Τα εμβόλια και η λεηλασία του ελληνικού και ευρωπαϊκού χρήματος

Έλληνες  22/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Ελλάδα πλήρωσε σε Pfizer-BioNTech 100% πιο ακριβά τα εμβόλια από όσο θα πλήρωνε για το ρωσικό Sputnik-V!

Σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς των εμβολίων mRNA των Pfizer-BioNTech που διέρρευσε στον βελγικό Τύπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή και η Ελλάδα, πλήρωσε 15,5 έως 17,5 ευρώ τη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19, την ίδια στιγμή που το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κοστίζει ακριβώς το μισό, 8,3 ευρώ ανά δόση!

Σύμφωνα με το συμβόλαιο με των Pfizer-BioNTech το οποίο διέρρευσε, η ΕΕ συμφώνησε να πληρώσει κατά μέσο όρο 15,5 ευρώ για τις πρώτες 200 εκατομμύρια δόσεις, ενώ το κόστος θα φτάσει μέχρι και τα 19,5 δολ. στον επόμενο συμβόλαιο.

Απίστευτη «μπάζα» που μάλλον εξηγεί και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο εμβόλιο (είχε έρθει ο ίδιος ο Α.Μπουρλά στο Μαξίμου τον περασμένο Σεπτέμβριο)... Την ίδια στιγμή η Ρωσία ανακοινώνει τιμή πώλησης μόλις 8,3 ευρώ ανά δόση!

Συγκεκριμένα η EE και η ελληνική κυβέρνηση, συμφώνησαν με Pfizer-BioNTech για τα πρώτα 100 εκατομμύρια δόσεις 15,5 ευρώ ανά δόση και μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής θα έπρεπε να πληρώσει 17,5 ευρώ τη δόση.

Η ΕΕ υπέγραψε τον Ιανουάριο το δεύτερο συμβόλαιο για άλλα 300 εκατομμύρια δόσεις με τις Pfizer-BioNTech.

Το έγγραφο που διέρρευσε δείχνει ακόμη πως η ΕΕ πλήρωσε και προκαταβολικά (!) στις Pfizer και BioNTech 700 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο ώστε να εξασφαλίσει τα πρώτα 200 εκατομμύρια δόσεις.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται τώρα ένα τρίτο συμβόλαιο για συνολικά 1,8 δισ. δόσεις με τις δύο εταιρείες έναντι 19,5 ευρώ (!) τη δόση, το οποίο θα έχει αυστηρότερους όρους παράδοσης και δικαίωμα προαίρεσης της ΕΕ να παραγγείλει ενισχυμένα εμβόλια που θα καλύπτουν παραλλαγμένα στελέχη του ιού.

Αντίθετα, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορωνοϊού θα πωλείται στις χώρες του εξωτερικού στην τιμή των -μόλις- 8,3 ευρώ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει παρουσιάσει καμία σημαντική παρενέργεια, όπως τα εμβόλια mRNA ή το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Θα πωλούμε το εμβόλιο περίπου σ' αυτή την τιμή που έχει ορισθεί αυτή τη στιγμή. Δεν θα έχουμε σημαντικά οφέλη από τα κέρδη, αλλά απλώς προσπαθούμε να αποσβέσουμε τις επενδύσεις που έχουμε κάνει» δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργοί του εμβολίου θεωρούν ότι αυτό είναι ζήτημα ευθύνης ενώπιον της κοινωνίας.

ΠΗΓΗ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης