειριστές πόρων. Είμαστε έτοιμοι μόλις μας εμπιστευθούν με την ψήφο τους, να τους οδηγήσουμε και πάλι στην πρόοδο και στην ανάπτυξη, με σχέδια εφαρμόσιμα, αποτελεσματικά και υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων. Μέχρι την άλλη Κυριακή, καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

Για επικοινωνία με τη Γραμματεία του Ηλία Κασιδιάρη: 6907 717 702

Τα τηλέφωνα του κόμματος: 211 4181 023, 694 2295 795


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης