Τα ρινοφαρυγγικά τέστ «δεν είναι ακίνδυνα», προειδοποιεί η Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας

Έλληνες  13/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Περισσότερα από 70 εκατομμύρια ρινοφαρυγγικά τέστ (PCR και αντιγόνου) πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία από τις 20 Μαρτίου 2020.

Αν και τα περισσότερα δείγματα λαμβάνονται ομαλά, εντούτοις «σοβαρές επιπλοκές αρχίζουν να περιγράφονται στην ιατρική βιβλιογραφία τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρει η επιστημονική Ακαδημία.

Όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά αυτός ο αστείος «βαμβακοφόρος στυλεός» (ή μπατονέτα) που εισάγεται στα ρουθούνια σας, για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα, θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί επικίνδυνος. Το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, διαδικασία που ακολουθείται για την ανίχνευση- εντοπισμό ασθενών με Covid-19, «δεν είναι ακίνδυνο», προειδοποίησε η Ιατρική Ακαδημία την Πέμπτη 8 Απριλίου . Αυτός ο τύπος δείγματος που λαμβάνεται με στυλεό, έχει γίνει « η μέθοδος αναφοράς», είτε πρόκειται για τέστ PCR είτε για τέστ αντιγόνου, το αποτέλεσμα του οποίου είναι ταχύτερο, υπογραμμίζει η Ακαδημία σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Εν όψει «των πολλαπλών και επαναλαμβανόμενων δειγμάτων, η λήψη των οποίων ενίοτε πραγματοποιείται σε συνθήκες ακατάλληλες», η Ιατρική Ακαδημία υπενθυμίζει τις «απαραίτητες προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται και τους συνακόλουθους κινδύνους».

Διότι, αν και η πλειονότητα των δειγμάτων λαμβάνεται ομαλά, εντούτοις «στην ιατρική βιβλιογραφία, τις τελευταίες εβδομάδες, περιγράφονται συμπτώματα όπως δυσφορία, πόνος ή αιμορραγία, αλλά και σοβαρές επιπλοκές, ιδίως δε παραβιάσεις (ρήξη) του πρόσθιου τμήματος της βάσης του κρανίου, που συνδέονται με κίνδυνο μηνιγγίτιδας», συνεχίζει η επιστημονική ανακοίνωση, παραθέτοντας αρκετές πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες.

Ως εκ τούτου, (η Ακαδημία) συνιστά να αναλαμβάνουν «εκπαιδευμένοι επαγγελματίες του χώρου της υγείας» τη διαχείριση αυτών των τέστ και, προτού προχωρήσουν στη διεξαγωγή τους, να συμβουλεύονται ΩΡΛ για πιθανό ιστορικό (προδιαθεσικών παραγόντων). Επίσης απευθύνει σύσταση να προτιμώνται για τα παιδιά τα τέστ σιέλου.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚOYΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ (SELF-TEST)

Περίπου 70 εκατομμύρια τέστ πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 4 Απριλίου 2021 (57,7 εκατομμύρια τέστ PCR και 12,4 τέστ αντιγόνου), σύμφωνα με εκτίμηση του DREES, (σ.τ.μ.La direction de la Recherche, des Études, de l‘Évaluation et des Statistiques – Διεύθυνση Έρευνας, Μελετών, Αξιολόγησης και Στατιστικών Στοιχείων). Οι αριθμοί αυτοί τελευταία εκτινάσσονται. Μόνο για την εβδομάδα 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2021 επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα 3,8 εκατομμυρίων τέστ PCR και αντιγόνου.

Επιπλέον η Ακαδημία εφιστά την προσοχή των πολιτών στη χρήση αυτοδιαγνωστικών τέστ, που πρέπει να βρίσκονται διαθέσιμα στα φαρμακεία από τις 12 Απριλίου. Αν και αυτά δεν απαιτούν τόσο βαθιά ρινική εισχώρηση της μπατονέτας όπως τα άλλα, η Ακαδημία συνιστά να προειδοποιούνται οι χρήστες για το γεγονός ότι «η αυτό-δειγματοληψία μπορεί να καταδείξει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, όταν η λήψη επιχρίσματος είναι πολύ διστακτική και επιφανειακή, ενώ μπορεί να αποβεί επίσης και επικίνδυνη εάν εισχωρήσει πολύ βαθιά και σε λανθασμένη κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης